In alle vroegte op pad; zij maakten het Kerkplein voor je schoon na de Nacht van Woerden

Door Sylvia Vos 24 oktober 2018

Zo’n beetje heel Woerden lag vanochtend om 05.30 uur nog op één oor na een avond gezelligheid op het Kerkplein met Party-dj Marco (filmpje hier). Maar op het Kerkplein was er al volop bedrijvigheid. Want Mark, Ricardo, Michello, Ed, Sam, Jim, Kevin, Petra, Kevin, Danny, Bas en Lars zetten er de schouders flink onder. Zij zorgden er met elkaar voor dat het Kerkplein helemaal schoon was. Klaar voor de Koeiemart.

Mark, Ricardo, Michello en Ed werken voor het Woerdense stadserf. De andere actievelingen op de vroege ochtend zijn van NuDoen Groen. Voor hen is dit een van de vormen van dagbesteding die ze bij NuDoen Groen krijgen. Maar voor allebei de teams geldt: de aanmelding voor dit ‘klusje’, gaat op vrijwillige basis. Ze hóeven het niet te doen, ze mógen het doen.

Al jaren

De mannen en dame die deze ochtend voor een schone stad zorgen, schreven zich dus in. “Dat doen ze al jaren ook”, vertelt Ricardo van Stadserf Woerden. “We komen hier al een paar jaar met dezelfde ploeg.” En dat geldt ook voor het team van NuDoen Groen. Die draaien ook al heel wat edities mee in alle vroegte. Mark: “Daardoor zijn we heel goed op elkaar ingespeeld.”

Foto: indebuurt Woerden

Behalve Lars dan, ook hij helpt vrijwillig mee vegen op het plein, maar dat is dit jaar voor het eerst. Hij kwam met zijn vader Jim mee. Gewoon omdat hij benieuwd was naar hoe dat eraan toe ging.

Half vijf de wekker

Geen enkel probleem, dat vroege opstaan, vinden alle harde werkers. Een van hen zegt: “Mijn wekker ging om half vijf, maar ik was om half vier al wakker. Daardoor kon ik twee koppen koffie drinken en rustig aan doen. En het is toch heerlijk dit, lekker buiten bezig zijn.”

Foto: indebuurt Woerden

Zo groot als de bende lijkt op het plein, eigenlijk valt het wel mee”, denkt Jim. Samen met Sam begeleidt hij het team van NuDoen Groen. Het is weleens erger geweest hoor. Verleden jaar lag er nog veel meer.”

Vierduizend liter afval

Desalniettemin moet de bezemwagen die alle bij elkaar geveegde sporen van plastic bekertjes en andere rotzooi opzuigt, een keer extra heen en weer rijden. Want: vol! En dat is nogal wat als je bedenkt dat er 4 kuub (4.000 liter!) in de wagen past.

En dat gaat nog wel een paar keer gebeuren. Want het team van Stadserf komt nog niet alleen nog voor het licht wordt in actie deze dagen.

Nog een paar keer

Ricardo vertelt: “Dinsdag hebben we de stad schoongeveegd voor de opbouw. Als we hier op het plein klaar zijn gaan we nog even naar de het kermisterrein. Vanmiddag maken we de boel hier schoon als de koeien weg zijn en donderdag zijn we een paar uur in de weer om de stad weer schoon te krijgen.”

Foto: indebuurt Woerden

In beeld: de leukste momenten van de Koeiemart 2018

Koeien, snert,  kramen, bier, gezelligheid. De Koeiemart is aan! Wij zijn de hele dag op pad en zoek...
Koeiemart Koeienmarkt 2017 Woerden Fotoverslag

Muntjes, parkeren, plassen, het weer en meer praktische info over de Koeiemart 2018

Woehoe! Het is zover hoor. De Koeiemart gaat bijna beginnen. Om jou optimaal voor te bereiden op hét...

Woerdenaar van de Week

Ken jij of ben jij iemand die iets bijzonders doet? Of heb je een leuk verhaal te vertellen? Laat het ons weten? Dat kan hier.

Marieke de Vries Breeveld Woerden Mariekeboe02 Instacow koeien

Dankzij NOS-redacteur Marieke gaan de koeien op Breeveld de hele wereld over 

In de wereld van Instagram nemen katten een speciaal plaatsje in. Ruim 34 miljoen mensen deelden hun...

adv.