7 x opvallende veranderingen in de visie voor het Stationsgebied in Woerden

De stedenbouwkundige visie voor het Stationsgebied in Woerden is klaar. En deze wordt in mei aangeboden aan de gemeenteraad. Oké, het wordt nog een ‘stip aan de horizon’, een ‘stap in de goede richting’ en een ‘visie met een hoog abstractieniveau’ genoemd. De conclusie is: er gaat de komende tien tot vijftien jaar veel veranderen bij en om ons station. Dit zijn zeven opvallende dingen in de visie op een rij.

Hoe de visie begint

Een visie op het Stationsgebied. Afbeelding: SVP architectuur en stedenbouw, OKRA landschapsarchitecten en CROSS architects

Zet je verbeelding aan en lees dit maar: ‘Het Stationsgebied, als onderdeel van de Poort van Woerden, wordt een nieuw bruisend stuk stad. Een plek die past bij Woerden, waar zowel inwoners als bezoekers zich thuis voelen. Waar gewoond wordt, maar ook gewerkt en waar je ook heerlijk kunt genieten van koffie met een croissantje bij een grand café met uitzicht op de historische binnenstad. Of juist in de avondzon van een wijntje in de tuin van het Oude Minkema College dat een favoriete plek is geworden van veel Woerdenaren. Het gebied is van een anoniem kaal stuk land veranderd in een belangrijke schakel in het stedelijke netwerk, de barrière van het spoor lost hier gevoelsmatig op en alle stroomt weer.’

Klinkt als een mooie visie, toch? We zoomen er even verder op in.

De naam

Stationsgebied Woerden
Afbeelding: SVP architectuur en stedenbouw, OKRA landschapsarchitecten en CROSS architects | Gemeente Woerden

Er gaat veel veranderen bij het station, alleen al door de nieuwe wijken Snellerpoort en Nieuw-Middelland. De Poort van Woerden, zo moet het Stationsgebied samen met de genoemde nieuwbouwprojecten gaan heten. Een entree waar je ‘u’ tegen zegt, zowel voor bezoekers, passanten en bewoners. De poort naar de binnenstad, de poort naar het Groene Hart met ‘goede voorzieningen’ en een ‘aantrekkelijk verblijfsgebied’. Waar je kunt genieten van groen, water en historie.

Geen auto’s door Polanertunnel

impressie visie stationsgebied
Afbeelding: SVP architectuur en stedenbouw, OKRA landschapsarchitecten en CROSS architects

‘Een paradijs voor fietsers en voetgangers’. Dat staat in de visie voor het gebied. Is het dan helemaal doei auto’s? Nou, ja en nee. Want in de visie staat dat de Polanertunnel wordt gesloten voor autoverkeer. Alleen voetgangers en tweewielers (en bootjes) kunnen er gebruik van maken. Een voorwaarde is dat er aan de oostkant van Woerden een alternatieve route is voor doorgaand autoverkeer. De verwachting is dan ook dat de tunnel voor 2030 niet dicht gaat voor auto’s. Er is in de visie rekening gehouden met een P&R aan beide zijden en een kiss & ride. Het station blijft voor auto’s, taxi’s en bussen bereikbaar.

Fietsparkeergarage onder spoor

Visie stationsgebied fietsen
Zie het vakje in het midden voor de fietsparkeergarage. Afbeelding: SVP architectuur en stedenbouw, OKRA landschapsarchitecten en CROSS architects

De onderdoorgang bij het spoor gaat flink verbreed worden. Zo komt er volgens de visie ruimte vrij om onder het spoor een grote fietsparkeergarage te bouwen in plaats van de huidige fietsenstallingen. ‘Met de nieuwe fietsenstalling onder het spoor kan op termijn een tunnel de toegang tot de perrons bieden waardoor het comfort voor de reiziger toeneemt’, is in de visie te lezen.

Hotspot oude Minkema

oude minkema
Foto: indebuurt Woerden

Er is momenteel nog geen nieuwe bestemming voor het monumentale Oude Minkema. Maar in de visie voor het Stationsgebied wordt dit gebouw een ware hotspot waar iedere Woerdenaar graag heen wil. In een memo over het pand staat: ‘Dit gebouw verdient een plekje in de schijnwerpers.’ En: ‘Het moet openbaar toegankelijk worden.’ Het Oude Minkema krijgt in de visie een prominente ligging aan het nieuwe Stationsplein-Zuid.

