Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom bevriest deze brug toch steeds, ook bij temperaturen boven nul?

Door Kirsten Bliekendaal 28 november 2020

Glijpartijen en harde klappers: sinds de aanleg is er geen jaar voorbij gegaan zonder ongelukken op fietsbrug ’t Vinkje. De reden? Het wegdek bevriest op mysterieuze wijze bij temperaturen boven nul. De gemeente Woerden snapt er niets van. Er is vanalles geprobeerd, tot nu toe zonder succes. Is de net nieuw geplaatste zoutsensor dan de oplossing?

Hoe en waarom de fietsbrug bij ’t Vinkje spekglad wordt bij temperaturen boven nul, is al sinds de aanleg eind 2017 onderwerp van gesprek. Een paar weken na de opening gingen de eerste fietsers er al onderuit. De gemeente plaatste waarschuwingsborden en ging op onderzoek uit. Het wegdek zou het probleem kunnen zijn.

Een woordvoerder van de provincie Utrecht zei destijds: “De draagconstructie is van composiet, maar daaroverheen zit een deklaag, dat is gemaakt van allemaal kleine steentjes. Die steentjes zitten vrij dicht op elkaar en daartussen hoopt zich bij nat weer vocht op.” Dat opgehoopte vocht zou bevroren kunnen raken zonder dat het vriest, bijvoorbeeld omdat de hele stalen constructie koud is of de koude wind erop staat.” Dus werd in september 2018 de deklaag vervangen. Zonder resultaat.

Tekst gaat verder na foto

Foto: indebuurt

Zoutsensor

“Op een of andere manier wordt het op de brug kouder dan de daadwerkelijke temperatuur,” zegt een woordvoerder van de gemeente Woerden. “Je ziet dat vaak bij bruggen over water, dat heeft met het vocht te maken. Maar deze brug gaat niet over water. Misschien heeft het met de wind te maken, de ligging?” Maar dan zouden meerdere wegen moeten bevriezen onder dezelfde omstandigheden en dat gebeurd niet. “Behalve op de Milandweg, daar hebben we hetzelfde probleem. We begrijpen er niets van.”

Met de winter in aantocht is de drang naar een oplossing extra groot. De hoop is nu gevestigd op een zoutsensor in het brugdek. “Het gaat om een proef. De sensor meet het zoutgehalte van het vocht op de brug. Is dat te laag, dan krijgen we een seintje en gaan wij gelijk strooien. Ook als het niet vriest.” Dat doet de gemeente naast de wekelijkse reguliere strooibeurten.

Nieuwe brug

“Het houd ons al enige tijd bezig. We strooien de brug uit voorzorg als het net niet onder nul is. Ook staan er waarschuwingsborden.” Of de zoutsensor de oplossing is in de strijd tegen de mysterieuze bevriezingstaferelen weet de gemeente niet. “We hopen het.” En anders een nieuwe brug aanleggen dan maar? “Dan moet je eerst weten of het aan de brug zelf ligt. Tot nu toe lijkt dat niet het geval. Is het dan de wind? We begrijpen er niets van.”

Voorlopig lijkt de brug een onopgelost mysterie.

Lees meer

Gladde fietsbrug t vinkje Wulverhorstbaan

Proef met fietsbrug bij ’t Vinkje tegen gladheid

Al snel na de opening van de fietsbrug over 't Vinkje in december van vorig jaar, bleek dat er een p...

De unieke fietsbrug bij ’t Vinkje heeft een probleem: het kan er spekglad zijn

Toen in Woerden: de bouw van spoorviaduct ’t Vinkje (video)

adv.