Toen in Woerden: spannend, flessenpost bij de Rozenbrug van héél lang geleden

Door Jurgen Rupschus 13 januari 2019

Wachten voor een brug is natuurlijk het leukste wat er is (not). Maar bij de Rozenbrug wachten is net iets specialer. De ophaalbrug wordt namelijk nog helemaal met de hand omhoog en omlaag gehaald. Spierballen kweken! En er is ooit flessenpost gevonden… spannend!

First thing’s first. De brug ligt bijna naast de Bloemenbuurt, maar de naam komt ergens anders vandaan. Vroeger zat er op de hoek van de Leidsestraatweg en de Singel een herberg. En de naam van die herberg was… jawel, De Roos. En daar dankt de Rozenbrug dus zijn naam aan. De brug in zijn huidige vorm is gebouwd in 1937-1938. Dus dat is al 90 jaar draaien om de ophaalbrug open te krijgen.

O ja, leuk weetje: Dionisius Groeneveld was eigenaar van herberg De Roos. Even verderop in De Brauwstraat ligt een begraafplaats die hij stichtte en waar hij zelf is begraven. Daar lees je hier meer over.

De brug verbindt trouwens de Singel en de Prinsenlaan met de Westdam. En heel toevallig kreeg in 1937 de Prinsenlaan ook zijn huidige naam, want eerst heette het Steenkuilen. Weten hoe dat precies zit? Lees dan dit artikel over de Prinsenlaan.

Ok, en dan nu over die flessenpost…

Flessenpost

Voordat de huidige Rozenbrug er kwam in 1937, zat er sinds 1875 een zogeheten draaibrug. Tijdens de sloopwerkzaamheden van de draaibrug, kwamen ze iets heel bijzonders tegen. Flessenpost. En wat zou daar in hebben gezeten? Een liefdesbrief? Een grapje van herberg De Roos? Na het openen van de fles vonden ze er een papiertje in. Daarop stond het volgende:

“In het jaar 1875 op de 28e maart werd deze brug aanbesteed door de Gemeente Woerden onder Burgemeester Dooyer en aangenomen door den ondergetekenden I.N. Wijngaarden. Het metselwerk werd vervaardigd door den Heer Dionocus. Het Smidswerk door den Heer Marten Heijs te Delft. Eerdat deze brug tot een besluit kwam, zijn er vele tegenwerkingen gepasseerd, totdat zelfs toen dezelve aangenomen was, vanwege het waterschap van Woerden “De Waterpoort” werd bevolen teneinde het werk geen doorgang te doen hebben, doch door den gemeentearchitect, den heer L. Arnold, evenwel werd uitgevoerd, niettegenstaande in beginsel het draaipenant massief was bedoeld.

(w.g.) L. Arnold Gemeentearchitect

(w.g.) M.C. van Wijngaarden, Oudewater

(w.g.)  C.H. Dionisius, metselaar, Oudewater.”

Juist. Gelukkig kwam er wel een doorgang dankzij deze mannen. Niets romantisch, wel een leuk stukje geschiedenis.

Bron: RHC Rijnstreek 


Lees ook:

Begraafplaats De Brauwstraat

Mysteries opgelost: waarom er een begraafplaats midden in een woonwijk ligt

Het is best een merkwaardig gezicht: een begraafplaats van 1480 m² midden in een woonwijk. In Woerde...
Steenkuilen Prinsenlaan Woerden

Toen in Woerden: Prinsenlaan had bijna een andere naam gehad

Op een donderdagmiddag op 11 februari 1937 gebeurde er iets opmerkelijks in Woerden. Een straat in d...
Herken jij waar dit is Woerden

Wij zijn op zoek naar oude foto’s van Woerden (en het verhaal achter de foto)

Wat is het toch altijd genieten om naar oude foto's te kijken. In de archieven vinden we al veel moo...
Vuurwerk Woerden

Wauw, deze foto’s van het vuurwerk in Woerden zijn supermooi

In Woerden zijn we knallend het nieuwe jaar ingegaan. En er ging aardig wat vuurwerk de lucht in. 11...

adv.