Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je als Woerdenaar weten over de ERU Kaasfabriek

Door Jurgen Rupschus 23 juni 2019

Als Woerdenaren zijn we trots op alles wat leuk is én met Woerden te maken heeft. Een bedrijf dat al een lange tijd aan de weg timmert en naam in heel Nederland en in het buitenland heeft gemaakt is ERU. Je weet wel wel, van de Goudkuipjes en de smeltkazen. Dat bedrijf is namelijk gewoon in Woerden gevestigd. We kunnen je er heel veel over vertellen, maar deze vijf weetjes moet je als Woerdenaar in je geheugen gegrift hebben staan:

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Allereerst de betekenis van de naam

Rijnstraat 44
Foto: indebuurt Woerden

ERU, bijna heel Nederland kent de naam wel. Daar zijn we in Woerden hartstikke trots op. Je zou denken dat het om een afkorting gaat. Nou, goed gedacht, het is inderdaad een afkorting! In 1824 begon ene Egbert Ruijs een handel in kaas dat eerst firma Ruijs heette. Later werd dit ERU –> Egbert RUijs. Heb je ‘m? Het kaaspakhuis van firma Ruijs stond destijds in de binnenstad wat nu Rijnstraat 44 is. Lees ook dit mysterie over het verleden van dit pand.

Eén van de oudste bedrijven in Nederland

ERU Kaasfabriek jaren 50 Woerden
Foto van de fabriek in de jaren 50. Collectie Jaap van der Vooren sr. / RHC Rijnstreek

Over vijf jaar bestaat ERU 200 jaar! Het bedrijf startte in 1824 en daarmee staat ERU in de top 200 oudste bedrijven van Nederland die nog steeds actief zijn (bron: Elsevier). Al die 200 jaar is ERU Woerden trouw gebleven als vestigingsplaats. In 1999 kwam Koningin Beatrix op bezoek bij ERU om het predicaat Koninklijk te overhandigen. Dit was tijdens het 175-jarig jubileum.

ERU staat voornamelijk bekend om Goudkuipje-smeerkazen. Deze introduceerde het bedrijf in 1959 in een voor die tijd unieke verpakking. Op de stevige aluminium verpakking heeft de ERU zelfs patent.

ERU én Woerden in een editie van Suske en Wiske

Suske & Wiske Woerden
Eigen foto

Het Woerdense bedrijf kwam voor in een speciale uitgave van Suske & Wiske. Dit was dan wel een reclame-editie, maar het is toch ontzettend tof om de striphelden op Woerdense plekken te zien zoals het huidige Kerkplein, in de ERU Kaasfabriek en de Rijnstraat. Hier lees je meer over Suske & Wiske en Het Gouden Kuipje.

Eerste grote kaasfabriek in Woerden van ERU

Hier stond dus ooit de kaasfabriek van ERU. Foto: indebuurt Woerden

De huidige fabriek staat sinds 1999 aan de Middellandse Zee bij Snel en Polanen. Maar hiervoor stond de ERU Kaasfabriek ergens anders in de stad. Namelijk langs het spoor aan de zuidzijde van het station. Nadat ze bij ERU hadden uitgevogeld hoe ze kazen succesvol konden smelten hadden ze een grotere fabriek nodig en die werd in 1938 geopend aan de Van der Valk Boumanlaan. Het pand werd na de verhuizing in 1999 gesloopt.

Sinds kort ligt er een nieuw fietspad langs het spoor dat is vernoemd naar Jan Ruijs, de achterkleinzoon van Egbert en de man die samen met zijn oudere broer Kees Ruijs in 1938 met de kaasfabriek langs het spoor begon. Voor deze tijd waren Jan en Kees samen al werkzaam bij Firma Ruijs aan de Rijn (nu Rijnstraat 44).

De bekende reclame: ‘Ze smelten de kazen!’

Deze reclame moet gewoon onderdeel zijn van de opvoeding van elke Woerdenaar. Ook al heeft de reclame een verrassende plottwist, dit is kijkvoer voor iedereen!

Lees ook:

Binnenkijken streekarchief

Sneak peek: binnenkijken in een kluis met verborgen Woerdense schatten

Een plek waar bijna niemand mag komen is de kluis van het streekarchief in Woerden. Er kan zo'n zeve...
Jan Annalies de Leeuw bakkerij Zegveld

Jan en Annalies hebben een hele oude bakkerij en vertellen over hun eerste ontmoeting

Van alle mooie bedrijven die we in Woerden hebben, zijn sommige zo oud, dat ze bij het 'assortiment'...
Karsemeijer kaas kaashandel Woerden

Say cheese: 9 x hier koop je kaas in Woerden

Als echt kaasstad moeten er in Woerden vanzelfsprekend genoeg plekken zijn waar je kaas kunt kopen. ...

Woerdense mysteries: de verdwenen stadsrechten van Woerden

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal a...
Bravour politie

Toen in Woerden: nieuw uniform politie leek sprekend op outfit Woerdens koor

Dat shantykoor Bravour een heel tof koor is, dat weten we in Woerden al heel lang. Maar in 2014 wist...
Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.