14 x wat je wil weten over de plannen voor Woerden de komende vier jaar
- 14 juni 2022
- Jurgen Rupschus
Hopsakee! Er is een bestuursakkoord, een concept welteverstaan. Met andere woorden: de plannen voor Woerden voor de komende vier jaar staan op papier. Dinsdagavond 14 juni 2022 werd het akkoord gepresenteerd. En daaruit hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet. Lang niet alles (álles vind je hier), maar wel wat dingen waarvan we denken dat je die interessant vindt.
De mensen die het moeten doen
De coalitie bestaat uit CDA, Lijst van der Does, Progressief Woerden en ChristenUnie-SGP. Woerden krijgt er een wethouder bij en heeft straks in totaal vijf wethouders. Dit zijn de voorgedragen wethouders voor de gemeente Woerden:
- Arjan Noorthoek (voorgedragen door CDA Woerden)
- Ad de Regt (voorgedragen door Lijst van der Does)
- Jelmer Vierstra (voorgedragen door Progressief Woerden)
- Jacques Rozendaal (voorgedragen door ChristenUnie-SGP)
- Mariëtte Pennarts-Pouw (voorgedragen door de gezamenlijke partijen)
Samen met burgemeester Victor Molkenboer, zal dit het college van b en w worden.
Sneller nieuwe woningen
De komende jaren moeten er 300 tot 400 woningen gebouwd worden in Woerden, Kamerik, Harmelen en Zegveld. En dit moet ook sneller gebeuren, is te lezen in het concept bestuursakkoord. Het aantal betaalbare woningen, zowel huur als koop, wordt verhoogd van 50% naar 60%. De sociale huurwoningen stijgen in aantal van 20% naar 25%. Dit is niet per nieuwbouwproject, maar geldt voor alle nieuwbouw bij elkaar.
De vergunningverlening voor woonruimte in buitengebieden wordt verruimd. Dit moet het makkelijker maken om daar onder andere tiny houses en zorgwoningen te bouwen. Wel blijft er oog voor het landschap.
Kunnen Woerdenaren straks wonen in de tuinen van Petra en Sandra? ‘Het eerste plan voor microwoningen is ingediend’
- Nieuwbouw, Nieuws, Woerdenaren, Wonen
Wonen in iemands tuin, het kan vanaf juli in Gouda. Ook in Woerden zijn er grootse…

Huisartsenpost terug?
Er wordt de komende jaren gekeken naar de invulling van zorg op het ziekenhuisterrein in Woerden. Uitgangspunten zijn dag- en nachtbeschikbaarheid van huisartsenzorg in avond en weekend, een vorm van spoedzorg en dat je 24 uur medicijnen kunt ophalen. Er liggen ook kansen om het zorghotel en ouderenzorg (geriatrie) te versterken. De gemeenteraad kan hiervoor een voorstel tegemoet zien.
Meer aandacht voor jongeren
Voor jongeren is er momenteel niet bijzonder veel te doen in Woerden. En dat is blijkbaar opgemerkt. Met de jongeren gaat er een jongerenagenda gemaakt worden en hieruit kan bijvoorbeeld een jongerenraad voortkomen.
Uitgaan onder de 21 jaar in Woerden? Marlien en Fleur bedachten een plan en binnenkort is het eerste feest
- Doen, Nieuws, Woerdenaar van de Week, Woerdenaren
Wat is er eigenlijk in Woerden te doen qua uitgaan in weekenden voor jongeren tussen de…

Toekomst zwembaden
Er gaat – samen met WoerdenSport – een besluit genomen worden over de toekomst van de zwembaden in Woerden. Wat dit gaat worden is nog niet bekend, maar er wordt hiervoor gekeken naar onder andere de bereikbaarheid, beschikbaarheid van voldoende aanbod voor zwemlessen en betaalbaarheid.
Minder autoverkeer door de stad
Minder autoverkeer door Woerden en meer ruimte voor de fietsers en voetgangers. Dat is ook te lezen in het akkoord. Daarvoor wordt er een onderzoek gedaan naar een zogeheten oostelijke ontsluiting. Autoverkeer dat niet in Woerden moet zijn, kan zo om de stad heen. Een prioriteit hierbij is dat de Steinhagenseweg wordt aangesloten op de randweg bij Harmelen. Ook wel de oostelijke randweg genoemd.
Fietsen
Fietsers en voetgangers krijgen ook de volle aandacht in het akkoord. De centrumring van Woerden moet meer fiets- en voetgangersvriendelijk worden. Een andere prioriteit is het aanleggen van fietspaden en snelfietspaden. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de verkeersveiligheid rond scholen.
Rembrandtbrug
De aanleg van de Rembrandtbrug moet doorgaan. Nog dit jaar gaat het bestemmingsplan naar de raad, is te lezen in het akkoord. Voor de weg naar de brug gaat het college door met het aankopen van vastgoed en grond. Wel houden ze rekening met de prijsstijgingen. Dit zorgt ervoor dat de aanleg van de brug nog even op zich laat wachten tot de prijzen weer stabiel zijn.
Zo moet de Rembrandtbrug eruit gaan zien
- Gemeente, Nieuws, Rembrandtbrug
Het wordt de komende jaren een van de grootste projecten in onze stad: de Rembrandtbrug, nieuwe…

