Gastdames Marjan, Conny en Tiny zijn er voor de mensen bij uitvaarten: ‘Vergeet vooral nu de nabestaanden niet’

Aangeboden door Uitvaartcentrum Woerden De Laatste Eer

Gastdames de laatste eer Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Iedere uitvaart is verschillend, want er is zoveel mogelijk. Bij uitvaartcentrum De Laatste Eer in Woerden is er bij een uitvaart minimaal één gastdame aanwezig. Marjan, Conny en Tiny zijn de vertrouwde gezichten in het uitvaartcentrum. Zij ondersteunen de uitvaartleider, maar ze doen zóveel meer. De gastdames zijn 24 uur bereikbaar en kunnen op ieder moment van de dag gebeld worden door de uitvaartleiders, zelfs indien nodig midden in de nacht. “We zijn er voor de mensen.”

Het is wel zo fijn als er iemand bij het uitvaartcentrum aanwezig is als mensen hierheen komen na een overlijden. Wij staan altijd voor de nabestaanden klaar. En voordat er vragen zijn van mensen voor bijvoorbeeld een tweede kopje koffie, schenken wij het al in. Je moet hen net dat stapje voor zijn”, zegt Conny.

‘Alles kan en alles mag bij een uitvaart en iedereen is hier welkom, ongeacht de cultuur of het geloof’

Uitvaarten blijven in ontwikkeling

Conny werkt nu ongeveer een jaar bij De Laatste Eer en vertelt dat er op het gebied van uitvaarten altijd nieuwe ontwikkelingen zijn. “Uitvaarten zijn tenslotte ook heel persoonlijk. Zo is er geen uitvaart hetzelfde en maak je hele bijzondere momenten met families mee. Er is veel mogelijk bij een uitvaart. En iedereen is hier welkom, ongeacht de cultuur of het geloof”, vertelt Conny.

Er is dus veel mogelijk, maar corona zorgt helaas nog steeds voor de nodige beperkingen. “Door corona moeten we creatiever zijn om een gepaste uitvaart te organiseren”, vertelt Marjan, die nu dertien jaar voor het Woerdense uitvaartcentrum werkt. “Het is best heftig, want je mag niemand een hand of een knuffel geven. Het went wel, maar in het begin was dat echt lastig. Als de nabestaanden huilen, dan is het enige wat we kunnen doen een doos met tissues neerzetten. We willen meer, maar we kunnen niet meer. Het is nu constant nadenken en afstand houden, het is niet anders.”

‘Het is veelomvattend werk, maar we zijn er voor de mensen. Dat is het belangrijkste’

Veelomvattend werk

De gastdames voorzien de nabestaanden van koffie, thee en broodjes. En ze zorgen dat alles – zoals de indeling van stoelen en tafels – weer gereed is als de familie bijvoorbeeld na een afscheidsdienst in het uitvaartcentrum weer terugkomt na de begrafenis of crematie. Maar Marjan, Conny en Tiny doen ook rouwbezoeken, schrijven soms de adressen op de enveloppen voor rouwkaarten, doen aangifte van overlijden bij de gemeente en ze maken daarnaast ook nog het uitvaartcentrum schoon. We controleren bij thuisopbaringen ook of de koeling nog werkt. Het is veelomvattend werk, maar we zijn er vooral voor de mensen. “Dat is het belangrijkste”, aldus Tiny.

Herinneringsavond met kaarsjes

Tiny werkt al acht jaar bij De Laatste Eer en daarvoor werkte ze 26 jaar bij Concordia in de binnenstad. Eén van de mooiste dingen die ik heb meegemaakt was tijdens de eerste herinneringsavond dat werd gegeven in het uitvaartcentrum op 7 november 2019. Ik was er nu zelf als bezoeker, want mijn zusje was in dat jaar overleden.”

“Op die avond werden alle namen van de overledenen genoemd van het afgelopen jaar waarvoor Uitvaartcentrum Woerden De Laatste Eer de uitvaart had verzorgd. Er branden buiten bij aankomst overal lichtjes en er werd tijdens deze avond live muziek gespeeld. Bij het noemen van de naam van je overleden dierbare kreeg je een mooie kaars om aan te steken om dan even stil te kunnen staan bij het gemis. Hiermee willen wij laten zien: we zijn ze niet vergeten! Het zijn de kleine dingen waar mensen aan terugdenken. En tijdens zo’n avond zie je ook veel nabestaanden weer terug en kun je hen vragen hoe het met ze gaat. Ook dit jaar willen wij weer heel graag een herinneringsavond houden, maar zullen wij dit anders vorm moeten geven in verband met het coronavirus.”

‘Door corona is er veel leed dat niet zichtbaar is voor de omgeving en het afscheid nog moeilijker maakt’

Ga eens bij nabestaanden op bezoek

Door corona zijn de uitvaarten kleiner, maar ze zijn wel te volgen via een livestream. Marjan: “Je kunt hierdoor toch iedereen bij een uitvaart betrekken, maar het persoonlijke contact blijft een gemis”. Door corona is er veel leed dat niet zichtbaar is voor de omgeving en het afscheid nog moeilijker maakt. Tiny: “Het is eenzamer om afscheid te nemen in deze tijd”. Het gevaar voor een isolement na de uitvaart is namelijk groot. Mensen willen graag een luisterend oor. “Dus ga eens op bezoek – op gepaste afstand – bij een nabestaande en vergeet ze niet.”


Lees ook:

Uitvaartcentrum Woerden De Laatste Eer

5,0
(7)

Oudelandseweg 52, 3443 AC Woerden

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Eddie kon zijn nieuwe knie jarenlang niet buigen: ‘Ik ben het levende bewijs dat er tóch mogelijkheden zijn’”

Eddie kon zijn nieuwe knie jarenlang niet buigen: ‘Ik ben het levende bewijs dat er tóch mogelijkheden zijn’

Aangeboden door Sint Maartenskliniek

Ga naar “Hier haal je gratis een vaccinatie tegen HPV in Woerden”

Hier haal je gratis een vaccinatie tegen HPV in Woerden

Vaccinatie vaccineren Woerden regio Utrecht meningokokken
Ga naar “Trainen in jouw gewone kleding: deze training van 20 minuten in Woerden is razend populair”

Trainen in jouw gewone kleding: deze training van 20 minuten in Woerden is razend populair

Aangeboden door fit20 Woerden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20”

Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99”

4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Aardbeien € 1,99”

Aardbeien € 1,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “ALL SEASONS Gewassen spinazie € 1,69”

ALL SEASONS Gewassen spinazie € 1,69

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Calinda Aardbeien 2 stuks € 5,00”

Calinda Aardbeien 2 stuks € 5,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023

Agenda

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023