Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stof tot nadenken: deze vraag houdt duizenden Woerdenaren bezig

Door Kirsten Bliekendaal 26 oktober 2020

Op kaartjes van oma en brieven van de belastingdienst na, ontvangen we fysieke post meestal alleen nog vanwege een speciale gelegenheid. Dat is ook de reden dat 18.300 Woerdenaren een enveloppe kunnen verwachten met daarin een heel bijzondere vraag.

Wil je je organen wel of niet doneren na jouw overlijden? Deze vraag valt bij 18.300 Woerdenaren op de deurmat in de vorm van een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Woerdenaren vanaf 18 jaar die nog geen keuze hebben ingevuld in het Donorregister ontvangen uiterlijk 30 oktober een brief met de vraag dat alsnog te doen.

Wet

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan.

Dit vulden Woerdenaren tot nu toe in

Tot 1 oktober 2020 vulde 55,7% van de Woerdenaren vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 55,6% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 32,2% wil geen orgaandonor worden en 12,2% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Heel veel brieven

Heb je nog geen keuze ingevuld, dan ontvang je de eerste brief rond 30 oktober. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief.  Welke keuze je maakt over het doneren van organen en weefsels, bepaal je zelf. Ook kun je je keuze altijd veranderen in het Donorregister. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer

Brediuspark Woerden oktober 2019

Nieuwe donorwet in zicht: bijna helft van Woerdenaren nog niet geregistreerd

Ben jij nog geen donor? Je bent niet de enige. 48 procent van de Woerdenaren staat nog niet ingeschr...

Orgaandonatie: zo’n 25.000 Woerdenaren moeten de keuze nog vastleggen

Donorkind Janine ontdekt na 43 jaar wie haar vader is: ‘Eindelijk snapte ik waarom ik niet op mijn opvoedvader leek’

Meer over

Nieuws

adv.