Donkere wolken boven plannen Brediusboerderij; ondernemers haken af en buurt protesteert

Door Sylvia Vos 19 maart 2019

De Woerdense ondernemers Pike Uittenbogaard en Guido Jansen, die samen het nieuwe restaurant in de Brediusboerderij zouden gaan runnen, zijn uit het project gestapt. De reden? De beslissing van de gemeente in december 2018 om de openingstijden te beperken tot 23.00 uur ’s avonds. En dat is niet de enige tegenslag in het project. Omwonenden laten ook weten niet blij te zijn met de plannen.

Pike Uittenbogaard van de Pompier legt uit: “Guido en ik hebben besloten dat een horecabedrijf in de boerderij van het Bredius voor ons te veel risico met zich meebrengt. Wij hebben drie jaar plannen gemaakt en die ook aan bewoners gepresenteerd. Een belangrijk onderdeel daarvan waren de openingstijden en de mogelijkheden om trouwerijen te faciliteren. Geen grote stampende trouwerijen, maar juist in overeenstemming met het rustige karakter van de locatie.”

‘Ik vind het heel jammer, maar heb het gevoel dat we de juiste keuze maken’

“De gemeente besloot in december dat we om 23.00 uur dicht moeten zijn. Dat haalt daar een streep door. Maar ook door de mogelijkheid om uitgebreid te dineren, want om 23.00 uur dicht betekent dat er om 23.00 uur geen gasten meer in het pand aanwezig mogen zijn. We hebben naar een alternatief gekeken, maar daar blijken te veel haken en ogen aan te zitten om. Persoonlijk vind ik het heel jammer, maar ik heb wel het gevoel dat we een juiste keuze maken.”

Verrassing

Voorzitter Gerard Lieverse van Stichting Hofstede Batenstein laat weten ‘dat het besluit als een verrassing kwam’. “Net nu er een positief besluit ligt over de omgevingsvergunning voor de restauratie van de hofstede inclusief de vergunning om na de restauratie een restaurant mogelijk te maken. En dus ligt er de mogelijkheid voor een nieuwe exploitant om op deze prachtige plek in Woerden een restaurant te starten.”

Bezwaren van de buurt

Vanuit de hoek van de buurtbewoners zijn bedenkingen bij de plannen. Edwin Schreuder laat namens bewoners van de Van Kempensingel en de directie van het Kalsbeek College weten bezwaren te hebben. “Deze buren zijn van mening dat deze monumentale boerderij vooralsnog geen horecabestemming moet krijgen. Ze vinden dat eerst hun bezwaren aan de orde moeten komen.”

(Lees verder onder de afbeelding)

In het rood het stukje Kukele-boe dat moet verplaatsen en in het geel het nieuwe pad dat er moet komen. Foto: Google Maps

Die bezwaren gaan onder andere over parkeerissues, die zij verwachten in de wijk. Die ruimte zou daar helemaal niet zijn. De buurt wil dat de parkeerplaats bij Babylon groter gemaakt wordt. Daarnaast zijn de buurtbewoners tégen het plan voor een nieuw entreepad het park in vanaf de Van Kempensingel. “Dit wordt een uitnodiging voor een rondhangplek voor jongeren in de buurt.”

Geiten in de straat

Tot slot stuit ook het gebruik van de toe- en uitgangen van het park na 23.00 uur en de verplaatsing van de geitenweide op protest. “Binnenkort is er een informatieavond en dan willen de buurtbewoners wel eens horen wat degene die dit bedacht hebben ervan vinden, als er in hun woonstraat geiten gehouden gaan worden”, zo laten ze weten via Edwin Schreuder.

Edwin: “In oktober vorig jaar zijn deze bezwaren aan de gemeente kenbaar gemaakt. Maar ondanks dat daar herhaaldelijk om gevraagd is, heeft de gemeente daarop nooit inhoudelijk gereageerd. Inmiddels voelen meerdere buren zich door het gemeentebestuur niet meer serieus genomen en willen in beroep bij de rechter zodra er in strijd met het bestemmingsplan een vergunning wordt afgegeven.”

Meer over het plan, dat nog verder wordt uitgewerkt momenteel door de gemeente lees je hier:

Hofstede Batenstein Brediusboerderij theehuis uitspanning Woerden

Er wordt steeds meer bekend over het nieuwe restaurant in het Brediuspark; dit wil je weten

Laten we even beginnen met het goede nieuws: de vergunning voor het herstel van de Brediusboerderij ...
Babylon Woerden

Tijd voor een opfrisbeurt; hoe moet het verder met Babylon Woerden?

Babylon, de meeste Woerdenaren weten precies wat dat is. Maar steeds minder jongeren en vrijwilliger...
Wandelen brediuspark lente

9 x ultiem genieten van ons Brediuspark

Het is één van de mooiste plekken in Woerden volgens Amy, Carla, Jelle en Tamara. En we snappen hele...
Slingerpaadje arboretum Brediuspark

Mooi! Er is een nieuwe slingerpaadje in het Brediuspark aangelegd

Een wandelingetje maken in het Brediuspark is onlangs nóg een stukje leuker geworden. Want er is een...
Hofstede Batenstein artist impression Brediuspark

Wow, zo gaat de Brediusboerderij met theehuis eruitzien

Plaatje hè, deze artist impression van de Brediusboerderij. Zo moet het eruitzien volgend jaar, als ...

adv.