Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gastdames Marjan, Conny en Tiny zijn er voor de mensen bij uitvaarten: ‘Vergeet vooral nu de nabestaanden niet’

Aangeboden door Uitvaartcentrum Woerden De Laatste Eer 27 augustus 2020

Iedere uitvaart is verschillend, want er is zoveel mogelijk. Bij uitvaartcentrum De Laatste Eer in Woerden is er bij een uitvaart minimaal één gastdame aanwezig. Marjan, Conny en Tiny zijn de vertrouwde gezichten in het uitvaartcentrum. Zij ondersteunen de uitvaartleider, maar ze doen zóveel meer. De gastdames zijn 24 uur bereikbaar en kunnen op ieder moment van de dag gebeld worden door de uitvaartleiders, zelfs indien nodig midden in de nacht. “We zijn er voor de mensen.”

Het is wel zo fijn als er iemand bij het uitvaartcentrum aanwezig is als mensen hierheen komen na een overlijden. Wij staan altijd voor de nabestaanden klaar. En voordat er vragen zijn van mensen voor bijvoorbeeld een tweede kopje koffie, schenken wij het al in. Je moet hen net dat stapje voor zijn”, zegt Conny.

‘Alles kan en alles mag bij een uitvaart en iedereen is hier welkom, ongeacht de cultuur of het geloof’

Uitvaarten blijven in ontwikkeling

Conny werkt nu ongeveer een jaar bij De Laatste Eer en vertelt dat er op het gebied van uitvaarten altijd nieuwe ontwikkelingen zijn. “Uitvaarten zijn tenslotte ook heel persoonlijk. Zo is er geen uitvaart hetzelfde en maak je hele bijzondere momenten met families mee. Er is veel mogelijk bij een uitvaart. En iedereen is hier welkom, ongeacht de cultuur of het geloof”, vertelt Conny.

Er is dus veel mogelijk, maar corona zorgt helaas nog steeds voor de nodige beperkingen. “Door corona moeten we creatiever zijn om een gepaste uitvaart te organiseren”, vertelt Marjan, die nu dertien jaar voor het Woerdense uitvaartcentrum werkt. “Het is best heftig, want je mag niemand een hand of een knuffel geven. Het went wel, maar in het begin was dat echt lastig. Als de nabestaanden huilen, dan is het enige wat we kunnen doen een doos met tissues neerzetten. We willen meer, maar we kunnen niet meer. Het is nu constant nadenken en afstand houden, het is niet anders.”

‘Het is veelomvattend werk, maar we zijn er voor de mensen. Dat is het belangrijkste’

Veelomvattend werk

De gastdames voorzien de nabestaanden van koffie, thee en broodjes. En ze zorgen dat alles – zoals de indeling van stoelen en tafels – weer gereed is als de familie bijvoorbeeld na een afscheidsdienst in het uitvaartcentrum weer terugkomt na de begrafenis of crematie. Maar Marjan, Conny en Tiny doen ook rouwbezoeken, schrijven soms de adressen op de enveloppen voor rouwkaarten, doen aangifte van overlijden bij de gemeente en ze maken daarnaast ook nog het uitvaartcentrum schoon. We controleren bij thuisopbaringen ook of de koeling nog werkt. Het is veelomvattend werk, maar we zijn er vooral voor de mensen. “Dat is het belangrijkste”, aldus Tiny.

Herinneringsavond met kaarsjes

Tiny werkt al acht jaar bij De Laatste Eer en daarvoor werkte ze 26 jaar bij Concordia in de binnenstad. Eén van de mooiste dingen die ik heb meegemaakt was tijdens de eerste herinneringsavond dat werd gegeven in het uitvaartcentrum op 7 november 2019. Ik was er nu zelf als bezoeker, want mijn zusje was in dat jaar overleden.”

“Op die avond werden alle namen van de overledenen genoemd van het afgelopen jaar waarvoor Uitvaartcentrum Woerden De Laatste Eer de uitvaart had verzorgd. Er branden buiten bij aankomst overal lichtjes en er werd tijdens deze avond live muziek gespeeld. Bij het noemen van de naam van je overleden dierbare kreeg je een mooie kaars om aan te steken om dan even stil te kunnen staan bij het gemis. Hiermee willen wij laten zien: we zijn ze niet vergeten! Het zijn de kleine dingen waar mensen aan terugdenken. En tijdens zo’n avond zie je ook veel nabestaanden weer terug en kun je hen vragen hoe het met ze gaat. Ook dit jaar willen wij weer heel graag een herinneringsavond houden, maar zullen wij dit anders vorm moeten geven in verband met het coronavirus.”

‘Door corona is er veel leed dat niet zichtbaar is voor de omgeving en het afscheid nog moeilijker maakt’

Ga eens bij nabestaanden op bezoek

Door corona zijn de uitvaarten kleiner, maar ze zijn wel te volgen via een livestream. Marjan: “Je kunt hierdoor toch iedereen bij een uitvaart betrekken, maar het persoonlijke contact blijft een gemis”. Door corona is er veel leed dat niet zichtbaar is voor de omgeving en het afscheid nog moeilijker maakt. Tiny: “Het is eenzamer om afscheid te nemen in deze tijd”. Het gevaar voor een isolement na de uitvaart is namelijk groot. Mensen willen graag een luisterend oor. “Dus ga eens op bezoek – op gepaste afstand – bij een nabestaande en vergeet ze niet.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Uitvaartcentrum Woerden De Laatste Eer. Meer over Uitvaartcentrum Woerden De Laatste Eer ontdekken?

Uitvaartcentrum Woerden De Laatste Eer uitvaartcentra

Oudelandseweg 52, Woerden

Bekijk meer:uitvaartcentra

Lees ook:

Uitvaart Woerden erehaag

Er is veel mogelijk bij een uitvaart: ‘Een erehaag of een drive-thru’

In Woerden staat aan de Oudelandseweg een uniek uitvaartcentrum waar op verschillende manieren een u...
Uitvaartcentrum Woerden

Martin: ‘Vertellen dat een dierbare is overleden, is niet makkelijk’

“Het uitvaartcentrum in Woerden is 24/7 bereikbaar en je krijgt altijd een medewerker van het team a...

adv.