Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De opening van winkelcentrum Tournoysveld in 1969: dit was de eerste supermarkt en meer

Door Jurgen Rupschus 31 maart 2019

Het zijn plekken waar je ongetwijfeld veel komt: winkelcentra. En daar kan in vijftig jaar tijd een hoop veranderen. Vijftig jaar geleden ging winkelcentrum Tournoysveld officieel open. Wist je dat in er 1969 zelfs twee supermarkten in dit winkelcentrum werden geopend? En dat Sinterklaas het winkelcentrum mocht openen?

Die twee supermarkten waren Van Bladeren Supermarkt en Centra Markt Nap. Welke van deze twee het eerste de deuren opende? Als we in de oude archieven speuren, kunnen we lezen dat de supermarkt van Van Bladeren ongeveer twee weekjes eerder openging dan de Centra Markt.

BN’er opende eerste supermarkt

De Centra Markt van Nap zat eerst in de Achterstraat en verhuisde in 1969 naar Tournoysveld. De Centra was de grootste van de twee supermarkten. Maar Van Bladeren had voor de opening wel een heel bijzonder iemand geregeld om de opening te doen. Dat was namelijk oud-wereldkampioen en Olympisch kampioen schaatsen Kees Verkerk. Een ‘populaire knaap’ zoals de krant destijds schreef. Dat bleek ook uit de vele handtekeningen die hij gaf. De krant schreef trouwens ook dat het ontbreken van een supermarkt op deze plek ‘een ernstige handicap was voor de winkelende huisvrouwen’. Tja.

(Lees verder onder de foto)

Het winkelcentrum nog in aanbouw. Archieffoto Woerdense Courant

Eerste winkels

De eerste geopende winkel in Tournoysveld? Dat was slagerij Van Rooijen. De tweede ondernemer die de deuren opende was de heer Rodscheid uit Utrecht. Hij startte een automatiekhal (nu zouden we dit een snackbar noemen) in het winkelcentrum. Binnen een dag was de ondernemer al door zijn 1200 kroketten heen. Hij gaf ze ook gratis weg bij een portie friet. Meer winkels volgden hierna; onder andere het sigarenmagazijn/hulppostkantoor van C. Blok, drogisterij Van der Vooren, de boerenleenbank, slijterij Den Blanken, een doe-het-zelf-zaak, een stomerij, Radio de Groot en Pim’s van ondernemer Van Noort. En de opening van Pim’s heeft nog een leuk verhaal.

Moeder van vierling opende winkel

‘Ondernemer Van Noort is een vindingrijke man’, schreef de Woerdense Courant. Hij was voorzitter van de winkeliersvereniging en hij wist goed hoe hij het nieuwe winkelcentrum in de publiciteit moest krijgen. In de winkel (Pim’s) verkocht hij onder andere woningtextiel en baby- en kleuterkleding. Speciaal om de opening te doen, vroeg hij de moeder van de in Woerden geboren vierling. De vierling zelf was er niet bij, maar toch ook weer een beetje wel. Check onderstaande foto maar. De vierling vierde onlangs nog hun 50ste verjaardag in Woerden. Lees hier meer.

(Lees verder onder de foto)

Winkel tournoysveld pims 1969
Archief Woerdense Courant

Sinterklaas opende winkelcentrum officieel

De officiële opening van het winkelcentrum volgde iets later toen sommige winkels al open waren, op 15 november 1969. Niemand minder dan Sinterklaas mocht samen met burgemeester Ter Haar Romeny de opening verrichten. Ja, je leest het goed: de Sint! De goedheiligman was net in Woerden aangekomen met zijn pakjesboot en deed hierna ook het winkelcentrum in het Schilderskwartier aan. Iedereen was hiervoor uitgenodigd en daardoor was het onwijs druk bij de opening. Lees in het archief van de Woerdense Courant het hele verhaal van die dag, dat doe je hier.

Bron: Archief Woerdense Courant


Lees ook:

Taart

Woerdense bakkerij maakt een taart van 50 meter lang en jij mag een stukje

Heb jij ooit weleens een taart van 50 meter lang gezien? Voor jouw beeld: dat is even lang als een l...
Eerste supermarkt Staatsliedenkwartier open Woerden

Toen in Woerden: de opening van de eerste supermarkt in het Staatsliedenkwartier

De eerste supermarkt in het Staatsliedenkwartier begon in 1971 als 'noodwinkel'. Onder de naam Centr...
Goedhart Molenvliet 1983

Dit waren de eerste winkels in winkelcentrum Molenvliet in 1983

Wat waren nou de allereerste winkels in winkelcentrum Molenvliet? Dat wilden wij hier op de redactie...
Eerste supermarkt in Woerden

Dit was de eerste grote supermarkt met zelfbediening in Woerden

Op dit moment vinden we bijna op elke hoek wel een supermarkt in Woerden. Wij gaan even terug in de ...

Zo ziet de vernieuwde winkel van Bakkerij Verweij eruit

De winkel van de bakkerij in Tournoysveld is volledig vernieuwd. En wat is het mooi geworden! Check ...

Meer over

Toen in Woerden

adv.