Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Woerdens mysterie: dit is het geheim achter een écht goede kristaljon

Aangeboden door Stadshart Woerden 1 oktober 2020

Veel Woerdenaren kijken ieder jaar weer reikhalzend uit naar de Koeiemart. Niet alleen omdat het zo vreselijk gezellig is, maar óók omdat dit het enige moment van het jaar is waarop we onze tanden in een kristaljon kunnen zetten. Maar wat maakt nu dat dit Woerdense broodje zó vreselijk lekker is? Voor een antwoord op die vraag kloppen we aan bij Hennie Versluis (87), voormalig bakker en eigenaar van Bakkerij Versluis.

Als er een stadsgenoot is die weet hoe je lekkere kristaljons bakt, is het Hennie. Hij werkte vanaf zijn tienerjaren tot aan zijn pensioen bij Bakkerij Versluis: de zaak die in 1931 werd opgericht door zijn vader. “Ik heb de bakkerij daarna overgenomen en inmiddels zijn mijn twee dochters eigenaar.” Bakken doet Hennie niet meer, al is hij nog wél vaak in de zaak te vinden: “Ik ga iedere ochtend naar de bakkerij, maar doe nu alleen wat administratief werk.”

Zachte broodjes met een vleugje citroensmaak

Voor wie nog nooit een kristaljon op heeft, legt Hennie uit wat te verwachten van het baksel: “Kristaljons zijn hele zachte, luchtige broodjes.” Het geheim van die heerlijke structuur zit ‘m in verschillende factoren, waaronder het gebruik van de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheid. “Het deeg maken we met bloem, gist, water, suiker, roomboter en rozijnen. Daarnaast voegen we altijd een beetje citroenrasp toe.” Van die grote deegbal worden kleine bolletjes gemaakt die in de oven worden afgebakken. “Als ze klaar zijn, bestrooien we ze met poedersuiker óf met kristalsuiker die dan karamelliseert.”

Sinds de jaren 50

Bij Bakkerij Versluis worden al sinds de jaren 50 kristaljons gebakken. “Tegenwoordig zijn wij in het Woerdense stadshart een van de weinige bakkerijen die kristaljons verkoopt”, vertelt Hennie trots.

Over de oorsprong van het Woerdense broodje weet de voormalige bakker het volgende te vertellen: “Kristaljons hebben veel weg van luilakbollen. Dat zijn vergelijkbare broodjes uit Noord-Holland die altijd rond Hemelvaart gegeten werden.”

Nooit veranderd

Bij Bakkerij Versluis is het recept voor kristaljons nooit veranderd, zo vertelt Hennie. “Dat hebben we heel bewust niet gedaan. Anders haal je het bijzondere juist weg”, vindt hij. In zijn leven heeft Hennie naar eigen zeggen ‘wel duizenden kristaljons gemaakt’. Niet zo vreemd ook, want iedere Koeiemart weer gaan er een paar duizend over de toonbank.

Toch kristaljons dit jaar?

Kristaljons zijn traditioneel verbonden aan de Koeiemart. Betekent dit dat het baksel echt nooit op een ander moment uit de oven komt bij Bakkerij Versluis? “Klopt, we bakken ze écht alleen vlak voor de Koeiemart. Ze zijn dan van zaterdag tot en met woensdag te koop.”

Hoe moet dat nu de Koeiemart dit jaar is afgelast? Gelukkig maakt de bakkerij dit jaar een uitzondering: “Wat er precies gaat gebeuren kan ik nog niet zeggen, maar wij zullen ook dit jaar kristaljons bakken voor alle Woerdenaren.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stadshart Woerden. Meer over Stadshart Woerden ontdekken?

Stadshart Woerden

winkelcentra

Kruisstraat 3, Woerden

Bekijk meer:winkelcentra

adv.