Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Woerden: er nog een houten kerk in op het Kerkplein stond

Door Kirsten Bliekendaal 25 oktober 2020

Dit wist jij vast niet: op de plek waar de Woerdense Petruskerk nu staat, stond in de twaalfde en dertiende eeuw een kleiner houten kerkje. Daar was niets mis mee, behalve dat deze van hout was. Een brand vernietigde het kerkje volledig. Dit is wat er gebeurde.

Plundertocht

En dat gebeurde allemaal in het jaar 1202. De Hollanders vielen het Sticht binnen en tijdens een plundertocht werd de houten kerk verbrand. Het verhaal gaat dat zendeling Bonifatius deze kerk had gesticht toen hij tussen 719 en 722 in Woerden en omgeving was om het evangelie te verspreiden. Maar dat is niet helemaal zeker.

Op de plek van het afgebrande kerkje verrees een nieuwe stenen kerk in de dertiende eeuw. Dit gebouw werd door de jaren heen steeds groter en mooier. En rond 1372 startte de bouw van een toren.

(Lees verder onder de foto)

Uitzicht Petruskerk Petrustoren molen binnenstad
Mooi uitzicht vanaf de Petrustoren. Foto: indebuurt Woerden

De brand in de Petrustoren

Je kent dit gebouw nu natuurlijk als de Petruskerk of Petrustoren. En die toren was in 1672 ook bijna vernietigd. Want de Fransen staken het gebouw in brand tijdens de bezetting. Niet omdat ze de kerk wilden afbranden, maar om een signaal af te geven naar de troepen in Utrecht. Daar ging dus iets helemaal fout. Tja. Gelukkig werd het geen totale vernietiging, voornamelijk het bovenste gedeelte van de toren moest het ontgelden.

‘De middeleeuwse kern was gruwelijk aangetast door de brand in het jaar 1672. Daarbij werd ook de prachtige kerk veranderd in een geblakerde ruïne’, stond in de Woerdense Courant uit 1974. Als je eens de Petrustoren gaat beklimmen, let dan maar eens even op, want er zijn nog wat sporen van de brand te zien. En als je goed kijkt naar de buitenkant van de toren zie je ook een combinatie van oud en nieuw metselwerk.

Lees hier meer over de Petrustoren.

Bron: RHC Rijnstreek


Lees ook:

Toen in Woerden: mensen in koeienpakken protesteerden in Woerden

Woerden heeft iets met protesteren en koeien. Afgelopen week kwamen de Woerdense koeien in opstand v...

Toen in Woerden: koningin Juliana en prins Bernhard bezoeken Woerden

Toen in: plekken waar je vroeger in Woerden mocht roken

Meer over

Toen in Woerden

adv.