Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries opgelost: waarom staan er twee reuzenschoenen op deze brug?

Door Sylvia Vos 11 augustus 2018

Woerden staat vol met interessante gebouwen en objecten. En soms ben je ergens al honderd keer langsgekomen en denk je pas bij keer 101: huh? Wat is dat nou? Zoals deze deurtjes onder het viaduct naar de A12… Deze week: wat doen die gigantische schoenen op de brug richting Harmelen? 

Ken je die brug over de Oude Rijn aan het einde van de Steinhagenseweg, waar je linksaf richting Kamerik gaat en rechtsaf richting Harmelen? Dat is de Limesbrug. Op die brug staan twee uit de kluiten gewassen schoenen. Een soort zevenmijlslaarzen lijken het wel. Maar wat doen ze daar?

Romeinse schoenen LImesbrug Woerden Harmelen
Foto: indebuurt Woerden

Het is goed om je te realiseren dat die brug over de Oude Rijn gaat, en de Rijn markeerde vroeger precies de grens van het Romeinse Rijk. De brug heet niet voor niets de Limesbrug, want een ander woord voor grens is Limes.

Twee aan twee marcheren

We hebben in Woerden natuurlijk hartstikke veel dingen die ons aan het oude Romeinse verleden van Woerden herinneren. Wat dacht je van de letters Laurium bij het Brediuspark (waarvan trouwens de letter i ontbreekt, met deze reden) of dit kunstwerk langs Veldwijk.

Deze schoenen zijn ook een voorbeeld van een kunstig vormgegeven herinnering aan het Romeinse verleden, vertelt Lex Albers van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV). “Op deze plek, langs die oude Limes, marcheerden de Romeinse soldaten heen en weer tussen het fort en de wachttorens. Twee aan twee, op weg naar Woerden.” Op weg naar het fort dat er ooit was op de plek die we nu kennen als het Kerkplein. Komende vanaf de dichtstbijzijnde wachttoren. Juist ja, dat kunstwerk langs Veldwijk dus.

Routes met een verhaal

Dat die schoenen daar staan, hebben we te danken aan diezelfde Lex van de SHHV. Want het is zijn project geweest. “De Limes meer onder de aandacht brengen, dat was het doel”, vertelt hij. Daarvoor werd in eerste instantie gewerkt met QR-codes. “Maar terwijl we daarmee bezig waren, ontwikkelde de technologie zich ook verder”, vertelt Lex.

Romeinse schoenen LImesbrug Woerden Harmelen
Foto: indebuurt Woerden

En dus zorgde Lex ervoor dat er in totaal zeven kunstwerken kwamen in Woerden die verwijzen naar de Romeinse Limes. Én dat die kunstwerken werden opgenomen in de IZI-travel app. “Je kunt daarmee allerlei routes afleggen, en als je dan langs een plek komt waar iets over te vertellen is, dan start het verhaal op die plek vanzelf. Zo ook dus op deze plek, bij de schoenen.”

Klei uit Woerdense sloot

Leuk weetje: deze schoenen, van zo’n 60 centimeter groot, zijn gemaakt van klei opgediept uit een Woerdense sloot. Diezelfde klei die door de Romeinen waarschijnlijk gebruikt werd om dakpannen te maken. Kunstenaars Helmi Schellinger en Annelies van der Sman hebben het gemaakt.

De IZI-travel app is gratis te downloaden in de verschillende app-stores. Onder andere tijdens de fietsroute tussen Woerden en Utrecht kom je langs de schoenen en krijg je via de app meer informatie. Er is ook een webversie, hier.

Meer mysteries?

Ben jij dol op mysteries? Wij ook. HIER kun je alle mysteries lezen die we oplosten in de afgelopen maanden. Loop jij zelf rond met een mysterie? Laat het ons weten, dat kan hier!

Laurium Laur_um Woerden Brediuspark

Mysteries opgelost: waar is de i van Laurium gebleven?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...
Wijkpark Molenvliet zitkunst

Mysteries opgelost: het verhaal van dit bijzondere object in wijkpark Molenvliet

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals hoe de wereld...
# mijpalen kunstwerk Niels albers Veldwijk

Mysteries opgelost: Wat moet dit object langs Veldwijk voorstellen?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altij...

Meer over

Mysteries

adv.