Nieuwe koffiebranderij in weeshuis Woerden voor méér dan alleen koffie

Door Sylvia Vos 30 juli 2018

Ben jij dol op de geur van versgebrande koffie? En drink jij graag koffies als latte macchiato, doppio en meer van die specials? Dan ben jij straks in het weeshuis in Woerden op de juiste plek. Want er opent in september een nieuwe koffiebranderij. De lekkere koffies worden met zelfgebrande koffie voor je gemaakt door barista’s die op deze manier geholpen worden om weer met twee benen stevig in de maatschappij te staan. 

In het weeshuis Woerden zitten Inloophuis ’t Centrum en de Meerpaal. Het zijn die beide organisaties die achter de nieuwe koffiebranderij zitten. Met professionele begeleiding van het Leger des Heils.

Méér dan koffie

OverHoop, dat is de naam die de koffiebranderij krijgt. En dat is niet voor niets, want het is niet zomaar een nieuw koffietentje in de stad. het is veel meer dan dat.

John Tamerus van het weeshuis Woerden vertelt dat het doel van de koffiebranderij is, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer écht mee te laten doen. “Het is best moeilijk om jongeren van wie het leven soms even overhoop ligt van de bank of uit bed te krijgen. Ik reis veel en ik zag in het buitenland ergens zo’n koffiebrander. Daaromheen stond een groep jongeren en zij waren er echt in geïnteresseerd.”

Werkplaats & zitgedeelte

John vertelt dat er al meer van dit soort initiatieven zijn die echt werken, zoals Heilige Boontjes in Rotterdam, waar je koffie drinkt van een ‘ex boefie’, zoals ze dat daar zelf noemen.

Momenteel wordt er hard gewerkt om de koffiebranderij gereed te hebben voor de opening, op 8 september. John: de oude regentenkamer van het weeshuis hebben we in tweeën gedeeld. Aan de ene kant komt de branderij, echt de werkplaats en aan de andere kant kun je kijken hoe het werkt. En dus in een zitje een lekkere koffie drinken.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Koffiebranderij OverHoop weeshuis Woerden
Foto: koffiebranderij OverHoop

De koffiebranders zijn geleverd, er wordt momenteel druk geklust en binnenkort komen er vacatures voor de jongeren die hier willen werken. John: “Ja, ze moeten solliciteren. Zo kunnen ze laten zien dat ze het echt willen. Overigens, we richten ons veelal op jongeren, maar het hóeven geen jongeren te zijn. Ook oudere mensen die zich aangesproken voelen, zijn welkom.”

Doel

De koffie is niet gratis straks bij OverHoop, daar moet gewoon voor betaald worden. Maar het is in eerste instantie niet de bedoeling om een echt horecabedrijf te worden. John: “Daar hebben we al wat vragen over gehad. Ons belangrijkste doel is niet geld verdienen. Wij zitten echt in het maatschappelijk domein en ons doel is werken aan het herstel van de mensen die hier komen werken.”

Voor hier en to go

Desalniettemin kunnen Woerdenaren er dus straks zéker wel terecht voor koffie. Versgebrande koffie. In eerste instantie voor daar, maar de bedoeling is ook ‘to go’ mogelijk te maken.

De grande opening van Koffiebranderij OverHoop is zaterdag 8 september om 14.00 uur in weeshuis Woerden, Havenstraat 6 in Woerden.

Koffiebranderij OverHoop dienstverlening

Vandaag gesloten

Havenstraat 6 , Woerden

Bekijk meer:dienstverlening
  • Wil jij een 'Nieuw in Woerden' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Woerden.