Mysteries opgelost: de scheepswrakken in de Woerdense wateren

Door Sylvia Vos 12 januari 2019

In de rubriek ‘Woerdense mysteries‘ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals toen we op onderzoek uit gingen naar wat er eigenlijk op de bovenste verdieping gebeurt van het Arie Blok-gebouw (dit dus). Deze week duiken we in de wereld van de ‘scheepswrakken’ in Woerden. Daar hebben we er namelijk nogal wat van. Kunnen we binnenkort op duikexpeditie of gebeurt er iets anders met die gezonken bootjes? 

In de Woerdense Courant van deze week een ‘aankondiging van de wrakkenwet’ over een bootje in de Oude Rijn bij Harmelen. Het bootje is per direct onder de wrakkenwet geplaatst en wordt vanaf 18 januari opgeruimd’.

Wrakkenwet

Ten eerste: jemig, er bestaat dus een heuse Wrakkenwet. Wat uitzoekerij leert dat die wet al bestaat sinds 1934 en begint met deze woorden:

Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz., enz., enz. (staat er letterlijk zo, hè, inclusief 3 x enz.) Allen, die deze zullen zien of hooren lezen, salut! doen te weten:

Daarna volgt een rits met daadwerkelijke regels over het verwijderen van gezonken en achtergelaten boten.

‘Mistig gebied’

Het is het waterschap in Woerden, Stichtse Rijnlanden, dat de mededeling over het bootje in Harmelen in de krant liet zetten. Jur Bulthuis van de Stichtse Rijnlanden legt uit dat alles rondom scheepswrakken een beetje mistig gebied is. “Bij auto’s die ergens achtergelaten worden, kun je aan de hand van het kenteken altijd achterhalen wie de eigenaar is. Bij boten kan dat niet. Er zijn dus wat juridische aspecten die wat onduidelijk zijn. Wij zijn ook bezig om dat beleid duidelijker te maken. Ik verwacht dat daar halverwege dit jaar meer over te vertellen is.”

Foto: hdsr.nl

Heel waarschijnlijk is het niet dat de eigenaar van zo’n gezonken boot zich meldt na zo’n aankondiging. Want waarom zou iemand zich melden voor een boot, die al gezonken is. Alleen om de kosten van opruiming te betalen? Anders is dat natuurlijk als zich nog spullen op de boot bevinden. Maar de aankondiging in de krant zorgt ervoor dat het vanaf nu verboden is, die spullen van de boot te halen.

Site vol wrakken

Na 18 januari mag het bootje bij Harmelen opgeruimd worden. Of dat ook werkelijk meteen gebeurt is een tweede. Op hdsr.nl/wrakken staat een overzicht met scheepjes die gezonken zijn en verwijderd zullen worden. Maar bij bijvoorbeeld een bootje in de Jaap Bijzerwetering is de status al sinds 5 september ‘wacht op berging’.

‘Na berging gaat de boot overigens naar de scheepssloop of worden onderdelen hergebruikt’, legt Jur uit. “Naar een scheepskerkhof? Nee, voor zover ik weet is dat er niet.”

Nieuwsgierig naar de scheepswrakken in Woerden en de status daarvan? Kijk maar eens hier in het overzicht van het waterschap. De Wrakkenwet er eens volledig op naslaan kan hier.

Meer mysteries:

Begraafplaats De Brauwstraat

Mysteries opgelost: waarom er een begraafplaats midden in een woonwijk ligt

Het is best een merkwaardig gezicht: een begraafplaats van 1480 m² midden in een woonwijk. In Woerde...

Mysteries opgelost: waarom deze brug luistert naar de naam ‘Parijse brug’

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals wat deze deur...

5 x opgeloste mysteries over kledingwinkel Arthur & Willemijn in Woerden

Hiep hiep hoera! Kledingwinkel Arthur & Willemijn bestaat 40 jaar. Het eerste filiaal werd 40 jaar g...
Oude Rijn bij de Kwakelbrug beeld steenbakkers Rijnkade

Mysteries opgelost: martelpraktijken uit het verleden van deze plek langs de Oude Rijn

Woerden staat vol met interessante gebouwen en objecten. Zoals bijvoorbeeld die reuzenschoenen op de...

Mysteries opgelost: de zoektocht naar Oostdam 13 oftewel ‘Eldorado’ in Woerden

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal a...
Badeendjes verkeersbord Kamerik OUdelandseweg Oostdam Stationweg Snellerbrug

Mysteries opgelost: Wat doen deze badeendjes op borden richting Kamerik?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal v...

 

Meer over

Mysteries

adv.