Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Woerden: flessenpost bij de Rozenbrug van héél lang geleden

Door Kirsten Bliekendaal 29 november 2020

Je kunt natuurlijk gewoon een emailtje of appje sturen, maar origineel is het niet. Vroeger deden ze dat toch een stuk creatiever en stopte ze briefjes in de poten van een duif of in een fles! Wist je dat er ooit flessenpost gevonden is bij de Rozenbrug?

First thing’s first. De brug ligt bijna naast de Bloemenbuurt, maar de naam komt ergens anders vandaan. Vroeger zat er op de hoek van de Leidsestraatweg en de Singel een herberg. En de naam van die herberg was… jawel, De Roos. En daar dankt de Rozenbrug dus zijn naam aan. De brug in zijn huidige vorm is gebouwd in 1937-1938. In april 2020 werd de brug opgeknapt en van een nieuw kleurtje voorzien.

O ja, leuk weetje: Dionisius Groeneveld was eigenaar van herberg De Roos. Even verderop in De Brauwstraat ligt een begraafplaats die hij stichtte en waar hij zelf is begraven. Daar lees je hier meer over.

De brug verbindt trouwens de Singel en de Prinsenlaan met de Westdam. En heel toevallig kreeg in 1937 de Prinsenlaan ook zijn huidige naam, want eerst heette het Steenkuilen. Weten hoe dat precies zit? Lees dan dit artikel over de Prinsenlaan.

Ok, en dan nu over die flessenpost…

Flessenpost

Voordat de huidige Rozenbrug er kwam in 1937, zat er sinds 1875 een zogeheten draaibrug. Tijdens de sloopwerkzaamheden van de draaibrug, kwamen ze iets heel bijzonders tegen. Flessenpost. En wat zou daar in hebben gezeten? Een liefdesbrief? Een grapje van herberg De Roos? Na het openen van de fles vonden ze er een papiertje in. Daarop stond het volgende:

“In het jaar 1875 op de 28e maart werd deze brug aanbesteed door de Gemeente Woerden onder Burgemeester Dooyer en aangenomen door den ondergetekenden I.N. Wijngaarden. Het metselwerk werd vervaardigd door den Heer Dionocus. Het Smidswerk door den Heer Marten Heijs te Delft. Eerdat deze brug tot een besluit kwam, zijn er vele tegenwerkingen gepasseerd, totdat zelfs toen dezelve aangenomen was, vanwege het waterschap van Woerden “De Waterpoort” werd bevolen teneinde het werk geen doorgang te doen hebben, doch door den gemeentearchitect, den heer L. Arnold, evenwel werd uitgevoerd, niettegenstaande in beginsel het draaipenant massief was bedoeld.

(w.g.) L. Arnold Gemeentearchitect

(w.g.) M.C. van Wijngaarden, Oudewater

(w.g.)  C.H. Dionisius, metselaar, Oudewater.”

Juist. Gelukkig kwam er wel een doorgang dankzij deze mannen. Niets romantisch, wel een leuk stukje geschiedenis.

Bron: RHC Rijnstreek 

Lees meer

Rozenbrug komt terug in nieuwe kleur; kruispunt even afgesloten

Mensen, de Rozenbrug is binnenkort weer te zien op de vertrouwde plek in Woerden. Op woensdag 8 apri...

Hopsakee: zo werd de Rozenbrug weer terug op zijn plek gezet (video)

Vet! Deze timelapse van het werk aan de Rozenbrug wil je zien

adv.