Het plan is dat iedereen die een goed idee heeft voor het Oude Minkema en de kavel ernaast, dit idee bij de gemeente kan indienen. De raad moet eerst nog akkoord gaan met het plan. Als hier meer over bekend is, laten we het je weten.

Grotere rol voor de wetering

Afbeelding: SVP architectuur en stedenbouw, OKRA landschapsarchitecten en CROSS architects

Het watertje dat onder het spoor stroomt heet de Jaap Bijzerwetering. En die gaat een veel grotere rol krijgen. In de visie is te lezen dat de wetering aan beide zijden aantrekkelijke openbare oevers krijgt. Dat klinkt als goed vertoeven! ‘Door het water ten zuiden van het spoor te verbreden ontstaat een aanlegplek voor bootjes’. En langs het water komt er een voetgangersroute. Dat kan zomaar een mooi stukje Woerden worden.

Parken aan beide kanten

Visie parken stationsgebied
Afbeelding: SVP architectuur en stedenbouw, OKRA landschapsarchitecten en CROSS architects

En om het nog mooier te maken, komen er aan de noordzijde en zuidzijde parken. Aan de noordzijde is er al een klein parkje, maar in de visie wordt dit een veel groter park: het Singelpark. ‘In het park is ruimte voor ontspanning en verblijf’. Het park aan de zuidzijde krijgt de naam Weteringpark. Door de tunnel staan deze parken met elkaar in verbinding. Wat ook lekker tot de verbeelding spreekt: ‘Het monumentale stationsgebouw krijgt een nieuwe functie, bijvoorbeeld als grandcafé in het Singelpark’.

Lees de hele visie

Voor de duidelijkheid: niks staat nog vast voor het Stationsgebied. Het gaat om een toekomstperspectief. Eerst moet de Woerdense raad de visie nog vaststellen. Dan pas kunnen er concrete plannen worden gemaakt, onderzoeken worden gedaan naar haalbaarheid en het belangrijkste: geld zoeken om het mogelijk te maken.

Wil je de visie zelf lezen – want er staat nog veel meer in dan alleen de zeven onderwerpen die we hier uitlichten, zoals een Klimaatroute, een extra brug over het spoor en bebouwing rond het station – of weten hoe het tot stand is gekomen? Je vindt ‘m hier.

Bron: Raadsvoorstel Stedenbouwkundige visie Stationsgebied, maart 2021

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Vervangende ophaaldagen afval in Woerden: Pinksteren en Hemelvaart 2021”

Vervangende ophaaldagen afval in Woerden: Pinksteren en Hemelvaart 2021

Afvalkalender Woerden 2021
Ga naar “Leuk! Woerdense bioscoop te zien in televisieserie voor kinderen”

Leuk! Woerdense bioscoop te zien in televisieserie voor kinderen

Annex
Ga naar “Zonnebril of winterjas: dit is het weerbericht voor mei”

Zonnebril of winterjas: dit is het weerbericht voor mei

In onze gids

Ga naar “Superleukefeestjes”

Superleukefeestjes

 • Schrijverspad 55
 • Feestartikelen

Nu geopend

Ga naar “Buro Fudge”

Buro Fudge

 • Rijnstraat 36B
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Amiza Tea Boutique”

Amiza Tea Boutique

 • Voorstraat 26
 • Speciaalzaken
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55”

Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55

 • Blokker
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49”

Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49

 • Xenos
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Alle Ola handijs 2 stuks, 35% koritng”

Alle Ola handijs 2 stuks, 35% koritng

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Damespyjama’s € 9,99”

Damespyjama’s € 9,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “AH Witte asperges 500 gram € 3,99”

AH Witte asperges 500 gram € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 9 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Community manager indebuurt Gouda”

Community manager indebuurt Gouda

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Intercedent Woerden”

Intercedent Woerden

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Sloper Woerden”

Sloper Woerden

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Koerier B rijbewijs”

Koerier B rijbewijs

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Intercedent Olympia Woerden”

Intercedent Olympia Woerden

 • Olympia
 • Fulltime