Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x verdwenen Woerdense iconen in de binnenstad

Door Jurgen Rupschus 12 november 2017

In Woerden staan hele mooie panden. Zoals het arsenaal, het Kasteel en natuurlijk nog veel meer. Gebouwen die geschiedenis ademen en waar we natuurlijk hartstikke trots op zijn. Maar in de loop der tijd is er ook veel verdwenen. We zetten een paar van deze oude iconen op een rijtje.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Stadsherberg

Stadsherberg Woerden
Archieffoto: Woerdense Courant

De Stadsherberg (witte pand aan de rechterkant) in de Voorstraat stond eeuwenlang bekend als een hotel-restaurant. Het heeft ook nog Hotel Ruijs als naam gehad. Het was toen een plek waar concerten werden gegeven, films werden vertoond en er werd ook wat afgedanst. In gevonden documenten uit 1650 werd de Stadsherberg al eens genoemd, dus het was best een oud pandje. In 1960 is het gesloopt, zodat de Rotterdamsche Bank er een modern gebouw kon neerzetten. Dat is het pand waar nu onder andere Leemans is gevestigd.

Klik op volgende voor meer verdwenen iconen.

Proveniershuis

Proveniershuis Woerden
Archieffoto: Woerdense Courant

Het Proveniershuis werd in 1671 gebouwd. Dat is op de foto het pand rechts van het bruggetje. Dit gebouw werd later ook wel Infirmerie genoemd. Het pand bestond uit 24 kleine appartementen bestemd voor rijke ouderen. Net voor de Oude Rijn werd gedempt in 1961, werd dit gebouw gesloopt. O ja, die Oude Rijn is ook zo’n icoon dat zo goed als verdwenen is.

Dubbele sleutel

Dubbele Sleutel Woerden
Foto: Wikimedia Commons

Eind 18e eeuw werd herberg De Dubbele Sleutel gebouwd. Die naam komt van de dubbele sleutels die waren afgebeeld op de Leidsche Poort. In 1918 werd dit pand vervangen door ‘nieuwbouw’ en ging het verder als Hotel De Dubbele Sleutel (zie foto). Het hotel werd weer in 1970 gesloopt om een nieuwe Hema er neer te zetten. Vandaag de dag zit kledingwinkel Miller & Monroe op die plek.

 

Pensionaat

Pensionaat Woerden
Archieffoto: Woerdense Courant

Dit pand aan de huidige Meulmansweg was een aantal keer verbouwd door de jaren heen. Er werd onder andere lesgegeven door zusters aan schipperskinderen en dochters van rooms-katholieken. Op de foto zie je het gebouw zoals het was in 1972. Eind jaren 70 is het pand gesloopt. Nu staat er een pand met appartementen en elektronicazaak Expert.

Stadspoorten

Leidse Poort Woerden
Foto: Firma D. Kraaijenbrink / archief RHC Rijnstreek / W0254

Wat had het gaaf geweest als we in Woerden nog echte stadspoorten hadden. Tot 1850 werd er zelfs nog tol geheven. Oké, dat hoeven we dan weer niet. De poorten waren lang onderdeel van de in 1371 aangelegde vestingwerken. In 1873 werd de Leidsche Poort (aan de zijde van de Westdam) gesloopt. Een jaar later moest de Utrechtse Poort (Oostdam-zijde) eraan geloven.

Ken jij nog meer van die verdwenen iconen in Woerden? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Woerden

adv.