Parkeerbeleid
De proef met het eerste uur gratis in de parkeergarages krijgt geen vervolg, althans, niet in de huidige vorm. Parkeren moet namelijk wel kostendekkend blijven, is te lezen. Het algehele parkeerbeleid krijgt in de zomer van 2022 een evaluatie. Het beleid blijft in hoofdlijnen overeind staan, met hier en daar wat eventuele verbeteringen.

Meer hergebruiken
Er wordt weer eens goed gekeken naar het afvalbeleid en daarin moet meer ruimte komen voor hergebruik en het terugwinnen van grondstoffen. Voor inwoners wordt recycling makkelijker gemaakt, bijvoorbeeld via kringloopwinkels.
Jacqueline opent een Recycle Bar in Woerden: ‘Van kapotte paraplu’s worden vlaggetjes gemaakt’
- Doen, Gemeente, Lifestyle, Nieuws, Winkelen, Woerdenaar van de Week, Woerdenaren
Wist je dat er best veel spullen in de kliko verdwijnen die andere mensen nog goed…

Geen olie- en gasboringen
Goed nieuws voor de mensen in Molenvliet. De gemeente zal zich met ‘hand en tand’ verzetten tegen olie- en gasboringen onder de wijk. Gaat het Rijk toch een vergunning verlenen? Dan zal de gemeente Woerden juridische stappen zetten om de boringen te verbieden. Er wordt alles aan gedaan om de veiligheid van bewoners en huizen te garanderen.
Lokaal pakketbezorgingssysteem
Om vervoerbewegingen te verminderen, wordt er samen met ondernemers gekeken naar een lokaal pakketbezorgingssysteem. Pakketjes worden dan vanuit een centraal punt in Woerden naar hun bestemming gebracht. Een paar andere gemeenten doen dit al en dat inspireerde het nieuwe college.
Windmolens en zonnelint
Potentiële locaties voor windmolens in de gemeente Woerden zijn Reijerscop en Barwoutswaarder. Dit zou moeten zorgen voor veel windenergie. De locaties wordt getoetst op verschillende gebieden zoals gezondheid, energienetwerk, draagvlak en realisatie. Van de uitkomsten wordt een voorstel gemaakt en dat gaat naar de raad.
De komende periode zal er een onderzoek starten – samen met Rijkswaterstaat – naar een zonnelint van zonnepanelen langs de A12. Er wordt gekeken of dit in combinatie kan met een geluidswal langs Woerden en Harmelen.
En meer
Ook nog dit:
- Sollicitatieplicht afschaffen voor inwoners van 65 jaar en ouder
- Bij alle nieuwbouw wordt zelfbewoningsplicht vastgelegd in een contract. Voor bestaande woningen in wijken en dorpen komt er een opkoopbescherming
- Eisen aan omgevingsplannen en vergunning worden eenvoudiger gemaakt
- Inwoners en ondernemers krijgen meer ruimte voor initiatieven voor groen en speelvoorzieningen
- Er komt een onderzoek naar hoe Woerdense organisatoren en ondernemers bij events plastic (zoals bekers) kunnen vervangen voor herbruikbare producten.
- Er moet vaart gemaakt worden met nieuwe ruimtes voor bedrijven. Als locaties worden Putkop en de Van Zwietenweg (zuidelijke randweg) genoemd.
- Er wordt samen met NS, ProRail, provincie en het Rijk gezocht naar middelen op station Woerden te vernieuwen
Er staat natuurlijk nog veel meer in het akkoord, lees hier het complete document.
Hoe nu verder?
Vandaag, dinsdag 14 juni, is dus het concept bestuursakkoord gepresenteerd, alle afspraken dus van partijen CDA, Lijst van der Does, CU/SGP en Progressief Woerden. De onderwerpen waarover afspraken gemaakt zijn, zijn bovendien ondergebracht bij de vijf wethouders.
Tot de gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 juni staan de opstellers van het akkoord, open voor aanvullingen. Dan is er ook een debat over het bestuursakkoord. Vervolgens wordt het definitief vastgesteld en kan het nieuwe college aan de slag.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Woerden en blijf op de hoogte van alles over en rondom Woerden.
