Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jannie werkt met terminale patiënten: ‘Warme zorg bieden is in deze fase zo belangrijk’

Aangeboden door Allerzorg – Specialist in zorg thuis 1 oktober 2020

Jannie Ruitenbeek (52) heeft een bijzonder beroep. Ze is werkzaam als coördinator bij Allerzorg, waar ze regelt dat terminale patiënten de juiste (thuis)zorg krijgen. Het is een baan die soms zwaar is, maar waar Jannie veel voldoening uithaalt: “Ik vind het mooi om er voor iemand te kunnen zijn in de laatste levensfase.”

Jannie is opgeleid tot verpleegkundige. Ze werkte na haar studie onder meer in het ziekenhuis en in de ouderen- en thuiszorg voor ze in de palliatieve terminale zorg belandde. “In het ziekenhuis werkte ik heel lang op de afdeling oncologie, waar ik geïnteresseerd raakte in de fase vlak voor iemands overlijden. Ik heb later een jaar als vrijwilliger in een hospice gewerkt, waarna ik als professional de overstap heb gemaakt.”

Zorgvragers matchen met de juiste zorgverleners

Als coördinator heeft Jannie een baan waarbij goede organisatie centraal staat. “Bij Allerzorg komen aanvragen binnen van cliënten die zorg nodig hebben in hun laatste levensfase. Ik inventariseer wat voor zorg nodig is en wat wij vanuit Allerzorg kunnen oppakken. Daar zet ik vervolgens zorgverleners op in. We matchen dus eigenlijk de zorgvragers met de juiste zorgverleners.”

Echt luisteren

De zorgverleners van Allerzorg helpen patiënten bij praktische zaken zoals wassen, aankleden en het toedienen van medicijnen. Maar wat misschien wel nog belangrijker is: ze bieden cliënten een luisterend oor en geven hen oprechte aandacht. Jannie licht toe: “Het is zo belangrijk om het gesprek aan te gaan met mensen en ze de ruimte te geven om hun verhaal te doen. Hoe beleven ze hun ziekte? Wat vinden ze nu belangrijk? Het is geen kwestie van binnenlopen, iemand wassen, aankleden en weer dóór. Warme zorg bieden is in deze fase zo belangrijk.”

De wensen van de cliënt centraal

Allerzorg vindt het belangrijk dat cliënten kunnen sterven zoals ze geleefd hebben. Dat is ook iets waar Jannie zich hard voor maakt: “Ik stimuleer mensen graag om de regie over hun leven vast te houden, zodat ze ook het gevoel hebben dat dit oké is.” De wensen van de cliënt staan voor Jannie altijd centraal.

Ze verduidelijkt het met een voorbeeld: “Laatst was ik bij een mevrouw die een hele betrokken familie heeft die het liefst de hele dag bij haar zit. Ik kan dan wel zeggen: dat is niet goed, want mevrouw heeft rust nodig. Maar als zij dit gewend zijn en fijn vinden, dan laat ik het gewon gebeuren. De vraag is wat de cliënt belangrijk vind. Daar speel ik op in.”

Doodgaan doe je maar een keer

Jannie werkt al een poosje in de palliatieve terminale zorg.  Zijn er cliënten die haar in het bijzonder zijn bijgebleven? “Ik heb ooit een jonge vrouw ontmoet die haar eigen uitvaart wilde meemaken. Zij vond het jammer om niet te horen wat haar familie over haar zou zeggen. Daarom plande de familie een avond waarop ze de uitvaart met haar erbij hebben beleefd.” Waarom deze cliënt Jannie zo is bijgebleven? “Veel mensen praten liever niet over de dood. Het onderwerp wordt weggestopt. Ik vind juist dat je het bespreekbaar moet maken. Doodgaan doe je maar een keer, dus wil je het ook goed doen.”

Er zijn voor een ander

Jannie geniet van haar baan en haalt er veel voldoening uit. “Het bijzondere met dit werk is dat je er kunt zijn op het moment dat iemand jou nodig heeft”, zegt ze. Die steun is niet alleen voor de cliënt zelf heel fijn, maar ook voor de familie, zo weet Jannie uit ervaring. “Daarom vinden we het vanuit Allerzorg ook zo belangrijk dat mensen op tijd aan de bel trekken. Mantelzorgers die voor familie zorgen vinden vaak dat ze tot het uiterste moeten gaan. Wij raden juist aan om op tijd in gesprek te gaan over wat wij kunnen bieden. Ik zeg altijd: wij kunnen niet van je naaste houden, maar wel voor hem of haar zorgen. Daardoor hoeven mensen zelf niet meer dag en nacht klaar te staan, en hebben ze weer meer ruimte om liefde te geven.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Allerzorg – Specialist in zorg thuis. Meer over Allerzorg – Specialist in zorg thuis ontdekken?

Allerzorg – Specialist in zorg thuis

thuiszorg

Gesloten08:30 - 17:30

Kasteel 4, Woerden

Bekijk meer:thuiszorg

adv.