Logeerhuis in Woerden; huiselijke sfeer voor ernstig zieken en ademruimte voor thuisfront

Mirjam Bijlenga mantelmeeuw
Mirjam Bijlenga-Weijer. Eigen foto.

Wist je dat er in Woerden dertienduizend mantelzorgers zijn? Dertienduizend! Waarvan 2000 mensen langdurig en intensief zorg geven aan een ander? En dat er ruim 1000 hiervan zwaar belast zijn? Die mensen kunnen we gerust helden noemen. En die helden kunnen soms wel een adempauze gebruiken. Daar wordt in Woerden aan gewerkt. Met een logeerhuis. Mirjam Bijlenga-Weijer, directeur van stichting De Mantelmeeuw in Woerden, is een van de drijvende krachten achter dat plan.

De genoemde cijfers die we noemen komen van Mezzo uit 2017, een organisatie voor mantelzorgers. Maar Mirjam gaat er vanuit dat het er nog veel meer zijn. Onder andere doordat er steeds meer ouderen komen, dus steeds meer mensen hebben zorg nodig uit hun omgeving. De beslissing of het logeerhuis er komt, wordt volgende maand (februari 2020) gemaakt. Er wordt nu onderzocht wat er allemaal mogelijk is in Woerden.

‘Wijkverpleging en huisartsen zien steeds meer dat mantelzorgers maar nauwelijks overeind blijven staan’

Logeerhuis

In Woerden is Mirjam daarom met een aantal andere mensen en organisaties bezig om een logeerhuis te starten. Op die plek kunnen mensen die ernstig of chronisch ziek zijn gaan logeren, zodat er voor de zorgverlener even rust komt. “De wijkverpleging en huisartsen zien steeds meer dat mantelzorgers maar nauwelijks overeind blijven staan. Zij willen graag voor hun partner of ouder blijven zorgen, maar er is ook geen andere oplossing voor ze. Voor hen zou het juist fijn zijn als ze tijdelijk die taken niet meer hoeven te doen.”

Levensperspectief

Mirjam: “Voor een logeeropvang moeten mensen momenteel Woerden uit. En mensen willen hun partner of ouder niet laten logeren op een plek die voelt als een instelling. Bijvoorbeeld een zorgpension bestaat voornamelijk uit ziekenhuiskamers. Er is meer behoefte aan een huiselijke ruimte en zoiets is er niet in Woerden.”

‘Het logeerhuis kan net dat steuntje in de rug zijn om even op adem te komen’

Lange wachtlijsten en weinig plek in verpleeghuizen

Mirjam vertelt ook dat mensen die zorg nodig hebben, niet meer zo makkelijk in een verpleeghuis terecht kunnen. “Dit komt door te weinig plek en lange wachtlijsten, maar ook omdat iemand heel veel zorg nodig moet hebben om aanspraak te maken om in een verpleeghuis te komen. Voor het logeerhuis willen we ons op richten op de groep waar wel sprake is van zorg, maar nog niet op niveau van het verpleeghuis.” Mirjam constateert ook dat vooral partners zelf de beslissing maken om de zorg zo lang mogelijk thuis te geven. “Het logeerhuis kan net dat steuntje in de rug zijn om even op adem te komen.”

Locatie in de buurt van centrum

Omdat de beslissing voor het logeerhuis nog gemaakt moet worden, is er nog geen concrete locatie. Mirjam: “Maar we zijn bezig met een locatie met een gelijkvloerse woning met vier ruime logeerunits en een gemeenschappelijke ruimte. Deze woning zal in de buurt van het centrum zijn met de belangrijke voorzieningen dichtbij. Er zal daar gewerkt worden vanuit hetzelfde principe als een hospice. Alle zorg is er aanwezig met de wijkverpleging en getrainde en deskundige vrijwilligers.”

Alle mantelzorgers verzamelen

Doordat de opzet van het logeerhuis soortelijk is aan de hospice van De Mantelmeeuw, kunnen de kosten beperkt blijven. Om de plannen voor het huis door te zetten, wordt er momenteel onderzocht wat precies de behoefte is van mantelzorgers. “We weten dat er behoefte is door de verhalen die we kennen. Maar met cijfers willen we het initiatief beter onderbouwen. Veel mantelzorgers doen hun taken in ‘stilte’ en we hopen dat we ze nog kunnen bereiken voor een goede onderbouwing van het plan.” Daarom is er een enquête gemaakt, die via deze link is te vinden. De enquête is tot eind januari in te vullen.

Taken langer volhouden

Mirjam: “Wij denken dat een logeerhuis ook laat zien dat iemand erkent dat het leven als mantelzorger zwaar kan zijn. En dat je die taak mag delen als je dat wilt. Dat het niet gezien wordt als falen, maar dat het ook betekent dat een mantelzorger goed voor zichzelf zorgt. Zo houden ze de zorgtaken langer vol.”


Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Nomineren maar! Welke Woerdenaar verdient een mooi kerstgeschenk?”

Nomineren maar! Welke Woerdenaar verdient een mooi kerstgeschenk?

Ga naar “Het weer in december – hoe koud wordt het in Woerden?”

Het weer in december – hoe koud wordt het in Woerden?

Ga naar “Nachtbrakers opgelet! Raven van Dorst komt voor Nachtdieren naar Woerden”

Nachtbrakers opgelet! Raven van Dorst komt voor Nachtdieren naar Woerden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “dames doorknoopjurk Caitlin met glitters rood voor € 32,50”

dames doorknoopjurk Caitlin met glitters rood voor € 32,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Customer Service medewerker”

Customer Service medewerker

 • Groenendijk Bedrijfskleding
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Linschotenloop”

Linschotenloop

 • 17 december 2022
Linschotenloop 2018 hardloopevenementen