Hoe reageer jij op getoeter als je fietst op de Boerendijk?

Aangeboden door fysioViola fysiotherapie & revalidatie 19 oktober 2018

Als iemand naar je toetert op de Boerendijk, dan kun je op verschillende manieren reageren. Je gaat onmiddellijk aan de kant of je zwaait, omdat het iemand is die je kent. Maar wat gebeurt er als je minder snel reageert? Iedereen reageert anders op prikkels. En hoe je daarmee omgaat, heeft zelfs invloed op je relatie. Viola van fysioViola weet er alles van en helpt mensen – en stellen – op weg om beter met prikkels om te gaan.

Viola: “Het geluid van een toeter komt binnen via je oor en gaat supersnel naar je hersenen. Hier wordt het geluid verwerkt en reageer je erop. Dit heet prikkelverwerking. Elke dag komen er duizenden prikkels bij ons binnen.”

Wist je dat: een mogelijk gevolg van continu te veel prikkels en hoge alertheid, is dat je overbelast wordt en in een burn-out belandt.

Zeven zintuigen

“Prikkelverwerking heeft te maken met alles wat je met je zintuigen waarneemt en hoe je op deze informatie die via onze zintuigen binnenkomt, reageert. Een prikkel is dus informatie die binnenkomt via een zintuig. Je hebt in totaal zeven zintuigen. Iedereen kent ogen om te kunnen zien, oren om te horen, neus om te ruiken, mond om te proeven en huid om te voelen”, vertelt Viola.

“Maar er zijn er nog twee. Namelijk het evenwichtsorgaan – geeft informatie over de stand en beweging van je hoofd (bijvoorbeeld of je gaat vallen) en houdings – en bewegingsgevoel, met een moeilijk woord propriocepsis. Dit zijn sensoren die in je spieren en gewrichten zitten en informatie geven over je houding en hoe je beweegt.”

koningsdag 2018 kermis woerden exercitieveld
Foto: indebuurt Woerden

Wat voor getoeter?

Even terug naar dat voorbeeld op de Boerendijk. Want de zintuigen zijn er om je te beschermen tegen gevaar en om je informatie te geven. “Als iemand naar je toetert ga je het geluid onderscheiden. Hierbij gebruik je ook andere zintuigen, zoals je ogen. Fiets je netjes aan de rechterkant of te veel aan de linkerkant? En je bewegingsgevoel speelt mee.”

“Houd je jouw stuur netjes stil of ben je ermee aan het slingeren? Als je hersenen de juiste info hebben van alle zintuigen, dan wordt daar bepaald wat het moet gaan doen en zet het je lichaam in beweging. Óf je gaat als de wiedeweerga aan de kant bij gevaar óf je steekt je hand op naar iemand die je kent. Óf je doet helemaal niets en fietst gewoon door”, vertelt Viola.

Groene hart Festival 2018 cattenbroekerplas woerden bevrijdingsdag
Foto: indebuurt Woerden

Wachten op een belangrijk telefoontje

Om goed te reageren op al die prikkels heb je een optimale staat van alertheid of waakzaamheid nodig, zoals Viola het noemt. Jouw alertheid moet volgens Viola precies in het midden zitten. Niet te alert, want daardoor schrik je misschien snel en ren je weg. Maar ook niet te weinig alert, bijvoorbeeld als je aan het dagdromen bent. Om goed met alle prikkels om te gaan is het belangrijk om ze te reguleren.

Kermis en geitenkaas

En dat is natuurlijk voor iedereen anders. “De ene persoon is al misselijk bij het kijken naar een draaimolen op de Koeiemart-kermis, de ander gaat drie keer achter elkaar en kan het niet hoog genoeg gaan (ogen en evenwichtsorgaan). Jij vindt een geitenkaas superlekker, je partner walgt ervan (mond). Jij loopt het liefst de parfumwinkel voorbij (wat een stank). Helaas je vriendin wil graag naar binnen (neus). Er is dus geen goed of fout in het ervaren van prikkels.”

Boerderijwinkel kaasboerderij Janmaat Barwoutswaarder
Foto: indebuurt Woerden

Herkenbaar?

De gevolgen van prikkels kunnen invloed hebben op het dagelijkse leven. “Ervaar jij een prikkel als niet prettig (bijvoorbeeld de parfumwinkel) dan ben je niet optimaal alert: je bent hoger alert en je wilt snel doorlopen (vluchten). Ben je in je eentje dan is dat geen probleem, maar ben je met je partner die wel graag de winkel in wil. Hmmm, dan kan er weleens discussie ontstaan. Hoe overgevoeliger jij bent voor de geur, hoe hoger je alertheid wordt en hoe geïrriteerder je kunt reageren. Herkenbaar?”

Meer inzicht in jouw prikkels?

Wil jij meer inzicht in jouw prikkels of die van jouw partner? FysioViola kan je helpen om dit in kaart te brengen en je te begeleiden als je in jouw dagelijkse leven problemen ervaart. Maak direct een afspraak met Viola!

Tip: je kunt direct met Viola contact opnemen, maar ze vertelt nóg veel meer over prikkelverwerking tijdens het NAH-café op maandag 29 oktober van 19.30 tot 21.00 uur in de Plint, Jozef Israëlslaan 20a.

Hersenletsel kenmerken

Unieke lift in Woerden en dit moet je nog meer weten over hersenletsel

Overgevoeligheid voor prikkels en drukte, moeite met concentreren... hersenletsel is niet altijd van...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door fysioViola fysiotherapie & revalidatie Meer over fysioViola fysiotherapie & revalidatie ontdekken?

fysioViola fysiotherapie & revalidatie fysiotherapeuten

Meulmansweg 8V, Woerden

Bekijk meer:fysiotherapeuten

adv.