Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kan het wat zachter?! Woerdense jongeren maken te veel herrie volgens bewoners

Door Kirsten Bliekendaal 24 september 2020

Lekker relaxen bij de Cattenbroekerplas of een rondje wandelen door het Brediuspark. Voor sommigen mensen was dat deze zomer zo chill nog niet. De politie en gemeente Woerden kregen veel meer klachten over herriemakende jongeren dan in dezelfde periode vorig jaar.

In juni, juli en augustus werd 134 keer geklaagd over jongeren in Woerden. Vorig jaar stond de teller in dezelfde maanden op 87 meldingen. Landelijk ging het aantal meldingen zelfs van 25.000 vorig jaar naar 43.000 dit jaar. Dat blijkt uit recente cijfers van de politie. Onder jeugdoverlast schaart de politie elke melding waarbij wordt geklaagd over jeugd, zoals hangjeugd of geluidsoverlast. Baldadigheid of vandalisme valt daar niet onder.

Lontje

“De meldingen die binnenkomen gaan voornamelijk over herrie en jongerenfeestjes maar ook over jongeren en mensen die zich niet aan de maatregelen houden,” zegt Gerold Borsboom, woordvoerder van de gemeente Woerden. “Of dit alles met corona te maken heeft durf ik niet zo te zeggen, maar we zien wel dat er over het algemeen meer wordt geklaagd. Het lijkt alsof mensen een korter lontje hebben gekregen.” In samenwerking met jongerenwerkers van Buurtwerk nemen BOA’s regelmatig polshoogte bij bekende hangplekken. “Dan spreken ze jongeren aan op hun gedrag bijvoorbeeld.”

Grafiek

In onderstaande grafiek zie je het aantal meldingen van jeugdoverlast in Woerden van de zomer in 2017 tot zomer in 2020.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Meer burenruzies en geluidsoverlast

In de coronamaanden werd ook vaker melding gemaakt van burenruzies en geluidsoverlast, schreef de NOS in juli. Daarom gingen wijkagenten vaker de straat op. Geweld tegen handhavers en politie nam toen ook al toe. Dat zou volgens Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, komen door het korte lontje dat mensen tijdens de coronacrisis hebben. Kort lontje of niet, de gemeente Woerden zag deze periode ook een positieve ontwikkeling. “We zagen het aantal meldingen van vandalsime juist afnemen,” zegt Gerold.

adv.