Er komt een nieuw koffietentje in de stad: ‘We gaan al vroeg in de ochtend open’

Koffiezaak Havenstraat
Op de hoek komt de nieuwe koffiezaak Barista's OVErHOOP. Foto: indebuurt Woerden

Vroeg in de ochtend drinken de meesten van ons graag een kopje koffie. Nou, we hebben goed nieuws, want in juli opent er een nieuwe koffiezaak (met koffie to go) in de binnenstad van Woerden en daar worden wij héél blij van. We vertellen je meer!

Het nieuwe koffietentje vind je binnenkort in de Havenstraat op de plek waar eerst kapsalon SasHaarZaak was gevestigd. De naam van de nieuwe plek komt je misschien al bekend voor: Barista’s OVErHOOP. Juist, dat klinkt bijna net als de koffiebranderij aan de overkant bij het inloophuis. En het is ook onderdeel ervan. Momenteel wordt er nog geklust, maar in de week van 13 juli gaat het koffietentje open.

Verrassing

Bij de koffiebranderij worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot barista. Dit is een samenwerking van het inloophuis en het Leger des Heils, dat de mensen begeleid.

“We misten nog de extra stap voor de barista’s: het runnen van een koffiezaak. We hadden eerst het idee om de koffiebranderij uit te breiden met een extra Coffee Bike, maar een paar maanden geleden werden we verrast met een enorm bedrag van ruim €18.000. Dit was het resultaat van de goede doelendag van het Minkema College in samenwerking met het Kansfonds en het Frederique en Robert-Jan van Zijtveldfonds“, vertelt John Tamerus van het inloophuis ons.

Extra stap

“De mensen die hier worden begeleid willen we uit een isolement halen en vervolgens helpen met socialiseren en in contact laten komen met andere mensen. De volgende stap is meehelpen en daar past de koffiezaak heel mooi bij. Die stap misten wij, want juist dat is nodig om de stap te maken naar de arbeidsmarkt. We hadden eerst de middelen daar niet voor, maar het Minkema College bood aan om een actie op te zetten voor ons. Met het geld kunnen we het pand huren en nu mogen we dan eindelijk bijna open”, zegt John, die naast zijn vrijwilligerswerk bij het inloophuis politieagent in het dagelijks leven is.

Tekst gaat verder onder de foto.

koffie koffiebonen
De verschillende stadia in het brandingsproces van de koffiebonen. Foto: indebuurt Woerden

Lekkere koffie to go

In de koffiebranderij worden dagelijks koffiebonen gebrand en die worden verkocht aan onder andere particulieren, kerken en het MKB. Maar er wordt ook heerlijke koffie gemaakt bij de koffiebranderij. Volgens jullie zelfs één van de lekkerste koffie to go in Woerden. En dat proces van groene koffieboon tot de donkere boon waar de heerlijke geuren vanaf komen is heel leuk om te zien. Loop gerust eens langs om dat te mee te maken.

“Bij de nieuwe koffiezaak komt bij de deur een balie voor de koffie to go. We gaan al om 07.30 uur open, zo kan iedereen vroeg in de ochtend een lekker kopje koffie halen. Binnen kunnen normaal gesproken zo’n veertien mensen zitten, maar door de coronamaatregelen zullen dat er maximaal vijf zijn.”

Koffiekenners

Matthijs is één van de deelnemers van het zogeheten 50/50 coffee-project van het Leger Des Heils dat staat voor dagbesteding en re-integratie. Hij serveert ons een heerlijke cappuccino met mooie latte art. Matthijs gaat het koffietentje Barista’s OVErHOOP runnen. “Matthijs en de andere deelnemers weten alles van koffie, van de geschiedenis, de verschillende soorten tot melanges maken en de meestvoorkomende koffies.”

“Een ander aspect is klantvriendelijkheid. Als ze dat in de vingers hebben, dan mogen ze werken in het koffietentje. Dat gebeurt onder begeleiding van Willianne van het Leger Des Heils. De deelnemers komen via de gemeente bij ons en Willianne is een professioneel werkbegeleider die dagelijks met ze in gesprek gaat.” Ondertussen laat Willianne – want ook zij weet inmiddels alles van koffie – zien hoe de koffiebonen worden gebrand en man, wat een heerlijke koffiegeur!

Tekst gaat verder onder de foto.

Overhoop Woerden
Matthijs zet alvast een cappuccino voor ons. Foto: indebuurt Woerden

Snacks

“Het koffietentje is ook een stap dichterbij richting de commercie. Wat we verdienen, stoppen we in het volgende concept, we doen het niet voor de winst”, zegt John.

Behalve koffie, kun je er ook wat eten. “Snacks, zoals broodjes en croissants. In de zaak staat een kleine oven waarin dat wordt gemaakt. Ook de koffiebonen kun je er straks kopen. We willen op werkdagen van 07.30 tot 17.00 uur en ook op zaterdag open. In de oorspronkelijke plannen hadden we ook flexwerkplekken, maar dat hebben we even op de lange baan geschoven door alle coronamaatregelen. Wanneer het weer kan, pakken we dat weer op. Net als het plan om op de bovenste verdieping een ruimte te maken voor koffieworkshops.”

Handige tip: voor twintig euro kun je een zogeheten Gold Card kopen bij Barista’s OVErHOOP. Hiermee krijg het hele kalenderjaar vijftig procent korting op alle warme dranken, waaronder dus de koffie.

Gaaf om te zien

Als politieagent heeft John veel ervaring met kwetsbare groepen. “Ik geloof het meest in dit soort initiatieven. De mensen horen ergens bij en ze doen ertoe. Als dat ontbreekt, dan zie je vaak dat een shortcut naar de criminaliteit te makkelijk is. Juist daar moet je investeren. Het is heel gaaf om te zien dat mensen die veel pech hebben gehad, elke dag met een big smile op hun gezicht hebben en dat ze straks hun eigen zaak mogen runnen. Daar worden we allemaal blij van!”


Dit vind je misschien ook wel interessant:

 • Wil jij een 'Nieuw in Woerden' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Woerden.

Meer in deze categorie

Nieuw in Woerden

Ga naar “Binnenkort nieuw in de Rijnstraat: Jiwa Social Club”

Binnenkort nieuw in de Rijnstraat: Jiwa Social Club

Foto Jiwa Social Club indebuurt Woerden-min
Ga naar “Smile! Hier in Woerden kun je je tanden bleken en Netflixen tegelijk”

Smile! Hier in Woerden kun je je tanden bleken en Netflixen tegelijk

Ga naar “4 x deze winkels in Woerden openen in maart hun deuren”

4 x deze winkels in Woerden openen in maart hun deuren

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HOME CREATION Microsatijnen dekbedovertrek € 9,99”

HOME CREATION Microsatijnen dekbedovertrek € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 mei 2023
Ga naar “GARDENLINE Mediterrane plant € 2,99”

GARDENLINE Mediterrane plant € 2,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 mei 2023
Ga naar “Gilet € 14,99”

Gilet € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “AH Watermeloen of mini watermeloen van € 3,32 voor € 1,99”

AH Watermeloen of mini watermeloen van € 3,32 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Heel veel mondverzorging € 4,38”

Heel veel mondverzorging € 4,38

 • Etos
 • Geldig t/m 4 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Chauffeur Bakwagen AH Online”

Chauffeur Bakwagen AH Online

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023