Mysteries opgelost: waarom er bij het Pius X-gebouw lange tijd doffe schoten klonken

Door Sylvia Vos 3 november 2018

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals waar de spookachtige naam  ‘Geestdorp’ vandaan komt. Deze week duiken we in het verleden van een gebouw in Woerden waar momenteel hard aan geklust wordt. Het Pius X-gebouw. Want daar hebben lange tijd in de omgeving doffe schoten geklonken. En dit is waarom.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan het Pius X -gebouw aan de Rembrandtlaan in Woerden. Aan de zij- en achterkant van het gebouw zijn al nieuwe woningen en appartementencomplexen opgeleverd. De renovatie van het Pius X-pand is het slotstuk van de opknapbeurt van het hele Schilderskwartier.

Pius X woningen Vios Vastgoed oude school Rembrandtlaan Woerden
Voor de school hangt een afbeelding van hoe het eruitziet als het werk klaar is. Foto: indebuurt Woerden

Iedereen kent het pand als de Pius X-school. Maar waar wij wel benieuwd naar zijn, is of er op de zolder nog  kogelgaten gevonden zijn in de muren. Of lege kogelhulzen. Dat zou zomaar kunnen, want er werd ooit wat afgeschoten daar…

In 1953 werd het pand gebouwd door Johannes van Halteren. Het was een Rooms-Katholieke basisschool. En niet voor iedereen, maar alleen voor jongens.

Geen kinderstemmen meer

Deze Johannes bouwde een jaar later overigens ook nog een gymzaal bij de school en een kleuterschool op de Van Dijckstraat.  Kinderstemmen klinken er al járen niet meer in het gebouw. De laatste tien jaar staat het pand leeg, op de aanwezigheid van lokale omroep RPL FM na.

Voor die omroep kreeg de befaamde Jans Baan – de oudste radio-dj van Nederland – er Giel Beelen op bezoek afgelopen jaar. Ook al worden er nu appartementen gebouwd in Pius X, RPL blijft op de begane grond. En diergezondheidscentrum de Limes heeft er zijn intrek in genomen.

Spuugzat

Maar voor het leeg kwam te staan maakten andere Woerdense organisaties gebruik van de ruimte. De volksuniversiteit onder andere. Die in een verhaal in de Woerdense Courant meteen even uitlegde dat ze het spuugzat waren om van locatie naar locatie naar locatie te verhuizen in Woerden.

Maar er was nog een andere club in Woerden die het pand gebruikte; schietvereniging Robin Hood. Voor 100 gulden per jaar mocht die club de zolder gebruiken. Dat deden ze niet alleen voor de reguliere clubavonden, maar elk jaar werd ook nog een schietwedstrijd gehouden. De tegenstander? De politie. Die heeft volgens een artikel in de Woerdense Courant van 1975 ook nog een tijd van de zolder gebruik gemaakt. Vóór ze naar deze kelder op het Kazerneplein verhuisde.

Van jongensschool, via schietbaan, Volksuniversiteit naar appartementencomplex dus. En wellicht heeft er nog wel meer in het pand gezeten waar wij geen weet van hebben? Was jij een van de buren die zo nu en dan doffe knallen van de zolder hoorde komen? Of was jij de maker van de kindertekeningen die tijdens de bouw aan de muur zijn gevonden? We zijn benieuwd naar jullie herinneringen aan dit pand.

Mysterieuze zaken gespot?

Zie jij iets in Woerden wat onmiddellijk vraagtekens oproept? Laat het ons weten! Dat kan hier.

Mysteries opgelost: Wat zijn die exotische groene vruchten in het Molenvlietpark?

In de rubriek 'Woerdense mysteries' lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals vorige week t...
Crowdmanagement Woerden Koeiemart Nacht van Woerden 2018

Mysteries opgelost: is het nou Koeiemart of Koeienmarkt

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal o...
Blauwe lampjes kerkplein petrustoren poort via principalis castellum

Mysteries opgelost: waarom zitten er vier lampjes midden in het Kerkplein?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries‘ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals vorige week t...

Meer over

Mysteries

adv.