Gezondheid! Hooikoorts in coronatijd: ‘Als ik nies krijg ik wel gelijk de ruimte’

Ha, haatsj, haatsjoeee. Zoiets en dan midden in een supermarkt. Gegarandeerd dat mensen zich omdraaien. Gehaast zeg je snel dat je geen corona hebt. Het overkomt veel Woerdenaren dagelijks: het hooikoortsseizoen is aangebroken.
Alsof het al niet vervelend genoeg is, brengt hooikooirts in deze tijd nog veel meer met zich mee dan rode neuzen, niesbuien en waterige ogen. Net als vorig jaar, toen we net in de coronapandemie zaten, word je gelijk verdacht aangekeken bij een niesbui. Uit een niet representatieve maar wel leuke poll (hatsjoe) op onze facebookpagina vroegen wij Woerdenaren wat zij doen bij een niesbui.
Hoestschaamte
De meerderheid (bijna 75%) niest gewoon, maar een aantal voelt daarbij wel schaamte. “Ik heb chronische hoest en sinds corona hoestschaamte”, reageert Willeke Outshoorn. “Ik durf bijna nergens heen, mensen zien me vaak als super coronaverspreider. Dus ik heb de Woerdensche variant denk ik dan maar.” Destiny Roelvink: “Iedereen gaat toch een paar extra stappen bij je vandaan ook is het naar een stomme allergie.”
Hazelaars en Elzen geven matig allergeen pollen. Maurice @FloraNederland heeft een nieuw pollenjournaal geschreven. #pollen, #hooikoorts. https://t.co/ubZt7u6Fyo pic.twitter.com/ovsPgSvfD9
— Pollennieuws (@Pollennieuws) February 16, 2021
“Lekker de ruimte, ik doe het expres”, zegt Patricia Muller met een glimlach. Jans Rekers trekt zich niets aan van mensen die zich verstoord omdraaien als ze niest: “Je wordt gelijk aangekeken, alsof je corona hebt. Ik heb elk jaargetijde last en ik stoor mij er niet aan. Ik krijg wel veel ruimte gelijk.”
Pollenjournaal
Mocht je nu in een supermarkt lopen of gewoon op straat en denken ‘heeft iedereen plotseling corona?”. Dan loont het om het Pollennieuws te checken. Deze super handige website, opgezet door de Nijmeegse biologen Herman van Wissen en Maurice Martens, geeft elke dag een indicatie van de hoeveelheid pollen in de lucht. In februari zijn het vooral de Hazelaars en Elzen die voor verstopte neuzen en niesbuien zorgen.
Wil je weten wat het verschil is tussen een hooikoortsnies en een coronanies? Lees dan dit interview met Huub Savelkoul, Hoogleraar Immunologie.