Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heel Woerden staat vast: inwoners en ondernemers snakken naar oplossing voor ‘schandalige’ verkeerschaos

Door Kirsten Bliekendaal 20 november 2020
Het is je vast niet ontgaan: de giga verkeerschaos dagelijks in Woerden. Moet je met de auto over de Westdam, Chrysantstraat, Wilhelminaweg, de Oostdam, Polanderbaan en Boerendijk? Reken maar dat je dan later thuis bent voor het eten. De gemeente Woerden overweegt andere oplossingen, zoals pontons in het water.

Dat het dagelijks zo vastloopt op de weg heeft alles te maken met de werkzaamheden die her en der in Woerden tegelijkertijd worden uitgevoerd. Met het afsluiten van de Oostdam was de verkeerschaos compleet. “We begrijpen de onrust, zien de overlast en realiseren ons ten zeerste dat dit anders kan”, reageert een woordvoerder van de gemeente. Eerder al besloot de gemeente om die reden de Oostdam in twee in plaats van een richting open te stellen. “Met de getroffen aanpassing op de omleiding, zien we dat bezoekers en inwoners toch over de Oostdam rijden in plaats van de andere omleidingen te volgen en hierdoor is de druk op dit punt weer toegenomen.” Bovendien ging de gemeente ervan uit dat er minder verkeersdrukte zou zijn omdat veel mensen thuiswerken in deze periode.

Dat liep dus een beetje anders:

 

Verkeerschaos op 17 november

Op social media regent het boze reacties van ‘schandelijk’ tot aan ‘onbegrijpelijk’. De Woerdense afdeling van de Fietsersbond noemt de keuzes van de gemeente Woerden in een post ‘zeer ongelukkig’. Ook de ondernemers zijn not amused. Zij hebben een alternatief plan ingediend bij de gemeente en zien het liefst pontons in de Singel.  De gemeente onderzoekt het voorstel. “We bespreken de haalbaarheid van onze plannen met tal van experts en zij moeten ook dit plan bekijken en beoordelen.”

Alles in één keer

Op verschillende plekken in Woerden zijn er momenteel werkzaamheden gaande. Er wordt gewerkt aan de Kwakelbrug, de Boerendijk en de Oostdam. “Op de Boerendijk worden onder andere kabels en verouderde (gas)leidingen vervangen. Een deel van deze werkzaamheden zou vorige week al afgerond zijn, maar duren nog zo’n anderhalve week.” Dat alle werkzaamheden tegelijkertijd plaatsvinden heeft volgens de gemeente te maken met de planning van de nutsbedrijven. Zo is het niet mogelijk om waterleidingen in de zomer te verleggen en gasleidingen kan je beter niet in de winter doen. “Liever nu alles in één keer openbreken en zo efficiënt mogelijk alle werkzaamheden combineren, en daarmee zorgen dat het werk tezamen niet nog langer gaat duren.”

Noodzaak

De woordvoerder laat weten dat het werk aan de Oostdam pure noodzaak is. “Het werk aan de duikerbrug aan de Oostdam ligt in tegenstelling tot een ‘leuk rondje Singel varen’ iets gecompliceerder. Al in 2018 was de bestaande duiker ingestort en hebben we te maken gehad met een sinkhole.” Toen is de duiker provisorisch gemaakt om de doorstroming (en daarmee de waterkwaliteit) in de Singel op orde te houden. “De kans op nieuwe sinkholes geeft echter een verhoogd risico op de verkeersveiligheid. Omwille van die veiligheid is het dus echt nodig dat de Oostdam wordt aangepakt. We willen hier natuurlijk geen scenario’s zoals in Amsterdam met de ingestorte kademuur.”

Of het plan met de pontons daadwerkelijk wordt uitgevoerd is nog niet duidelijk. “Er zijn gesprekken met de ondernemers van het Stadshart en andere betrokkenen en hun voorstel voor de aanleg van pontons wordt verder ondergezocht op haalbaarheid. Is deze variant niet min of meer al eerder de revue gepasseerd? Experts zullen dit moeten bekijken en beoordelen.”

Lees meer

Die voelden we aankomen: gemeente zwicht na boze reacties op bizar lange afsluiting Oostdam

Het staat er toch echt: 'afgesloten tot medio 1e kwartaal 2022'. Jij bent niet de enige die van verb...

Flinke klus: de Kwakelbrug wordt bijna volledig vervangen

Leuk vooruitzicht: we kunnen de Singel straks weer rondvaren

Meer over

Nieuws

adv.