Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op het midden van de turborotonde wordt gewerkt aan een wonder

Door Sylvia Vos 23 juli 2018

Heb jij ook gezien dat er gewerkt wordt aan de nieuwe turborotonde, op de kruising van de Wulverhorstbaan en de Middellandbaan? Nú alweer, dacht je misschien, hij is net nieuw?! Relax, er is niets aan de hand. Er wordt gewerkt aan de inrichting van de rotonde. Gewoon om het mooier te maken. En het wordt niet ‘gewoon’ mooi, die rotonde, het wordt een waar wonder.

Het ontwerp van de rotonde komt van een studio genaamd Angela’s Tuinen. Zij heeft een ontwerp gemaakt op basis van ‘het wonder van Woerden’.

Wonder van Woerden

Voor wie dat verhaal niet kent, in het kort houdt het dit in: tijdens de Spaanse belegering van Woerden ontstond voedseltekort. Mensen baden tot God en toen gebeurde er een wonder. Allemaal grote vissen kwamen via de Oude Rijn de stad in en mensen hadden weer eten. Niet veel later trokken de Spaanse troepen zich terug.

Tekst loop verder onder de foto

Ontwerp wonder van Woerden
Ontwerpstudio Angela’s tuinen via Ter Aar Hoveniers

Terug naar die rotonde, want daar wordt dus gewerkt aan een ontwerp dat gebaseerd is op dit wonder. Waar je dat allemaal aan ziet als het af is? Nou hieraan:

Rijntjes en vissen

In het midden van de rotonde wordt in steen een rivier gemaakt. De steentjes die daarvoor gebruikt zijn heten niet geheel toevallig rijntjes. Die zijn trouwens ook nog eens een verwijzing naar de oude dakpannenfabriek. Boven die rivier komen kunstwerken van roestigbruin staal in de vorm van – hoe kan het ook anders – vissen. Zo’n tien stuks komen er en ze zwemmen met hun neus richting de stad.

Langs de rivier komen insectenhotels, die de (pak)huizen langs de Rijn symboliseren en de plantjes worden voor een deel geel, als verwijzing naar de vlag van Woerden.

Tekst loop verder onder de foto

Turborotonde Woerden wonder
Foto: De Aar Hoveniers

Tot slot komt er een boompje op de rotonde met verlichting van onder zodat het er ook ’s avonds sfeervol uitziet. Dat wordt een hoogstamboompje, met als doel om het uitzicht vrij te houden.

Stand van zaken

Sjoerd Post Uiterweer van De Aar Hoveniers (een van deze dertien superpopulaire ondernemers) geeft een update van de aanleg, dat door zijn bedrijf gedaan wordt.

Tekst loop verder onder de foto

Turborotonde Woerden wonder
Foto: De Aar Hoveniers

“Deze week hebben we ruim 60 m3 nieuwe grond aangebracht. Het is nog wachten op wat koeler en vochtiger weer voor we de plantjes gaan neerzetten. Anders zijn ze binnen de kortste keren dood. Dat zou zonde zijn.”

‘Dankbare klus’

“Het wordt een mooie afwisseling van plantjes op de rotonde en het worden stevige plantjes. Als er bijvoorbeeld gepekeld wordt, dan moeten de plantjes daar wel tegen kunnen”, vertelt Sjoerd, die de klus een hele mooie vindt. “En dankbaar ook, er wordt al hartstikke veel over gepraat en mensen op de fiets stoppen elke keer om even te kijken en te vragen waar we mee bezig zijn.”

Het grootste deel van de bestrating is al gelegd. Komende week, vanaf maandag 31 juli, zijn Sjoerd en zijn team weer aan het werk. “Alleen de kunstwerken laten nog even op zich wachten.”

Maar zo was het vroeger natuurlijk ook, toen er met smart op voedsel gewacht werd in Woerden. Zoals het een echt wonder betaamt, zal het het wachten vast waard zijn.

Fietsoversteek Wulverhorstbaan rotonde Fietspad

Attentie, attentie: allemaal even opletten bij deze nieuwe verkeerssituatie!

Nieuwe verkeerssituaties vergen aanpassingsvermogen van mensen. Dát, en oplettendheid: want we wille...
Turborotonde Wulverhorstbaan Hollandbaan Woerden

Zo gebruik je de nieuwe turborotonde op de Wulverhorstbaan als een ‘prof’

Superfijn natuurlijk, die spiksplinternieuwe rotonde op de Wulverhorstbaan om ervoor te zorgen dat w...
Afslag 13 A12 richting Woerden West bord Nieuwerbrug Oudewater Driebruggen

Nieuwe randweg; waarom je navigatie het niet snapt en ontbrekende wegwijsborden

Best een uitkomst, de nieuwe randweg die Woerden verbindt met de A12 bij Waarder. Zeker bij file op ...
Waardsedijk Woerden

Plan van de gemeente: bussluis tegen sluipverkeer op de Waardsedijk

De zuidelijke randweg wordt op 1 juni officieel in gebruik genomen, inclusief op- en afrit bij de A1...

Meer over De Aar hoveniers ontdekken?

De Aar hoveniers hoveniers

Parklaan 84, Woerden

Bekijk meer:hoveniers

adv.