Toen in Woerden: 1300 gratis hamburgermenu’s bij opening ‘M’

Door Jurgen Rupschus 26 november 2017

Dit restaurant is bijna niet meer weg te denken uit Woerden. Maar toch zit-ie er alweer langer dan 20 jaar. We hebben het hier natuurlijk over de McDonalds. Op 21 juli 1994 opende het zijn deuren. Maar de dag ervoor konden mensen al proeven. En dat deden er heel veel.

Het restaurant werd letterlijk uit de grond gestampt. Op 6 juni 1994 ging de eerste paal (nee, nog niet de paal met de ‘M’, die kwam ietsje later die maand) de grond in. En op 15 juli 1994 werd het gebouw opgeleverd. In datzelfde jaar kregen de eerste mensen de sleutel van hun huis in de toen net nieuwe wijk Snel en Polanen. Zij konden dus na het klussen in hun nieuwe huis direct aanschuiven bij de McDonalds. Of langs de McDrive, want die was er toen ook al.

Hamburgers scoren

De officiële opening was op 21 juli 1994. Maar een dag ervoor had het restaurant een wel heel aantrekkelijke actie. Tussen 12.00 en 14.00 uur op woensdag 20 juli 1994 konden mensen namelijk een hamburgermenu scoren. Helemaal gratis. Dit was omdat de medewerkers op deze manier konden proefdraaien onder druk. Want de toenmalig franchisenemer Job van Woensel verwachtte zo’n duizend mensen. Hij zei toen in de krant: “Ik verwacht dat het heel erg druk wordt. We kunnen schat ik, in twee uur tijd ongeveer 200 auto’s afhandelen.” Het werden uiteindelijk wat meer mensen dan duizend: ruim 1300.

Oude coupon McDonalds Woerden
Met deze speciale bon uit de Woerdense Courant konden mensen het gratis menu afhalen bij de McDrive. Archief Woerdense Courant

File en de ballenbak

In de krant van toen stond dat om 11.00 uur de eerste mensen al bij de McDrive stonden. Om 12.30 uur stond er een flinke file, die ongetwijfeld voor veel oponthoud op de Europabaan heeft gezorgd. Het was die dag ook nog mooi weer en veel kinderen ging lekker spelen in de speeltuin bij de McDonalds. De ballenbak zou pas de volgende dag worden gevuld, maar door het weer en de vele kinderen, vulden ze de bak direct maar met ballen.

Stond jij in die lange rij te wachten op zo’n hamburgermenu op 20 juli 1994? Laat het weten in de reacties hieronder.

McDonald’s Woerden restaurants en horeca

Nu open07:00 - 00:00

Botnische Golf 1, Woerden

Bekijk meer:restaurants en horeca

Bron: Woerdense Courant 14 en 21 juli 1994.

Meer over

Toen in Woerden

adv.