Super! Johan Cruyff-schoolplein voor Woerdense basisschool

Johan Cruyff schoolplein Woerden
Vlnr: Kees, Erica, de kids, Nadine en Hèlen. Waar je nu zand ziet, komt groen kunstgras te liggen. Foto: indebuurt Woerden

Basisschool Willem van Oranje in Woerden krijgt wel een heel speciaal schoolpleintje. Door dit plein worden alle kinderen uitgedaagd om meer samen te spelen. Dankzij een groep enthousiaste moeders heeft de school binnenkort als eerste in Woerden een Johan Cruyff Schoolplein 14. De opening van het nieuwe plein is op 1 september.

Een klassieke uitspraak van Johan Cruyff: ‘Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.’ Bijvoorbeeld een verzakt schoolplein en wateroverlast. Dat was de situatie nog een paar jaar geleden voor de Willem van Oranjeschool aan de Goudenregenstraat. Een groep enthousiaste moeders is in actie gekomen om het plein te verbeteren. En met een geweldig resultaat. Want wat nu nog een redelijk kaal schoolplein is, wordt een kleurvolle speeltuin met veel groen waar iedereen kan spelen.

Wij van indebuurt gaan eens langs de school en spreken met moeders Nadine, Erica en Hèlen. En we maken gelijk kennis met de nieuwe directeur van de school, Kees Boer.

Enthousiaste moeders

Nadine, Erica en Hèlen zijn lid van de ouderraad op de basisschool. Nadine: “Een paar jaar geleden zijn we ons gaan inzetten om het schoolplein mooier en groener te maken. De toestellen waren verouderd en het plein was erg kaal. Eerst wilden we zelf verfcoatings gaan maken, maar het plein was op veel plekken verzakt. Nadat het schoolplein was opgehoogd, zijn we direct weer aan de slag gegaan.”

Johan Cruyff schoolplein
Schoolplein 14 bij school in Schiedam. Foto: Johan Cruyff Foundation

Johan Cruyff Foundation

Erica: “Een van de juffen had toen de Johan Cruyff Foundation benaderd om ‘Schoolplein 14-coatings‘ te regelen. De juf werkt nu helaas niet meer op de school, dus hebben wij het opgepakt. We hebben een presentatie gemaakt met een schoolplein-ontwerp van Hélen en die is goedgekeurd door de Foundation. We hadden de keuze uit vijftien coatings. Onder de kinderen hebben we hiervoor een enquête gehouden en daaruit zijn drie verfcoatings gekozen. Waaronder een kleine atletiekbaan en een voetbalveldje. We krijgen ook spelmateriaal, zoals ballen van de Foundation.”

‘Ouders doen vaak hand-en-spandiensten, maar dit is wel een heel uitgebreide!’

Zelf geld opgehaald

Voor het nieuwe plein was natuurlijk geld nodig. De Johan Cruyff Foundation betaalt een gedeelte, maar omdat de Foundation staat voor ‘samen doen’, werd er ook een inspanning van de school verwacht. Hèlen: “Door onder andere een Fancy Fair en een sponsorloop te organiseren hebben we samen met de kinderen het geld opgehaald. Met het geld dat overbleef, zijn nieuwe speeltoestellen geplaatst. De gemeente Woerden heeft ook nog een handje geholpen. Van hen kregen we een speeltoestel voor op het plein.”

Al het contact met de gemeente, aannemers en leveranciers ging via de ouderraad. Dat de ouders zoveel doen, valt ook de nieuwe directeur meteen op: “De ouders doen vaak hand-en-span-diensten op scholen, maar dit is wel een heel uitgebreide!”, aldus Kees Boer.

Kinderen kiezen coatings en toestellen

“Meisjes uit de hogere groepen willen ergens kunnen chillen. De jongens willen een voetbalveld, de ander wil een nestschommel. Ze hebben allemaal hun eigen ideeën”, aldus Erica. Daarom hebben de moeders de kinderen ook gevraagd wat ze missen en wat ze graag willen op het plein. Nadine: “Er is nu voor ieder wat wils en het is zo ingedeeld dat er voor alle groepen iets leuks te doen is. Op het nieuwe plein komt ook een bord met de 14 regels van Johan Cruyff. Hierin staan thema’s als respect, gezondheid en samen spelen centraal.

Schoolplein 14 voor Willem van Oranjeschool Woerden
Behalve kleur, komt er ook veel groen op het plein. Onder de toestellen komt kunstgras en er komen ook nog een paar bomen. Foto: indebuurt Woerden

Speeltuin voor iedereen

“De hekken staan ook open na schooltijd. Iedereen uit de buurt kan hier komen spelen. Zo past het bij de visie van Johan Cruyff, vertelt Hèlen. Maar ook in de schoolpauzes wordt er natuurlijk buiten gespeeld. “Het speelkwartier moet nu eigenlijk een ‘speelhalfuur’ worden, zegt Nadine lachend met een knipoog naar de nieuwe directeur. Kees: “Leuk en geweldig dat de school zo’n enthousiaste ouderraad heeft.”

Opening 1 september

Op 1 september is er een feestelijke opening bij de christelijke basisschool. Wethouder Hans Haring komt langs en Fast Forward Sports geeft een freerun-show. Ook staat er een limonade-tuktuk op het plein en de Rabobank geeft ruim 250 appels voor de opening. “We zijn klein gestart, maar het tot iets moois uitgegroeid”, zegt Erica tot slot. Lekker bezig dames!

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Bijzonder! Op deze dag kun je een groene komeet boven Woerden zien”

Bijzonder! Op deze dag kun je een groene komeet boven Woerden zien

groene komeet woerden
Ga naar “Geen ov-chipkaart of kaartje meer nodig: zo werkt inchecken met je betaalpas”

Geen ov-chipkaart of kaartje meer nodig: zo werkt inchecken met je betaalpas

Ga naar “Goed nieuws uit Zoetermeer: de Mandelabrug gaat weer open, dus de treinen stoppen er weer”

Goed nieuws uit Zoetermeer: de Mandelabrug gaat weer open, dus de treinen stoppen er weer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Ariel pods+ van € 54,95 voor € 21,98”

Alle Ariel pods+ van € 54,95 voor € 21,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Alle Reus wasmiddelen tot en met 80 wasbeurten en Persil en Fleuril van € 43,96 voor € 21,98”

Alle Reus wasmiddelen tot en met 80 wasbeurten en Persil en Fleuril van € 43,96 voor € 21,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Functioneel Beheerder”

Functioneel Beheerder

 • Ferm Werk
 • Fulltime/Parttime
Ferm Werk

Agenda

Ga naar “Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden”

Maak een collectieve herinnering aan water bij Stadsmuseum Woerden

 • Stadsmuseum Woerden
 • Van 2 feb t/m 6 feb

Topper

Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023
Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Repair Café Woerden”

Repair Café Woerden

 • Repair Café Woerden
 • 4 maart 2023
Repair Café Woerden
Ga naar “Repair Café Woerden”

Repair Café Woerden

 • Repair Café Woerden
 • 4 februari 2023
Repair Café Woerden