Het bizarre verhaal van twee wijnkannen (ja echt) uit Woerden

Door Sylvia Vos 7 augustus 2018

Er waren eens twee wijnkannen uit Woerden, tinnen wijnkannen om precies te zijn. Geloof het of niet, maar die twee wijnkannen maakten het een en ander mee. Sinds vorige week zijn ze weer terug in het Woerdense Stadsmuseum, waar ze thuishoren. Wat ze meemaakten? Dit is hun verhaal. 

Deze twee kannen werden vroeger, rond 1542 dus echt heel vroeger,  alleen uit de kast getrokken als er hoog bezoek was. Dan kwam er – natuurlijk – een wijntje op tafel. Wat dat betreft is er niets veranderd. Die wijn werd dan geschonken uit deze kannen, die werden gemaakt in Oudewater. Tot zover niets bijzonders.

Járenlang gebeurde er helemaal niets met de kannen. Tot 1983. Toen werden ze door een onverlaat gestolen uit het museum. Dat kon gebeuren doordat de Petrustoren in de steigers stond. Via die steigers wisten de dieven in het – toen nog – gemeentemuseum te komen en de kannen (en nog wat andere spullen) te pikken.

Twee krantenberichten over de diefstal uit het museum: 

Archief Woerdense Courant 24 februari 1983
Archief Woerdense Courant 22 aug. 1985

Een tijdlang waren de stadskannen spoorloos, maar twee jaar later doken ze op bij een Amsterdamse antiekhandelaar. De man had zelf ontdekt dat hij gestolen waar had gekocht en meldde dat – eerlijk als hij was – aan de politie. Aangezien hij de kannen te goeder trouw had gekocht, kon Woerden ze niet terugvorderen, maar moesten ze gekocht worden. Kost dat? Nou, zo’n drieduizend gulden!

Omdat een kledingzaak in de Woerdense Rijnstraat, Forsthövel, toevallig 150 jaar bestond en wel een mooie reclamestunt kon gebruiken, telde die ondernemer het bedrag neer en kreeg Woerden de kannen weer terug.

Niet zo best… Tinpest

Zeker twintig jaar was alles weer pais en vree, maar de tinnen kannen werden ‘ziek’. En niet zomaar, ze hadden de tinpest opgelopen. Je gelooft het niet, maar het bestaat. Tinpest is een ‘ouderdomskwaal’ bij tinnen objecten, te herkennen aan donkere plekken met blaasjes en oneffenheden.

Stadskannen Woerden Stadsmusem Wijnkannen
Tinpest. Foto E. van Egmond

Restaurator Erik van Egmond, dé specialist op het gebied van tinrestauratie, had er een pittige klus aan. Een klus van ruim een jaar! Maar vorige week kon Stephanie Rompa van het Woerdense Stadsmuseum de kannen weer ophalen.

Thuis

En nu zijn ze dus weer thuis in Woerden. Voor zo lang het duurt dan, want wie weet welke avonturen deze kannen nog meer gaan beleven. Mocht je binnenkort eens het Stadsmuseum bezoeken in Woerden (en dat is alleen al de moeite waard vanwege dit gruwelijke verleden) dan weet je nu in elk geval dat het niet zomaar twee kannetjes zijn die je ziet staan. Dit zijn kannen met een verhaal. En wat voor een.

KunstPark Woerden Westdampark

De mooiste dingen zie je in het Woerdense ‘Museumlaantje’ in openlucht

Ken jij het Woerdense Museumlaantje? Dat is het stukje KunstPark langs het water waar je briljante c...
Slangenglas legaat Stadsmuseum Woerden

Ka-ching! Verrassing voor Stadsmuseum Woerden in Tussen Kunst & Kitsch

En ineens waren daar twee bekende gezichten op televisie. Katrien en Stephanie van Stadsmuseum Woerd...
Stadsmuseum oude stadhuis schandpaal

Mysteries opgelost: het gruwelijke verleden van het oude stadhuis

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ duiken we elke week in een Woerdens mysterieus verhaal. Dingen d...

Stadsmuseum Woerden bezienswaardigheden

Nu gesloten13:00 - 17:00

Kerkplein 6, Woerden

Bekijk meer:bezienswaardigheden

adv.