Voor het geval dat: Woerdenaren krijgen jodiumtabletten toegestuurd

Door Sylvia Vos 10 oktober 2017

Deze of volgende week krijgt iedereen jonger dan 18 jaar in Woerden een pakketje jodiumpillen toegestuurd. Dit is voor het geval er iets gebeurt met een van de kernreactoren die ‘in de buurt’ staan.

Het is een relatief begrip, ‘in de buurt’ van Woerden, want de dichtstbijzijnde kernreactor van Woerden is die in Doel (België). Dat is toch zo gauw even vanaf het centrum van de stad 140 kilometer rijden verderop. Maar hemelsbreed is het 95 kilometer en dus valt dat nog binnen de straal van 100 kilometer, waarbinnen de overheid heeft besloten de pillen te verspreiden.

Kleine kans

Laten we niet teveel doemdenken, de kans op een ontploffing of een andere ramp heel erg klein, dat benadrukt ook de overheid. Maar áls er iets gebeurt, dan moeten we voorbereid zijn. Alle mensen tot en met 40 jaar die écht dichtbij een kerncentrale wonen (minder dan 20 kilometer afstand), krijgen een pakketje pillen.

In de grotere straal binnen 100 kilometer, zoals in Woerden dus, zijn het alleen kinderen tot 18 jaar die ze krijgen. Omdat zij meer kans hebben op schildklierkanker als er (veel) straling vrijkomt. Elk gezin met een of meer kinderen van jonger dan achttien jaar, krijgt een pakketje in de bus. Voor de getallen-nerds onder ons, er zijn 11.720 Woerdenaren jonger dan 18 jaar.

Waarom jodiumpillen?

Als er iets met een kernreactor gebeurt, kan er een radioactieve jodium vrijkomen. Dat wordt opgenomen in je schildklier via inademing en daardoor kan er later schildklierkanker ontstaan. Als je een jodiumpil inneemt, raakt het orgaan verzadigt met jodium en kan er niets meer bij. De radioactieve stoffen worden dan dus niet opgenomen.

O ja, val je niet in de doelgroep maar vind je het wel een goed idee om wat van die pillen op voorraad te hebben? Ze zijn gewoon bij de drogist en apotheek te krijgen.

Wie écht voorbereid wil zijn: lees de tips op crisis.nl.

Op het kaartje hieronder kun je zien dat de 100-kilometerstraal dwars door Woerden loopt.