Woerden is écht een stad en dit is waarom

Door Jurgen Rupschus 17 september 2017

Heb je soms ook die discussie met mensen die niet uit Woerden komen of Woerden een dorp of een stad is? Met dit lijstje win je gewoon die discussie. Want we mogen trots zeggen: Woerden is toch echt een stad. En dit is waarom:

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

We hebben gewoon stadsrechten

Stadrechten Woerden
Haast niet te lezen, maar dit zijn onze stadsrechten. Foto: RHC Rijnstreek

Bam. Klaar. Discussie gewonnen. Ja, we hebben gewoon stadsrecht. Dat heeft een ‘stad’ als Den Haag bijvoorbeeld niet. Maar er is meer.

Klik op volgende.

Chocoladefabriek, ja die hebben we echt

Yeah baby. Een chocoladefabriek vind je niet in een dorp. Wij hebben er gewoon één. En geloof je ons niet? Kijk dan maar even binnen bij de chocoladefabriek van De Truffel, want dat ziet er zo uit.

We hebben een eigen feestdag

Koeiemart Woerden cultureel erfgoed
Foto: ANP

Nijmegen heeft de Vierdaagse. Leiden heeft het Leids Ontzet. En wij hebben onze Koeiemart. De dag is als een reünie, waar Woerdenaren samenkomen, bijpraten, wat drinken en mét elkaar de feestelijke dag beleven. De Koeiemart is ook nog eens immaterieel cultureel erfgoed geworden. Het heeft dat wel een agrarisch karakter, maar hé. Het. Is. Onze. Eigen. Feestdag.

De eerstvolgende Koeiemart is op 25 oktober 2017.

Nog zo’n heerlijke reden: ons Kasteel

Kasteel Woerden
Foto: indebuurt Woerden

En we hebben een kasteel. Dat is nou leuk om aan je vrienden te vertellen. Want niet alle steden in Nederland kunnen dit zeggen. Velen zijn door de eeuwen heen met de grond gelijk gemaakt, maar wij kunnen er nog iedere dag van genieten.


Meer over Kasteel Woerden ontdekken?

Kasteel Woerden restaurants en horeca

Op aanvraag

Kasteel 3, Woerden

Bekijk meer:restaurants en horeca

Klik op volgende.

Culinair zijn we lekker bezig

Toetje Woerden
Foto: indebuurt Woerden

We brouwen ons eigen bier en hebben een eigen bockbierfestival. En ook nog verschillende wijnevents. We maken ons eigen kaas (hebben zelfs een eigen kaaskoning) en maken ons eigen chocolade. Twee keer in het jaar is er ook nog eens een foodtruckfestival. We hebben hier in Woerden veel te bieden op culinair gebied. Dat komt ook door de vele goede restaurants. Hier kun je ook op elke dag van de week uit eten. Zelfs op maandag. En met koud weer kunnen we ook het terras op. Want veel plekken hebben een terrasverwarmer. Want dat hoort bij een stad.

Nog meer redenen nodig? Vasthoudend is die vriend van je zeg. Klik op volgende.

Drie stadhuizen, kan het nog duidelijker

Stadsmuseum oude stadhuis schandpaal
Het Woerdense Stadsmuseum is ook al eeuwenoud en kent ook een bijzonder gruwelijk verleden.

Woerden telt daarnaast wel drie stadhuizen. Twee oude weliswaar, maar die worden nog steeds gebruikt. De een is nu een kantoorpand en de ander is nu het stadsmuseum. O ja, een stadsmuseum, die hebben we dus ook! En dat museum heeft best een gruwelijk verleden.


Meer over Stadsmuseum Woerden ontdekken?

Stadsmuseum Woerden bezienswaardigheden

Nu gesloten10:00 - 17:00

Kerkplein 6, Woerden

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Klik op volgende.

We kunnen lekker shoppen

Vero Moda Woerden Voorstraat weer open
Foto: indebuurt Woerden

We missen nog wat grote ketens (zoals deze 11). Maar we kunnen in Woerden wel gewoon lekker shoppen. Met onder andere een Action, Vero Moda, Hema, Xenos en C&A hebben we flink wat grote jongens en meiden in huis. En dan hebben we nog al onze kleine boetiekjes, kringloopwinkels en cadeauwinkels. Die vind je niet zo één-twee-drie in een dorp. Wel in Woerden.

En tot slot: onze andere feestjes

Marco Borsato Woerdense VakantieWeek 2016
Foto: Joeri Kemp Fotografie

We noemden al de Koeiemart. Maar we hebben nog veel meer feestjes die passen bij een stad. Denk aan Summerlake, of de evenementen bij de Cattenbroekerplas. En natuurlijk… de Woerdense VakantieWeek! En dat is echt geen een of ander tentfeest. Hier treden nationale en internationale artiesten op. En er is de hele week altijd wel iets te doen voor kinderen, volwassenen en ouderen. Heel Woerden loopt hier voor warm.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar volgens ons heb je die discussie nu wel gewonnen. Waarom vind jij Woerden een stad? Laat het weten in de reacties hieronder.

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.