Daan en Yvon van De Scheepsjongens: ‘Je hebt in een boot écht tijd voor elkaar’
De zon schijnt en je bent dol op water. Niet heel gek dus als jij in gedachten al in een...
Fiets, wandel of vaar eens door Woerden met je ogen éxtra goed open voor al dat moois om je heen. Zoveel dingen te zien, maar ook: zoveel mysteries om op te lossen. Want wát zit er achter die hoge muur bij de Westdam? En waarom is die gevel van Walzicht zo wit vergeleken met de rest? Ons mysterie van deze week heb je misschien ook weleens gezien: wat is het verhaal van dat kanon bij de Blokhuisbrug?
Zoals altijd begint het oplossen van een mysterie met het spotten van iets opmerkelijks. Door jullie of door onszelf. In dit geval was het tijdens een heerlijke vaartocht (waarbij we al déze mooie dingen tegenkwamen) dat we iets zagen staan bij de Blokhuisbrug. Namelijk: een kanon! Huh, wat doet die daar nou?
Wat rondvragen hier en daar bij een aantal experts op het gebied van oude dingen in Woerden leert ons vast dit: de naam Blokhuisbrug is niet zomaar een naam. En het heeft niets te maken met de aanwezigheid van een familie Blok of iets dergelijks in een woning daar.
Een van de experts, Rob Alkemade van het Woerdense streekarchief, legt uit: “Bij de Blokhuisbrug richtten de Spanjaarden bij het beleg van Woerden in 1575-1576 een blokhuis op.” Een blokhuis is de oude naam van een verdedigingswerk, om een bepaalde doorgang te bewaken. Rob: “Op deze plek werd de toegang tot de stad vanuit het westen geblokkeerd. Dan kon er geen voedsel worden aangevoerd via de Rijn of Rijndijk en zou de stad zich moeten overgeven wegens gebrek aan eten.”
Tja, een kanon neerzetten bij zo’n verdedigingswerk, dat is heel niet raar. Maar toch is dat niet waarom dit kanon er staat. Wat het er wel doet, dat weet Harmelenaar Leo de Bruin heel erg goed. Leo is de uitbater van Coffeeshop De Steeg, waar het kanon op het terras staat.
Leo: Zo’n twintig jaar geleden wilde ik de coffeeshop starten in Woerden. Dat lag natuurlijk gevoelig dus dat had wat voeten in aarde. Uiteindelijk kreeg ik van toenmalig burgemeester Van Zwieten (die deze nieuwe weg naar zich vernoemd heeft gekregen) toestemming om te starten op Rietveld.”
Als je dan een zaak start, heb je spullen nodig. Interieur, decoratiemateriaal, dat soort dingen. Leo: “Ik kwam in contact met een handelsondernemer en ging bij hem kijken voor spullen. Hij had dit kanon staan. Ik zag dat het een oud VOC-kanon was. Dat bevestigde hij. Ik zei: ‘dit is precies wat ik zoek. Ik vind dit een mooi symbool voor handel’, aangezien het een kanon was van de VOC, een handelsorganisatie.
Ik kwam uit een moeilijke periode en voor mij was dit kanon, een handelskanon, een symbool om te laten zien dat ik het kon. Dat ik erbovenop kon komen met mijn eigen handel.”
Zo gezegd, zo gedaan. Het kanon ging mee naar Woerden, waar Leo startte met zijn eigen handel. De zaken gingen en gaan goed, dus Leo kreeg zijn wens. En de plek van het voormalige verdedigingswerk, de Blokhuisbrug, kreeg zijn kanon, waar het nog altijd staat.
Mocht je binnenkort een vaartochtje overwegen in en rond Woerden, vaar dan vooral even onder de Blokhuisbrug door. Bekijk het kanon en laat je medebootpassagiers versteld staan met je kennis over het kanon, de herkomst en het verhaal van de brug.
Meer goede verhalen kunnen vertellen over dingen die je ziet in Woerden? Lees dan vooral ook eens onze andere Woerdense mysteries die we oplosten. Hier op deze pagina hebben we ze allemaal bij elkaar verzameld voor je.
In onze gids
Populaire rubrieken