Mysteries opgelost: waarom zitten er deuren op meters hoogte in de Bonaventurakerk?

Bonaventurakerk Woerden
Wat doet die deur daar op zo'n twintig meter hoogte op de Bonaventurakerk?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altijd al had willen weten of dingen waarvan je nog niet eens wist dat je ze wilt weten. Deze week duiken we in de Bonaventurakerk. Want wat doen die deuren daar op meters hoogte?

Je bent vast al honderden keren langs die prachtige Bonaventurakerk gelopen, hebt ongetwijfeld ook al meer dan eens omhoog gekeken. Maar is het jou daarbij opgevallen dat er op meters hoogte deuren zitten? Aan alle vier de kanten een. Is dat niet een beetje vreemd? Het is niet aannemelijk dat iemand bij het verlaten van de kerk liever die uitgang neemt. Zat er wellicht vroeger een loopbrug? Of had het een ander doel?

Gevalletje plagiaat

Eerst even dit: de katholieke kerk is ontworpen door architect Nicolaas Molenaar. Hij had eerder al een prachtig stadhuis in Noordwijk ontworpen. Omdat in Woerden toen een stadhuis gebouwd werd aan de Westdam dat wel heel verdacht veel leek op zijn ontwerp, kreeg hij als goedmakertje voor dit ‘jatwerk’ wat andere klussen in Woerden. Het verhaal gaat dat Molenaar zo ook aan de opdracht voor de Bonaventurakerk kwam.

Bonaventurakerk Woerden eerste steen

De eerste steen van de kerk werd gelegd op 14 juli 1890, op de feestdag van Sint Bonaventura. En op 17 april 1892 konden mensen er ook werkelijk naar toe om te ‘kerken’. Maar dan nu die deuren…

Meter of twintig

Dat die deuren op zo’n grote hoogte zitten, is eigenlijk vooral uit praktische overwegingen, legt Ad van Hulten uit. Ad verzorgt regelmatig rondleidingen in de kerk en weet er álles over te vertellen. Maar praktisch? Deuren op een meter of twintig hoog?

‘Dat ze zo opvallend zijn past bij de neogotische stijl waarin de kerk ontworpen is’

“Die deuren zitten daar om materialen naar binnen te hijsen, die nodig zijn voor bijvoorbeeld de gewelven. Dat is het deel boven het plafond, van waaruit je bij de dakspanten kunt en de dakkapelletjes. Die hebben ook onderhoud nodig of reparaties. Aan de binnenkant van de deuren zit een plateautje waar je op kunt staan. Tegenwoordig met een hekje eromheen, dat moet van de Arbo. Maar zo kregen en krijgen ze dus materialen omhoog.”

Bonaventurakerk Woerden
De Bonaventurakerk van binnen.

Hoe dan?

Gewoon de spullen via de voordeur naar binnen meenemen kan natuurlijk ook, maar omhoog hijsen van binnenuit is geen optie. Ad: “Hoe dan en waar dan? Met kleine spullen kan dat wel, maar grote spullen kan dat niet.” Dat ze zo opvallend zijn en niet gewoon verstopt of gecamoufleerd is typisch een kwestie van stijl en smaak. “Dat past bij de neogotische stijl waarin de kerk ontworpen is.”

Volgens Piet van der Zouw van de Club van Ooit  kon en kan de brandweer de deuren ook gebruiken, omdat bij brand juist het houtwerk op grote hoogte droog moet blijven.

Brandweer heeft de sleutel

Dat feit was bij Ad nog niet bekend, maar hij weet wel te verklappen dat de brandweer altijd vrije toegang heeft tot de kerk, vanwege een afgesproken plek waar ze bij de sleutel kunnen als het nodig is. En van binnenuit kunnen zij dan wel weer op de plateaus bij die hoge deuren komen. En anders dus gewoon lekker met een takelwagen via de bovendeuren. Die deuren zitten er – zo weten we nu – per slot van rekening niet voor niets.

Bonaventurakerk Woerden boven de gewelven deurtjes houtwerk
Het houtwerk boven de gewelven van de Bonaventurakerk. Foto: indebuurt Woerden

Wij lossen jouw mysterie op!

Loop jij ook rond met een Woerdens mysterie? Iets waarvan je je altijd al hebt afgevraagd hoe het precies zit. Stuur ons een mailtje en dan zoeken we het voor je uit! Mailen kan naar [email protected]

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Mysterie opgelost: dit betekent het kunstwerk bij het winkelcentrum in Molenvliet”

Mysterie opgelost: dit betekent het kunstwerk bij het winkelcentrum in Molenvliet

Ga naar “Mysterie opgelost! Dit betekenen die letters op tegels in Woerden”

Mysterie opgelost! Dit betekenen die letters op tegels in Woerden

Ga naar “Aha! Dit is waarom sommige bomen gekleurde markeringen hebben”

Aha! Dit is waarom sommige bomen gekleurde markeringen hebben

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20”

Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99”

4-pack groenteplanten Keuze uit tomaat, paprika en peper. Potmaat: 10.5 cm. Hoogte: 18-25 cm. € 3,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Aardbeien € 1,99”

Aardbeien € 1,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Opvouwbare opbergmand € 2,99”

Opvouwbare opbergmand € 2,99

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Robijn wasmiddel 2 stuks € 10,00”

Robijn wasmiddel 2 stuks € 10,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 9 april 2023

Vacatures

Ga naar “Ploegleider”

Ploegleider

 • Ferm Werk
 • Fulltime/Parttime
Ferm Werk

Agenda

Ga naar “Festival ’t Wonder”

Festival ’t Wonder

 • Van 16 jun t/m 17 jun
Ga naar “Koeiemart 2023”

Koeiemart 2023

 • 25 oktober 2023