Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Snertweekrecept van Monique: ‘Deze erwtensoep brengt de familie samen’

Door Kirsten Bliekendaal 16 oktober 2020

Tijd voor snert! In het kader van de Koeiemart gaan Woerdenaren de strijd aan voor de beste snert. Maandag is de verkiezing, dus je kunt dit weekend aan de slag! Dit is hoe Monique Kompier uit Woerden dat doet. Elk jaar eet ze haar snert volgens dit speciale recept van haar moeder. 

Zeg je erwtensoep binnen het gezin Kompier, dan weet Monique dat de familie weer bij elkaar komt. “Meestal is dat rondom de Koeiemart,” zegt Monique. “Al weken van te voren is mijn moeder bezig met de voorbereidingen, want het vlees moet goed trekken. Voor mij staat deze soep gelijk aan bij elkaar komen, lekker eten en babbelen. Je hoeft niets af te spreken we zijn er standaard. Het geeft fijne herinneringen.”

Elly kreeg het recept van haar moeder en geeft het op haar buurt door aan Monique Foto: eigen foto

Moeder Elly maakte voorheen de soep met worst van de Hema en alleen de soepgroenten van Van Es. “Daar zitten geen wortelelen in, dat is het geheim.” Nu haalt Marieke of haar zus de boodschappen voor de soep. “Dan proeft mijn moeder het altijd als we naar een andere winkel gaan.” Bij de soep gaan brood en poffertjes. Poffertjes? “Ja, dat kan er prima bij. Dat is dan ook weer voor de kinderen.” Veel blijft er vaak niet over van de soep. “Het is een prima anti-kater soepje dus na de Nacht van Woerden aten we zowel ’s ochtends als ’s middags nog van de soep.”

Recept

Ingredienten (voor een groot gezin en anti-katerportie):

3 pakken spliterwten
1 kg varkenslappen
20 stuks maggi blokjes (maggi)
3x pond erwtensoepgroenten (pond op 1 pak erwten zonder wortel) bij Van Es vandaan
5x Hema worst

Tijdsduur: 4 tot 5 uur

Bereiding

Pan vullen me ongeveer 7 liter water,  spliterwten, maggiblokjes en varkenslappen er in. Opletten dat de spliterwten niet aanbranden: dus tussendoor blijven roeren. Op een gegeven moment komt er schuim op de soep en dit moet je eraf scheppen met de schuimspaan. Daarna snijd je de varkenslappen en die doe je terug in de soep. Doe de erwtensoepgroente zonder wortel erbij. Blijven roeren. Je bent hier wel 4 a 5 uur mee bezig. Als de soep klaar is dan moet deze snel afkoelen. Spoelbak vullen met koud water en de pan er in. Als het water warmer wordt dan vervangen voor koud water net zolang totdat de soep is afgekoeld.

De eerste dag is de soep nog wat dun maar de tweede dag is hij lekker dik.

Lees hier hoe je mee kunt doen aan de snertverkiezing.

Lees meer

Geen Koeienmart, maar wel Snertweek: ‘Niks doen kan niet’

Geen Koeienmart, we balen er ontzettend van! Het is voor Woerdenaren en ook de ondernemers alles beh...

Aan tafel met Alice: ‘Champignons zorgen voor verrassing in dit witlofgerecht’

Aan tafel met Marieke: ‘Krentenbollen zonder granen met de smaak van gevulde koeken’

adv.