Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kerst is vroeg dit jaar?! Woerdenaren massaal aan de kerstboom

Door Kirsten Bliekendaal 2 december 2020

Sinterklaas heeft nog niet eens zijn verjaardag gevierd of de kerstboom staat al. Veel Woerdenaren halen de gezelligheid wel heel vroeg in huis dit jaar, merken de kerstbomenverkopers. De verkoop gaat als een malle. “We hamsteren geen toiletrollen, maar bomen.”

Begin november kreeg Pels Groothandel de eerste aanvragen voor de kerstbomen al. “Dat is veel eerder dan normaal,” zegt een woordvoerder. Het bedrijf verkoopt onder andere kerstbomen vanuit Harmelen. “Dit jaar gok ik dat we zeker zo’n 7000 tot 8000 kerstbomen gaan verkopen. Voor ons is dat boven gemiddeld.” Op 6 december verwacht hij de grootste drukte, dan is het na Sinterklaas. “Dat veel mensen nu al een boom hebben, heeft denk ik wel te maken met de coronatijd.”

Tekst gaat verder na foto

Kerstboom kopen in Woerden
Foto: Pels Kerstbomen (archief)

Gezelligheid

Ook bij tuincentrum de Bosrand weten ze niet wat ze meemaken dit jaar. “Ik moet even een kerstboom inpakken en dan kan ik je te woord staan,” zegt kerstbomenmedewerker Stefan. Na een paar minuten is hij terug. “Je merkt dat alles al veel eerder op gang komt. Meestal is de grootste drukte pas in het weekend na Sinterklaas, maar nu heb ik al hele drukke dagen achter de rug.” Hij staat elke dag buiten tussen de kerstbomen op het terrein bij de Bosrand. “Af en toe is het niet voor te werken.” Hoe dat komt dat we massaal aan de kerstbomen gaan? “Ik weet het niet, maar wat ik van klanten hoor is dat ze Sinterklaas dit jaar overslaan omdat ze het maar met weinig mensen mogen vieren. Dus ze willen de gezelligheid al eerder binnenhalen.”

Uitverkocht

De bomen van serviceclub De heren van de Woerdense Tafelronde zijn zelfs al voor de helft uitverkocht, nog voordat de officiele verkoop van start is gegaan. Elk jaar verkoopt de club vanaf de Steinhagenseweg bomen voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar onder andere Scouting Woerden. “De goededoelenbomen worden pas na de Sinterklaas verkocht omdat we de oer-Hollandse Sinterklaastraditie niet in de weg willen zitten”, zegt commissievoorzitter Florian Bos. Online bestellen kan al wel. En dat heeft de club geweten. “Misschien moeten we op de donderdag alweer extra bestellen. De voorverkoop gaat ongekend hard. Ik denk dat mensen nu nog meer behoefte hebben aan het gezellige kerstgevoel dat een boom brengt.”

Tekst gaat verder na foto

 

Bosrand kerstbomen
Kerstbomenverkoop de tuincentrum de Bosrand Foto: (archief) indebuurt Woerden

Toiletrol

Volgens Stefan betekent de run op de bomen niet dat iedereen de boom direct opzet. “Er wordt geroepen dat er een schaarste aan kerstbomen komt. Heel veel mensen komen de boom daarom alvast halen. Ze zetten deze dan eventjes voor het huis.” Na de toiletrollengekte, nu dan kerstbomen hamsteren? “Dat zou je kunnen zeggen,” lacht Stefan. “Maar van schaarste is geen sprake hoor, daar hoeven mensen niet bang voor te zijn.”

Lees meer

Geen witte kerst en schaatsen alleen op kunstijs: we krijgen een warme decembermaand

Het is behoorlijk fris in Woerden. Kunnen we deze lage temperaturen ook verwachten voor de maand dec...

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Woerden

Foto’s! De binnenstad wordt versierd met (kerst)lampjes

 

adv.