Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Woerden: het verhaal van de bommenwerper die neerstortte in Zegveld

Door Jurgen Rupschus 16 februari 2020

Het was een koude dag op maandag 21 februari 1944. Veel inwoners van Zegveld zagen op deze dag hoe een Amerikaanse bommenwerper over het dorp vloog. De tweede motor was uitgevallen en twee bemanningsleden wisten het vliegtuig maar net met een parachute te verlaten. Kort daarna stortte de bommenwerper neer in een weiland. Acht andere bemanningsleden kwamen hierbij om.

Op diezelfde maandag stapten in de ochtend de tien mannen in de B-17 bommenwerper met de naam San Antonio Rose. Dat deden ze in Horham, een klein plekje aan de oostkust van Engeland. Ze hadden als missie om een vliegtuigfabriek in Braunschweig in het midden van Duitsland te bombarderen.

Vrijwillig aangemeld

De tien mannen hadden zich in 1942 vrijwillig aangemeld voor een opleiding bij de luchtmacht. Zij wilden zich inzetten voor het verdedigen van vaderland en vrijheid. Zij kwamen voor het eerst samen in Rapid City, Verenigde Staten voor een training van drie maanden. Hierdoor werd het een goed op elkaar ingespeeld team. In de Tweede Wereldoorlog had het team veel succes tijdens vijf missies waar de mannen doelen in Frankrijk en Duitsland bombardeerden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Monument Zegveld Hazekade
Het monument bij de Hazekade. Foto: Google Street View

Op naar het doel

Op weg naar het doel in Braunschweig kreeg de bemanning te maken met Duits afweergeschut. Doordat ze hoog bleven vliegen wisten ze aan die granaten te ontsnappen. Maar net voordat ze hun doel bereikten, werd één van de vier motoren geraakt. Piloot Morris Marks gaf zijn crew de optie: het vliegtuig verlaten met de parachute of doorvliegen naar het doel. Dat werd de laatste optie en ze gooiden even later de bommen op de fabriek. Door de schade moest de bommenwerper langzamer vliegen en daardoor verloren de mannen de andere vliegtuigen uit het oog. Ze stonden er op dat moment helemaal alleen voor.

Doorzeefd

In de wolken hoopten de mannen zich te verschuilen voor de Duitse jachtvliegtuigen. Doordat ze hadden geleerd om op de instrumenten te vliegen hadden ze geen zicht nodig, maar boven Nederland waren de wolken helemaal weg. Al snel was de B-17 omsingeld door Duitse vliegtuigen. Ze vochten nog terug, maar de Duitsers waren in de meerderheid. De San Antonio Rose werd doorzeefd met kogels.

Gevangengenomen

Het toestel was onbestuurbaar geworden. En net buiten het dorp Zegveld (richting Meije) stortte de bommenwerper neer in een weiland. Flankschutter Barclay Glover en boordwerktuigkundige Charles Barnthson gebruikten de parachute, maar voor de andere mannen was het te laat. Barclay en Charles gingen naar de boerderij van Cornelis Bol. Cornelis haalde dorpsdokter Roskott om ze te verzorgen. Maar de Duitsers kregen er lucht van en arresteerden de mannen even later. De Amerikanen werden krijgsgevangenen. Ook de boer en dokter werden opgepakt. De twee Zegvelders hebben vier maanden gevangen gezeten, onder andere in Kamp Amersfoort. Terwijl ze de Amerikanen alleen maar probeerden te helpen.

Tentoonstelling met restanten B-17

Inmiddels is het alweer 76 jaar geleden dat de B-17 neerstortte in Zegveld. In 2015 werd er een monument onthuld in de sloot langs de Hazekade. Daarop staan alle namen van de bemanningsleden van de San Antonio Rose, zodat we de offers nooit zullen vergeten.

Op donderdag 20 en vrijdag 21 februari 2020 is er een tentoonstelling in De Milandhof in Zegveld over de neergestorte bommenwerper. Hier zijn restanten van de B-17 te zien en ook foto’s en documentatie van het vliegtuig. Op donderdag is de tentoonstelling van 13.00 tot 22.00 uur geopend, op vrijdag van 11.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis. Op donderdag is er om 14.30 uur ook nog een boekpresentatie van Jeroen van der Kamp. Hij schreef een boek over de crash in Zegveld. Hier vind je meer info over de tentoonstelling en het programma.

Bron en foto bemanning: Zegveld.net


Dit vind je misschien ook wel interessant:

RK kerk 1873 Woerden

Toen in Woerden: op deze plek in Woerden stond ooit een schuilkerk

Wist je dat we vroeger in Woerden twee schuilkerken hadden? Eén van die kerken staat nog altijd op z...

Huh?! Vliegtuig gespot op Google Maps midden in een Woerdens weiland

Google Maps, Street View en Satelliet modus... Het zijn eeuwige bronnen van vermaak en verwondering,...
Bose Woerden

Vincent: ‘Het beste geluid in je huiskamer krijg je door deze superkleine speakers’

Of je nu naar een romantische komedie, een plaat van jouw favoriete artiest, een sportwedstrijd of w...
Bakkerij de Leeuw Zegveld

Mysterie opgelost: dit is het oudste bedrijf dat in Woerden is opgericht en nog altijd actief is

In Woerden hebben we bedrijven die al heel lang bestaan. Dit jaar alleen al vierden onder andere Gro...

Waterschapsbelasting 2020: dit betaal je als je in Woerden woont

Misschien heb je al een brief over de waterschapsbelasting op de mat gekregen van de BghU (Belasting...
Bert van Elk Woerdenaar journalist schrijver

Bert dook vijf jaar in de archieven: ‘De Eerste Wereldoorlog, dat heeft Woerden echt wel gevoeld’

2.100 militairen kwamen naar Woerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat was in één keer 25% meer be...

Meer over

Toen in Woerden

adv.