Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Woerden: de brand die een Woerdense kerk volledig vernietigde

Door Jurgen Rupschus 21 april 2019

Het verschrikkelijke nieuws van de Notre-Dame ging de hele wereld over. In Woerden hebben we in het verleden ook te maken gehad met branden in kerken. Wist je dat er op de plek waar de Woerdense Petruskerk nu staat, in de twaalfde en dertiende eeuw een kleiner houten kerkje stond? Er is helaas niet heel veel bekend over de kerk van toen. Wat wel bekend is, is dat deze kerk volledig is vernietigd door een brand.

Plundertocht

En dat gebeurde allemaal in het jaar 1202. De Hollanders vielen het Sticht binnen en tijdens een plundertocht werd de houten kerk verbrand. Het verhaal gaat dat zendeling Bonifatius deze kerk had gesticht toen hij tussen 719 en 722 in Woerden en omgeving was om het evangelie te verspreiden. Maar dat is niet helemaal zeker.

Op de plek van het afgebrande kerkje verrees een nieuwe stenen kerk in de dertiende eeuw. Dit gebouw werd door de jaren heen steeds groter en mooier. En rond 1372 startte de bouw van een toren.

(Lees verder onder de foto)

Uitzicht Petruskerk Petrustoren molen binnenstad
Mooi uitzicht vanaf de Petrustoren. Foto: indebuurt Woerden

De brand in de Petrustoren

Je kent dit gebouw nu natuurlijk als de Petruskerk of Petrustoren. En die toren was in 1672 ook bijna vernietigd. Want de Fransen staken het gebouw in brand tijdens de bezetting. Niet omdat ze de kerk wilden afbranden, maar om een signaal af te geven naar de troepen in Utrecht. Daar ging dus iets helemaal fout. Tja. Gelukkig werd het geen totale vernietiging, voornamelijk het bovenste gedeelte van de toren moest het ontgelden.

‘De middeleeuwse kern was gruwelijk aangetast door de brand in het jaar 1672. Daarbij werd ook de prachtige kerk veranderd in een geblakerde ruïne’, stond in de Woerdense Courant uit 1974. Als je eens de Petrustoren gaat beklimmen, let dan maar eens even op, want er zijn nog wat sporen van de brand te zien. En als je goed kijkt naar de buitenkant van de toren zie je ook een combinatie van oud en nieuw metselwerk.

Lees hier meer over de Petrustoren.

Bron: RHC Rijnstreek


Lees ook:

Petruskerk aanbouw zuidzijde met schoorsteen en syter schatkamer

Mysteries opgelost: wat doet die uitbouw met schoorsteen aan de Petruskerk?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...
Hugo Schaap Schaep grafmonument Petruskerk Woerden

De mysteries rond de dood en het monument van kapitein Hugo Schaep

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een raadsel op. Deze week gaan we het hebben...

Gaaf om te zien: 8 x luchtfoto’s van Woerden uit 1968

Wat zijn we toch dol op oude luchtfoto's! Je kunt er uren naar kijken en nog steeds nieuwe dingen op...

Meer over

Toen in Woerden

adv.