Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit biertje werd 650 jaar geleden gedronken in Woerden

Door Jurgen Rupschus 15 maart 2020

Als we nu een biertje willen bestellen, dan hebben we een hele ruime keuze. Maar wist je dat er heel vroeger in Woerden maar een paar bieren werden geschonken? In de veertiende eeuw was het zogeheten Kuyt bier een algemeen biertje dat het meest werd gedronken. Dat vertelt Rocco Hoogerwerf ons van brouwerij BorrelNoot. De Woerdense brouwerij gaat een nieuwe lijn uitbrengen met de naam Woerden. En het eerste bier verschijnt binnenkort, en dat is dezelfde stijl bier als 650 jaar geleden. Hoe leuk!

“We lopen al een tijdje rond met het idee om een aparte lijn voor Woerden op te zetten”, vertelt Rocco ons. Woerden heeft best een rijke bier-geschiedenis. In het jaar 1514 waren er in Woerden zelfs zeven brouwerijen. Ik weet niet precies waar ze allemaal gevestigd waren, maar één brouwerij – De Pijltjes – zat aan de Moddersloot (nu Wagenstraat).”

Woerts biertje

Rocco vond in zijn zoektocht nog iets leuks. Rocco: “In het reglement van het Proveniershuis stond dat je ‘een best bier van 6 gulden de ton te weten een Woerts biertje’ kon drinken. Of een klein bier van 3 gulden de ton. Hieruit blijkt dat er twee soorten bier in de omloop waren, een vol bier en een dun bier. Ik probeer nog uit te vinden wat het recept was, maar dat wordt een hele zoektocht.”

Woerden 1372

Rocco runt BorrelNoot samen met Kenneth Kortekaas en ze brouwen hun bier in Kamerik. En daar gaan ze ook het bier brouwen voor de Woerden-lijn. Het speciaalbier krijgt de naam Woerden 1372 en is het bier dat ook 650 jaar geleden werd gedronken; Kuyt bier. In 1372 kreeg Woerden ook stadsrechten. “Kuyt bier werd in die tijd het meest gedronken. Het bier bevat een groot aandeel haver, haver was in die tijd beter te verkrijgen dan gerst. Dat kwam door het natte gebied hier en daar groeide haver beter op dan gerst. Een kwestie van vraag en aanbod dus”, zegt Rocco.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Woerden 1372 Kuyt bier

Hop hop

Kuyt bier is ook het eerste bier dat werd gebrouwen met hop in plaats van een kruidenmengsel met als hoofdbestandsdelen gagel (een struikgewas). “Voor Woerden 1372 hebben we eerst een basisbier gebrouwen en we hebben gevarieerd met verschillende hop- en gistsoorten. Voor de hop hebben we rassen genomen die in de regio van Woerden rond 1400 ook al voorkwamen.”

Biergezelschap

Rocco: “De verschillende smaken hebben we eerst door een select gezelschap laten proeven. Met een aantal hobbybrouwers uit Woerden hebben we het BierCafé opgericht. Eens in de paar maanden komen we bij elkaar in ’t Bierhuys en we proeven dan elkaars bier en praten erover. Het gezelschap bestaat uit onder anderen een oud-medewerker van De Leckere en de winnaar van de Brand brouwwedstrijd in 2018. Samen hebben we de lekkerste smaak gekozen, deze is nog iets aangepast en toen zijn we gaan brouwen. Het bier is nu klaar, maar het moet nog even rijpen.”

Lancering

Op 19 april willen Rocco en Kenneth het Kuyt bier met de naam Woerden 1372 officieel lanceren in ’t Bierhuys. “Het zou leuk zijn als we de eerste Woerden 1372 overhandigen aan de burgemeester, alvast voor het 650-jarig bestaan in 2022 van Woerden.” Hierna zal het Kuyt bier naar verwachting verkrijgbaar zijn bij onder andere de Woerdense bierwinkels. Een echt Woerdense biertje, gebrouwen in Kamerik en de Woerdenaren dronken het 650 jaar geleden al, tof! Lees ook:

Rocco BorrelNoot Woerden bierbrouwerij

Kenneth en Rocco brouwen hun eigen bier: ‘Een man moet toch een hobby hebben’

Ondernemers, daar hebben we er best veel van in Woerden. En die willen we graag beter leren kennen. ...

Dit vind je misschien ook wel interessant:

Woerden 600 jaar

Zo uitbundig vierde Woerden het 600-jarig bestaan in 1972 (video)

Op 12 maart is Woerden jarig! Onze stad tikt dan de 648 jaar aan. Over twee jaar bestaat Woerden 650...
Grappige namen bier

Hilarische namen gespot in Woerden: alcoholisch bier vs alcoholarm bier

We houden allemaal wel van een potje lekker lachen. Maar voor de mensen die ook van een potje bier h...
BoerBert BronBieren

Echt waar: Marjan en Age maken Woerdens gras- en pompoenbier! Proeven?

Met dit warme weer lusten we wel een biertje. En wat is nou lekkerder dan een gouden rakker van eige...
Bierwinkel Woerden Bierloods22

Deze bierwinkel trekt bezoekers uit het hele land naar Woerden

In Woerden hebben we een plek waar je elke week nieuwe bieren vindt. Dat is voor de bierliefhebber n...
Jens van Riel bierbrouwen Brandbier wedstrijd winnaar Gose Bierhuys

Woerdenaar Jens presenteert dit weekend zijn prijswinnende biertje in de stad

Woerdenaar Jens is in het dagelijks leven docent chemische technologie, maar in zijn vrije tijd is h...
Peter van Bierhuys Woerden

Peter van ’t Bierhuys heeft eigen bockbier: ‘Vrouwen gaan steeds bitterder drinken’

Die koopman schreeuwt wat af op de markt. Wij gaan even naar een koopman die het wat rustiger aandoe...

adv.