Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries opgelost: waarom er ineens een rits felgekleurde afvalbakken langs de weg staat

Door Sylvia Vos 24 november 2018

In de rubriek ‘Woerdense mysteries‘ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals toen we op onderzoek uit gingen naar wat er eigenlijk op de bovenste verdieping gebeurt van het Arie Blok-gebouw (dit dus). Deze week duiken we in het verhaal achter een aantal felgekleurde afvalbakken die deze zomer vlak bij winkelcentrum Snel en Polanen  opdoken, enkele meters bij elkaar vandaan. Wat doen dit bakken daar? 

Eigenlijk had dit mysterie maanden geleden al gepubliceerd moeten worden. Want in augustus van dit jaar werden op de Minkemalaan en de Steinhagenseweg een aantal afvalbakken geplaatst die nogal opvielen. Geen saaie, metaalkleurige bakken, maar echte eyechatchers. En op niet al te grote afstand van elkaar verwijderd.

Niet over schrijven!

En dat had een reden, legde Monique à Campo van het Woerdense stadserf uit. “Die bakken staan op een snoeproute. Ze staan tussen het Minkema College en het winkelcentrum. En dat is een route die heel veel scholieren gebruiken tijdens hun pauzes bijvoorbeeld. Op die route vinden we geregeld zwerfafval! Maar niet over schrijven hoor”, zei Monique in augustus van dit jaar.

Logisch dus om op die route extra afvalbakken te plaatsen. Maar waarom dan gekleurd en waarom niet over schrijven? Nou, dat zit zo: de afvalbakken op de snoeproute, daar zit een hele theorie achter. De bakken moeten opvallen, dat ten eerste. En dat doen ze wel met die felle kleuren.

Geen móetje

“Maar de jongeren moeten vooral niet verteld worden dat ze hun afval erin moeten gooien”, legt Monique uit. “Want als ze iets móeten, dan doen ze het dus niet. Ze moeten dus door de bakken getriggerd worden om ze te gebruiken. Ze staan heel dicht bij het fietspad dus je kunt er met je fiets langs en je afval er al fietsend ingooien. En met een hoge achterwand maken we de kans klein dat het er overheen vliegt of dat ze missen.”

Afgelopen week is het project van de snoeproute geëvalueerd en… Succes! “Er zijn before en after foto’s gemaakt”, vertelt Monique en het is er echt een stuk schoner geworden.”

Meer?

Komen er nu op meer plekken van deze bakken? “Nee, dat is niet direct de planning, maar er zijn ook geen andere plekken waar we hebben geconstateerd dat het nodig is. We gaan wel een experiment doen met een afvalbak in het Brediuspark waarin mensen hun afval gelijk kunnen scheiden.”

Lees ook dit artikel in AD Woerden over de snoeproute.

Mysteries

Meer mysteries lezen? Dan kan op deze plek, waar we al onze mysteries bij elkaar hebben verzameld. Een mysterie insturen kan ook. Stuur ons een mailtje (hier) en mogelijk gaan we voor je op pad om jouw mysterie op te lezen. 

Vergeetput kasteel woerden terras

Mysteries opgelost: Kasteel Woerden en wat er gebeurde in de vergeetput

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal a...

Mysteries opgelost: Wat zijn die exotische groene vruchten in het Molenvlietpark?

In de rubriek 'Woerdense mysteries' lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals vorige week t...
Romeins altaar steen molen wilhelminaweg oranjestraat

Mysteries opgelost: wat doet die steen vol letters midden op de stoep bij de molen?

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal a...

Mysteries opgelost: de zoektocht naar Oostdam 13 oftewel ‘Eldorado’ in Woerden

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal a...

Meer over

Mysteries

adv.