Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Woerden: mensen in koeienpakken protesteerden in Woerden

Door Kirsten Bliekendaal 17 oktober 2020

Woerden heeft iets met protesteren en koeien. Afgelopen week kwamen de Woerdense koeien in opstand vanwege het niet doorgaan van de koeiemart. In 2001 vulde Woerden zich ook al met protesterende koeien. Althans, mensen verkleed als koe dan. Voor de deuren van Melkunie werd toen een protest gehouden door mensen in koeienpakken.We vertellen je meer!

Toetje als voorafje

Eerst even een stukje geschiedenis. In 1906 stond er al een melkfabriek met de naam Excelsior aan de Johan de Wittlaan (de straat heet pas zo sinds 1968). Na enkele fusies en andere namen kreeg het bedrijf uiteindelijk de naam Melkunie. Hier werden onder andere de bekende Mona-toetjes gemaakt. In 1995 fuseerde Melkunie met Campina en vijf jaar later werd er besloten om de productie te verplaatsen naar Maasdam. Het hoofdkantoor van Melkunie stond aan de Bleek 1.

Het terrein waar de Mona-fabriek stond, werd verkocht aan een projectontwikkelaar en nu staat er op een gedeelte een nieuwbouwwijk. Op het braakliggende terrein komen ook allemaal nieuwe woningen. Daar lees je hier meer over. Het oude hoofdkantoor van Melkunie aan de Bleek staat al lange tijd leeg, maar er zijn al plannen, lees maar.

(Lees verder onder de foto)

Protest koeien woerden melkunie
Foto: ANP

Het protest

Op maandag 25 juni 2001 stonden vroeg in de ochtend mensen in koeienpakken voor de deur van Campina Melkunie in Woerden. Ze hadden enorme melkpakken meegenomen en dat moet een bijzonder gezicht zijn geweest. Die mensen stonden daar niet zonder reden. Ze waren van Stichting Wakker Dier en ze voerden actie tegen de trend dat boeren steeds meer hun melkkoeien in de stal lieten staan gedurende het jaar.

Koeien in de wei

De stichting dacht dat maar liefst 15 tot 20 procent van de koeien niet meer naar buiten ging. En de actievoerders vonden dat verschillende organisaties, waaronder dus Melkunie, bijna niets deden om de trend te stoppen. Ze zagen liever dat de koeien grazen in de wei.

Op de melkpakken van Melkunie waren koeien afgebeeld die stonden te grazen in de wei. Maar de melk die in de pakken zat kwam ook van koeien die binnen stonden. Dus dat vond Wakker Dier een beetje scheef. Daarom was de locatie in Woerden gekozen als plek om actie te voeren. Van de stichting kreeg de directie van Campina Melkunie een petitie overhandigd.


Lees ook:

Caption This koeiemart

Kijken: Woerdense koeien komen in opstand omdat de koeiemart niet doorgaat

Meer koeiemart dan deze video gaan we dit jaar helaas niet beleven. Het grote feest in het centrum v...

Toen in Woerden: koningin Juliana en prins Bernhard bezoeken Woerden

Toen in: plekken waar je vroeger in Woerden mocht roken

Meer over

Toen in Woerden

adv.