Onveilig kruispunt Wilhelminaweg wordt na de VakantieWeek aangepakt

Door Sylvia Vos 16 augustus 2018

Het kruispunt op de Oranjestraat en de Wilhelminaweg, waar woensdag 15 augustus een ernstig ongeluk plaatsvond, wordt aangepakt. Het plan is afgestemd met de Fietsersbond en de politie. Fietsers worden in de nieuwe situatie eerst een stukje naar rechts geleid en kunnen dan schuin de Wilhelminaweg oversteken. Zo zijn ze goed in het zicht van de rechts afslaande automobilisten, aldus de gemeente. Volgens wethouder Noorthoek ‘is dit een begin en worden andere maatregelen onderzocht’. 

De gemeente laat weten dat het kruispunt inderdaad al langer bekendstaat als onveilig. “De onveilige situatie op het kruispunt bij de molen doet zich met name voor wanneer fietsers vanaf de Oranjestraat linksaf richting de Kruittorenweg gaan en auto’s of vrachtwagens daar rechtsaf slaan. Fietsers belanden dan in de dode hoek van de auto, wat gevaarlijke situaties oplevert.”

Fietsers en auto’s gescheiden

“Daarom”, vervolgt het bericht van de gemeente, “wordt het fiets- en autoverkeer nu van elkaar gescheiden. De fietser die richting de Kruittorenweg gaat, buigt in de nieuwe situatie eerst een stukje rechtsaf en kan vervolgens via een doorsteek in het huidige middeneiland schuin de Wilhelminaweg oversteken. Het grote voordeel hiervan is dat fietsers dan goed zichtbaar zijn voor de afslaande automobilist. De maatregel is afgestemd met de Fietsersbond en de politie.”

Hier blijft het niet bij

In samenspraak met de Bewonersvereniging Binnenstad is gekozen om deze kruising nu al eerste aan te pakken. Maar daar blijft het niet bij, zo staat in het persbericht dat de gemeente heeft uitgestuurd.  Dit is ‘vooruitlopend op de verdere maatregelen voor de centrumring, zoals afgesproken in het coalitieakkoord’.

De werkzaamheden op het kruispunt staan gepland na de Woerdense Vakantieweek, eind augustus of begin september. Omwonenden ontvangen binnenkort een brief over de werkzaamheden en de planning.

Zo komt de nieuwe situatie eruit te zien:

Afbeelding: gemeente Woerden

Wethouder Noorthoek ‘bijzonder geraakt’

Wethouder Arjan Noorthoek: “Als college hebben we de verkeersveiligheid voor de fietser hoog in het vaandel staan. Het ongeval dat gisteren gebeurde, raakt me dan ook bijzonder. Met deze maatregel hopen we fietsers op deze locatie beter te beschermen. Daarmee geven we uitvoering aan het coalitieakkoord, waarin staat dat we fietsknelpunten in het centrum gaan aanpakken. We onderzoeken nog andere maatregelen, bijvoorbeeld of fietsers met voorrang de centrumring kunnen oversteken, maar dit is een begin en staat toekomstige maatregelen niet in de weg.”

Ongeval wilhelminaweg fietser vrachtwagen

Fietser komt onder vrachtwagen op Wilhelminaweg

Een afschuwelijk ongeluk woensdagmiddag op de Woerdense centrumring rond ongeveer 13.00 uur. Op de W...
Kruispunt ABN-Amrobank Westdam Rijnstraat Meulmansweg

Woerdenaren zijn onveilige centrumring zat: ‘Pak die gevaarlijke punten eens aan’

Woerdenaren zijn het zat. De onveilige verkeerssituaties op de Woerdense centrumring moeten worden a...

adv.