Dit waren de eerste winkels in winkelcentrum Molenvliet in 1983

Door Jurgen Rupschus 3 juni 2018

Wat waren nou de allereerste winkels in winkelcentrum Molenvliet? Dat wilden wij hier op de redactie heel graag weten. En dat hebben we dus even uitgezocht! Op 14 september 1983 werd het winkelcentrum officieel geopend. Maar de eerste winkels gingen al twee maanden eerder open. Een paar winkels die we noemen, zitten nog steeds in het winkelcentrum. Pik jij ze ertussen uit?

Pagina 1 / 13
⟵ swipe swipe ⟶

Bakkerij Van den Wijngaard

van den wijngaarden bakkerij 1983 eerste winkels Molenvliet
Foto: Archief Woerdense Courant 1983

Mevrouw van Kooten (foto) was de filiaalhoudster van de brood- en banketzaak. De bakkerij had destijds ook een filiaal in onder andere de Asterstraat. Een van deze redenen om een bakkerij in Molenvliet te openen, was dat de zaak 45 jaar bestond.

Behang- en verfshop De Wilde

De Wilde verf behang eerste winkels Molenvliet
Foto: Archief Woerdense Courant

De vader van Koos de Wilde was zijn leven lang al bezig met verven en behangen. Hij kwam dus uit de echte schilderscultuur. Samen met zijn vader had hij de nieuwe winkel ingericht. Naast verf en behang, kon je er ook kwasten, lijm en meer benodigdheden vinden.

Groenten en fruit De Wit

Groente en fruit de Wit 1983 Molenvliet
Foto: Archief Woerdense Courant

A. de Wit werkte veertien jaar lang op de groente-afdeling van de Centra. Hij vond het heel leuk om een winkel te starten in de jonge wijk. En heel leuk: bij de groenteman kon je ook toetjes en ijs halen.

Stomerij De Wit

Stomerij de Wit Molenvliet 1983 eerste winkels
Foto: Archief Woerdense Courant

De nieuwe stomerij in het winkelcentrum was een filiaal van White Spirit uit Oudewater. Ze deden naast stomen ook kledingreparaties. Harriet Koetsier was de bedrijfsleidster van het Woerdense filiaal.

Karsemeijer Kaas en kip

Karsemeijer 1983 Molenvliet eerste winkels
Foto: Archief Woerdense Courant

Karsemeijer was een van de eerste winkels in Molenvliet. En de kaaswinkel zit er nog steeds. Onder de naam Karsemeijer Kaasspecialiteiten. Ze verkopen dan wel geen kip en wild meer, maar nog wel kaas, noten en tapenades. Richard startte de winkel in 1983 en hij staat nog altijd zelf in de winkel.

Rabobank

Rabobank Molenvliet 1983
Foto: Archief Woerdense Courant

Henk Zwijnenberg en Tineke Hartevelt werkten eerst bij de Rabobank in de Hazelaarstraat. Maar deze werd op 22 juli 1983 opgeheven. Henk en Tineke waren blij om in de grootste woonwijk aan de slag te gaan, zeiden ze in de krant van toen. De Rabobank was een van de allereerste zaken die opengingen in het winkelcentrum, namelijk al op 25 juli 1983. Een andere bank ging net iets eerder open.

Supermarkt Spar

Spar Molenvliet 1983 eerste supermarkt winkelcentrum
Foto: Archief Woerdense Courant

Een flinke supermarkt werd het in de Woerdense Courant uit 1983 genoemd. De Spar zat eerst even verderop in een noodwinkel. Heel nieuw voor die tijd: apparaten die de streepjescodes scannen. Op dezelfde plek kwam later C1000 en nu is supermarkt Jumbo er gevestigd.

Slager Uitenbogaard

Slagerij Uittenbogaard Molenvliet 1983
Foto: Archief Woerdense Courant

L. Uittenbogaard was heel tevreden met zijn stekkie in winkelcentrum Molenvliet. De slager woonde destijds zelf in Zegveld en hield wel van een grapje. De opening was druk bezocht en hij had veel bloemen gekregen. “Ik heb wat bloemstukken uit de winkel moeten halen, anders kon ik mijn klanten niet meer zien”, grapte de slager.

Drogisterij C. de Leeuw

Drogist de Leeuw Molenvliet 1983
Foto: Archief Woerdense Courant

Het werd tijd voor een drogist in Molenvliet. Die indruk kreeg het echtpaar De Leeuw uit Alpen aan den Rijn van de reacties van mensen. Ze noemden zichzelf een ‘ouderwetse drogist’. Verband, loopkrukken en farmaceutische middelen, ze hadden het allemaal.

Bloemisterij Pels

Pels Molenvliet 1983
Foto: Archief Woerdense Courant

Deze naam komt je natuurlijk ook nog bekend voor. Want de bloemisterij vind je anno 2018 nog altijd in het winkelcentrum. Dat de winkel op zo’n lichte plek kwam te zitten, was alleen maar goed voor de planten, vertelde Cees Pels in de krant. Als welkomstcadeautje kregen klanten een plantje mee naar huis.

Postkantoor en tabakszaak W. Goedhart

Goedhart Molenvliet 1983
Foto: Archief Woerdense Courant

W. Goedhart opende net ietsje later dan alle eerder genoemde winkels. Hij verkocht rook- en tabakswaren en had ook een postagentschap in de zaak. Je kon er ook een tijdschrift of krant kopen en natuurlijk postzegels. De ondernemer was destijds ook geruime tijd voorzitter van de winkeliersvereniging. Als je al lang in Molenvliet woont, dan kun je je dat vast nog wel herinneren.

Hong Kong City

Hong Kong City Molenvliet 1983
Foto: Archief Woerdense Courant

Het echtpaar Lung van het Chinees Indisch restaurant Hong Kong City opende op 14 september 1983 de deuren. Hun speciale ‘Chinese hapjes’ waren naar eigen zeggen helemaal nieuw in de omgeving. Het echtpaar werkte hiervoor in een restaurant in de Rijnstraat. Het restaurant draagt nu de naam Empire.

Bondsspaarbank

Bondsspaarbank 1983
Foto: Archief Woerdense Courant

De allereerste ‘bewoner’ van winkelcentrum Molenvliet was de Bondsspaarbank. De deuren van het filiaal van bedrijfsleider Van der Doe (foto) gingen op 15 juli 1983 open. Je kon er terecht voor alle bankzaken en je kon er een kluisloket huren.

Zo, dit waren de eerste winkels in winkelcentrum Molenvliet. Waar deed jij altijd je inkoopjes?

Eerste supermarkt in Woerden

Dit was de eerste grote supermarkt met zelfbediening in Woerden

Op dit moment vinden we bijna op elke hoek wel een supermarkt in Woerden. Wij gaan even terug in de ...
Bakkerij van Leeuwen Woerden

Deze zaken in de binnenstad zitten het langst op hetzelfde stekkie

In Woerden is het soms een komen en gaan (inclusief verhuizingen) van winkels. Maar we hebben ook wi...
Pagina 1 / 13
⟵ swipe swipe ⟶

adv.