Toen in Woerden: Prinsenlaan had bijna een andere naam gehad

Door Jurgen Rupschus 16 juli 2017

Op een donderdagmiddag op 11 februari 1937 gebeurde er iets opmerkelijks in Woerden. Een straat in de bloemenwijk kreeg toen de naam zoals wij die nu kennen: de Prinsenlaan. Eén stem maakte het verschil.

De Prinsenlaan had bijna Steenkuilenstraat of Steenkuilenlaan geheten. En dat komt niet door hoe de straat erbij ligt, maar door de oude steenindustrie. Dat werd tijdens een gemeenteraadsvergadering geopperd als alternatief voor Prinsenlaan. De oude naam van de straat was  Steenkuilen, maar de bewoners wilden heel graag een andere naam.

Oude steenindustrie

Op de plek van de huidige Prinsenlaan, stond van 1678 tot 1897 een steenfabriek. Stenen waren hot in Woerden die tijd. Er was in het land namelijk veel vraag naar. De kleigrond in het gebied werd afgegraven, zodat ze er mooie bakstenen van konden maken. Op een kaart uit 1724 werd deze plek al ‘Steen Kuijl’ genoemd. Je snapt nu wel waarom. Ook bij de Pannenbakkerijen werd klei uit de grond gehaald en omgetoverd in stenen. Daar zien we nu nog steeds een schoorsteen staan als herinnering. Een ‘landmark’ van Woerden.

Er is natuurlijk veel meer te vertellen over deze rijke geschiedenis. Hier kun je dat nog eens rustig lezen (vanaf pagina 193).

Grootste uitbreiding van Woerden

De steenindustrie verdween uit Steenkuilen, maar de naam bleef nog even. Rond 1925 besloot de gemeente om huizen te bouwen in het gebied. Ook kwam er een avondnijverheidsschool (later L.T.S.). Dit was in die tijd gelijk de grootste uitbreiding van Woerden ooit buiten de singels.

Leuk weetje: de woningen werden toen verhuurd voor bedragen tussen de F4,50 en F10,-, ja… echt. Guldens hadden we toen nog. Dit was trouwens exclusief water. Misschien moest de watertoren nog terugverdiend worden?

Ondernemende straat

En toen dachten de bewoners in 1937: we willen een andere straatnaam! Het was ondertussen een echte volksbuurt geworden. Met zes stemmen voor en vijf stemmen tegen kreeg de straat de naam Prinsenlaan. Oef, het had dus bijna anders kunnen lopen. Want in de raadsvergadering werd als alternatief Steenkuilenstraat of -laan gegeven. En iemand anders vond de naam Prinsenlaan niet in de bloemenwijk passen. Toch kregen de bewoners hun zin. De naam Prinsenlaan was geboren in Woerden.

In de Prinsenlaan begonnen veel Woerdenaren een winkel in hun woonhuis. Nu zouden we het een winkelstraat van zzp’ers noemen. Er zaten onder andere een schoenmaker, sigarenzaak, groenteboer en kapper in de huizen. Ondernemende Woerdenaren dus! En kappers zitten er nu nog steeds. Andere ambachten vinden we even verderop nog terug op de Leidsestraatweg.

Bronnen:

Toen in Woerden

Heb jij een leuke gebeurtenis voor ‘Toen in Woerden’? Dit kan iets van heeeeel lang geleden zijn, maar ook iets van korter geleden. Laat het ons weten via [email protected] en wie weet verschijnt jouw onderwerp wel op indebuurt.

Meer over

Toen in Woerden

adv.