Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Logeerhuis in Woerden; huiselijke sfeer voor ernstig zieken en ademruimte voor thuisfront

Door Jurgen Rupschus 24 januari 2020

Wist je dat er in Woerden dertienduizend mantelzorgers zijn? Dertienduizend! Waarvan 2000 mensen langdurig en intensief zorg geven aan een ander? En dat er ruim 1000 hiervan zwaar belast zijn? Die mensen kunnen we gerust helden noemen. En die helden kunnen soms wel een adempauze gebruiken. Daar wordt in Woerden aan gewerkt. Met een logeerhuis. Mirjam Bijlenga-Weijer, directeur van stichting De Mantelmeeuw in Woerden, is een van de drijvende krachten achter dat plan.

De genoemde cijfers die we noemen komen van Mezzo uit 2017, een organisatie voor mantelzorgers. Maar Mirjam gaat er vanuit dat het er nog veel meer zijn. Onder andere doordat er steeds meer ouderen komen, dus steeds meer mensen hebben zorg nodig uit hun omgeving. De beslissing of het logeerhuis er komt, wordt volgende maand (februari 2020) gemaakt. Er wordt nu onderzocht wat er allemaal mogelijk is in Woerden.

‘Wijkverpleging en huisartsen zien steeds meer dat mantelzorgers maar nauwelijks overeind blijven staan’

Logeerhuis

In Woerden is Mirjam daarom met een aantal andere mensen en organisaties bezig om een logeerhuis te starten. Op die plek kunnen mensen die ernstig of chronisch ziek zijn gaan logeren, zodat er voor de zorgverlener even rust komt. “De wijkverpleging en huisartsen zien steeds meer dat mantelzorgers maar nauwelijks overeind blijven staan. Zij willen graag voor hun partner of ouder blijven zorgen, maar er is ook geen andere oplossing voor ze. Voor hen zou het juist fijn zijn als ze tijdelijk die taken niet meer hoeven te doen.”

Levensperspectief

Mirjam: “Voor een logeeropvang moeten mensen momenteel Woerden uit. En mensen willen hun partner of ouder niet laten logeren op een plek die voelt als een instelling. Bijvoorbeeld een zorgpension bestaat voornamelijk uit ziekenhuiskamers. Er is meer behoefte aan een huiselijke ruimte en zoiets is er niet in Woerden.”

‘Het logeerhuis kan net dat steuntje in de rug zijn om even op adem te komen’

Lange wachtlijsten en weinig plek in verpleeghuizen

Mirjam vertelt ook dat mensen die zorg nodig hebben, niet meer zo makkelijk in een verpleeghuis terecht kunnen. “Dit komt door te weinig plek en lange wachtlijsten, maar ook omdat iemand heel veel zorg nodig moet hebben om aanspraak te maken om in een verpleeghuis te komen. Voor het logeerhuis willen we ons op richten op de groep waar wel sprake is van zorg, maar nog niet op niveau van het verpleeghuis.” Mirjam constateert ook dat vooral partners zelf de beslissing maken om de zorg zo lang mogelijk thuis te geven. “Het logeerhuis kan net dat steuntje in de rug zijn om even op adem te komen.”

Locatie in de buurt van centrum

Omdat de beslissing voor het logeerhuis nog gemaakt moet worden, is er nog geen concrete locatie. Mirjam: “Maar we zijn bezig met een locatie met een gelijkvloerse woning met vier ruime logeerunits en een gemeenschappelijke ruimte. Deze woning zal in de buurt van het centrum zijn met de belangrijke voorzieningen dichtbij. Er zal daar gewerkt worden vanuit hetzelfde principe als een hospice. Alle zorg is er aanwezig met de wijkverpleging en getrainde en deskundige vrijwilligers.”

Alle mantelzorgers verzamelen

Doordat de opzet van het logeerhuis soortelijk is aan de hospice van De Mantelmeeuw, kunnen de kosten beperkt blijven. Om de plannen voor het huis door te zetten, wordt er momenteel onderzocht wat precies de behoefte is van mantelzorgers. “We weten dat er behoefte is door de verhalen die we kennen. Maar met cijfers willen we het initiatief beter onderbouwen. Veel mantelzorgers doen hun taken in ‘stilte’ en we hopen dat we ze nog kunnen bereiken voor een goede onderbouwing van het plan.” Daarom is er een enquête gemaakt, die via deze link is te vinden. De enquête is tot eind januari in te vullen.

Taken langer volhouden

Mirjam: “Wij denken dat een logeerhuis ook laat zien dat iemand erkent dat het leven als mantelzorger zwaar kan zijn. En dat je die taak mag delen als je dat wilt. Dat het niet gezien wordt als falen, maar dat het ook betekent dat een mantelzorger goed voor zichzelf zorgt. Zo houden ze de zorgtaken langer vol.”


Lees ook:

Spreeuwenzwerm Woerden

Dit is magisch: spreeuwenzwerm boven Woerden geeft geweldige show (video)

De spreeuwen in Woerden laten zich van hun beste kant zien. Dagelijks geven ze in de namiddag een bi...

Inspirerend! Deze 8 Woerdenaren zijn het jaar goed begonnen

Wist dat je uit onderzoek blijkt dat je gezonder, gelukkiger en blijer wordt van iets goeds doen voo...
Barista vacature

Kom maar door: waar drink je de beste koffie in Woerden?

In Woerden kun je op heel veel plekken een lekker bakje koffie drinken. Bij de ene tent wordt het ge...
Quirine Lemoine geboren in Woerden

Proftennisster Quirine geeft een kijkje achter de lijnen: ‘Buiten de camera’s gebeurt veel’

Huilend liep ze na haar eerste wedstrijd van de baan. Dikker dan die keer kon ze niet verliezen. “6-...
Singel auto parkeren

Er komen nieuwe plannen voor parkeren in binnenstad: ‘Parkeerdruk Boom- en Bloemenbuurt te hoog’

Er worden nieuwe plannen gemaakt voor parkeren in en rond de binnenstad van Woerden. Een bureau gaat...
Pauline

Pauline zoekt een koopwoning in Woerden: ‘Op dit moment zit ik muurvast’

In Woerden is het voor veel mensen lastig om een huis te kopen. De huizenprijzen liggen hoog en woni...
Inhuis plaza

Deze raamdecoratie-specialist komt naar Woerden

Dat Woerden lekker centraal in het land ligt, is voor veel bedrijven een goede reden om hier een ves...

adv.