Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Woerden: er beroemdheden werden grootgebracht in dit pand aan de Kruisstraat

Door Kirsten Bliekendaal 22 november 2020

Na het verdwijnen van de ijzerhandel, heeft stadsbakkerij Stevig Brood in november het pand op nummer 1 aan de Kruisstraat betrokken. Wist jij dat voor de geuren van het brood en het klinken van ijzer, er in dit pand een bekende kunstschilder huisde? Zijn naam is Leo Gestel en dit is zijn verhaal.

Via een plaquette naast de deuren van de pas geopende stadsbakkerij krijgen voorbijgangers in de Kruisstraat een kijkje in het rijke verleden van dit pand. Lees met ons mee:  “Vanaf 1881 was in dit pand aan de Kruisstraat de schilderszaak van de Woerdense huis- en decoratieschilder Willem Gestel gevestigd. Behalve huis- en decoratieschilder was hij ook directeur van de Woerdense Avond-tekenschool. Zijn zoon Leendert, voor de kunstwereld Leo, werd in dit huis geboren en groeide er op.”

Grote naam

Maar dat is nog niet alles. Leo was namelijk niet zomaar een gemiddelde kunstschilder. “Hij ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste Nederlandse kunstschilders van zijn tijd. Vanuit zijn kamer aan de achterkant tekende en schilderde hij zijn kijk op Woerden. In 1900 trok hij naar Amsterdam maar kwam daarna nog vaak naar Woerden om zijn familie en vrienden te bezoeken. Bij gelegenheden trok hij graag stad en ommeland in om te tekenen en te schilderen. De familie Gestel woonde hier tot 1952.”

Tekst gaat verder na foto

kabouter Kruisstraat tuinkabouter IJzerhandel Woerden
Foto: indebuurt Woerden

Familie Gerritse

Ondertussen, in 1928, opende de familie Gerritse een winkel met ijzerwaren en gereedschap onder de woning van Gestel. Hun winkel groeide uit tot de grootste aanbieder in de ijzerwarenbranche in het land. Maar hoe groot het bedrijf ook werd, de winkel in de binnenstad bleef, tot voor kort, bestaan. De naam Gerritse IJzerwaren werd in 2019 veranderd in Isero IJzerwarengroep en de groothandel heeft inmiddels 60 vestigingen in Nederland. Waaronder één op Barwoutswaarder in Woerden.

Lang stond het pand niet leeg. Het is nu aan stadsbakkerij Stevig Brood om faam te maken in het pand dat vele grootheden huisde.

Wil je meer informatie over Leo Gestel? Loop dan het Stadsmuseum Woerden eens binnen.


Meer over Stadsmuseum Woerden ontdekken?

Stadsmuseum Woerden bezienswaardigheden

Gesloten10:00 - 17:00

Kerkplein 6, Woerden

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Lees meer

kabouter Kruisstraat tuinkabouter IJzerhandel Woerden

Jammer! Na 92 jaar sluit de ijzerhandel in de binnenstad de deuren

Het is altijd flink balen als we afscheid moeten nemen van een winkel. In Woerden gaat na 92 jaar de...

We eten (te)veel stevige broodjes: Stadsbakkerij Stevig Brood moet verhuizen

Say cheese! In dit filmpje uit 1925 wordt de kaasbel onthuld

adv.