Zo moeten de Torenwal en de Hogewal eruit gaan zien (zonder wandelpad, want dat komt er niet)
Het is in de zomer een van de groenste stukjes Woerden binnen de Singel: het hoekje bij de Torenwal en…
Een straat vernoemen naar een persoon is vaak een mooi eerbetoon. Jan Meulman, Jan de Bakker, Willem van Oudheusden, allemaal mensen die een belangrijke rol in de geschiedenis van Woerden hebben gespeeld. En zij hebben allen een straatnaambord in de binnenstad. En nu krijgen we er in de stad een nieuwe naam bij: het Hugo Kotesteinpad.
Geen straat dus, maar een pad dat wordt vernoemd naar Hugo Kotestein. Deze man was een bouwmeester uit de 17e eeuw. Hij ontwierp bijvoorbeeld het in 1961 gesloopte Proveniershuis dat in de huidige Rijnstraat stond. Ook was Hugo korte tijd burgemeester van Woerden.
Het wandelpad – dat in 2014-2015 is aangelegd – vind je langs het Plantsoen. Als je vanuit de stad het regenboogzebrapad oversteekt en naar links loopt en over de parkeerplaats, dan zie je vanzelf een paadje langs het water. Dat wordt dus het Hugo Kotesteinpad. Op deze plek stond vroeger een stadswal.
En in de 17e eeuw, tijdens de inval van de Fransen, was deze wal best wel verwaarloosd. Woerdenaren, waaronder Hugo, moesten deze verdedigingswal verbeteren. Volgens de gemeente dus heel toepasselijk om het pad naar hem te vernoemen.
Dat er een wandelpad naar Hugo Kotestein wordt vernoemd, juist op deze plek, is bijzonder te noemen. Er is ook een stichting naar Hugo Kotestein vernoemd. En deze stichting wees de gemeente op een historische vergissing. De gemeente wilde namelijk een wandelpad aanleggen in de Singel langs de Torenwal en Hogewal, omdat ze dachten dat er daar vroeger een pad was. Volgens de stichting klopte dat niet en de plannen werden gewijzigd.
En nu wordt dus zo’n honderd meter verderop een al bestaand wandelpad vernoemd naar Hugo Kotestein, de bouwmeester van weleer. Het straatnaambord is op 8 april onthuld.
Daarnaast zijn er twee zogeheten schanskorven neergezet langs het Hugo Kotesteinpad. Deze korven werden vroeger gebruikt voor verdediging een aanval. Zo konden soldaten er zich bijvoorbeeld achter verschuilen en vanaf daar de vijand beschieten. De korven blijven ongeveer twee jaar staan.
In onze gids
Populaire rubrieken