Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mondkapjesplicht gaat in: op deze plekken in Woerden moet je een mondkapje dragen

Door Carin van der Meij 30 november 2020

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Hier een opsomming van een paar plekken in Woerden waar je voortaan een mondkapje moet dragen. 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar dit wordt nu verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Winkels

Foto: indebuurt.nl

 

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen.

Musea

Stadsmuseum Woerden Foto: Kirsten Bliekendaal

Een bezoekje brengen aan het Stadsmuseum of de Cheese Experience in het Kaaspakhuis? Vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is dit vanaf december verplicht.

Theaters en concertzalen

Het Klooster. Foto: Het Klooster

Wanneer je de theaterzaal van het Klooster binnenstapt, moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

Tankstations

Foto: ANP

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje op hebt.

Horeca

Foto: indebuurt

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer geopend zijn, is het hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

Bibliotheken

Bibliotheek Woerden
Bibliotheek Woerden (2017)

Ook in de bibliotheken is het dragen van een mondkapje vanaf 1 december verplicht. Kijk voordat je naar de bibliotheek in Kamerik, Harmelen of Woerden gaat op de website, vanwege onderbezetting door Corona varieren de openingstijden.

Onderwijs

Minkema
Foto: Minkema College

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Als iedereen in de les een vaste zit- of staanplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

Cosmo Hairstyling Woerden
Foto: Google Streetview

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten krijgen hiervoor een uitzondering.

Station Woerden

Woerden Centraal
Foto: indebuurt Woerden

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

Meer details over de mondkapjesplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer

Jakkes! De stad ligt bezaaid met gebruikte mondkapjes

Met de stijging van het aantal coronabesmettingen neemt ook het aantal op straat gegooide mondkapjes...

Verplicht een mondkapje dragen in het gemeentehuis van Woerden

Hoe leuk! Hier shop je hippe mondkapjes voor volwassenen én kinderen

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Nieuws

adv.