Toen in Woerden: de bouw van Molenvliet-West

Door Jurgen Rupschus 3 september 2017

In de jaren ’60 trokken veel mensen uit de stad naar het platteland. Woerden werd door hen als dorpje gezien. Hoe durfden ze! Woerden werd al snel te klein en ja, er moesten dus huizen bij. En toen werd er een ontwerp gemaakt voor de wijk Molenvliet die in de jaren ’80 werd gebouwd. Eerst kwam Molenvliet-Oost en wat later kwam daar deel 1 van Molenvliet-West bij. En dat zag er zo uit.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Gemeente Barwoutswaarder

Molenvliet west bouw Woerden
Foto: Delta-Phot Luchtfotografie / collectie Het Utrechts Archief / 50820

Molenvliet-West ligt op grond dat tot 1964 nog de gemeente Barwoutswaarder was. Die naam klinkt misschien bekend, want zo heet nog steeds een weg en het industrieterrein daar heet nu zo. Op de bovenstaande foto uit 1982 waren ze nog druk bezig met het bouwen van de wijk. Je ziet winkelcentrum Molenvliet uit de grond schieten en de Weidebloemenlaan zie je ook al goed op dit plaatje.

Klik op volgende voor meer foto’s.

Doei ruimte, hallo knusheid

Molenvliet Woerden
Foto: Delta-Phot Luchtfotografie / collectie Het Utrechts Archief / 50821

Het gevoel van ruimte was uit in de jaren ’80. De trend van die tijd was knusheid. En op basis daarvan is het ontwerp voor Molenvliet gemaakt. Er staan ook veel verschillende vormen huizen. En dat was allemaal echt de bedoeling. De meeste huizenblokken ‘keren zich af’ van de omgeving waar ze staan. Lekker rebels dus.

Klik op volgende voor meer foto’s.

Bloemkoolwijk

Molenvliet West Woerden
Foto: Delta-Phot Luchtfotografie / collectie Het Utrechts Archief / 50831

Ook de vele bochten in de wijk waren vooraf al bedacht. En dat je maar op een paar plekken de wijk in kunt was de bedoeling. Want ze konden vroeger echt wel tellen. Door de vele bochten kregen dit soort wijken een geinige bijnaam: bloemkoolwijken. Als je op een satelliet-kaart kijkt vanaf boven zie je het misschien wel. Deze foto is trouwens van een paar jaar later, 1985.

Klik op volgende voor meer foto’s.

Bijna klaar

Molenvliet West Woerden
Foto: Delta-Phot Luchtfotografie / collectie Het Utrechts Archief / 50829

Op deze foto uit 1985 is deel 1 van Molenvliet-West bijna gereed. Je ziet dat ze nog bezig waren met onder andere de huizen bij Vogelwikkeveld en Boterbloemweide.

Klik op volgende voor meer foto’s.

Op naar deel 2

Molenvliet-West bouw
Foto: Delta-Phot Luchtfotografie / collectie Het Utrechts Archief / 50830

Met deel 1 van Molenvliet-West dat bijna klaar was, kon er begonnen worden met deel 2. Onder andere met de Vaartuigenlaan, Sleper, Stuurboordlaan en de Bakboordlaan. Waar deel 2 kwam? Juist, op dat stukje weiland waar je nu naar kijkt.

Bron: Bestemmingsplan Molenvliet

Toen in Woerden

De vorige Toen in Woerden gemist? Lees hier terug hoe de Woerdenaren vroeger nog slootwater moesten drinken.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Woerden

adv.