Woerden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysteries opgelost: het smakelijke verleden van het pand op Rijnstraat 44

Door Sylvia Vos 11 november 2017

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Dingen die je altijd al had willen weten of dingen waarvan je nog niet eens wist dat je ze wilt weten. Deze week het pand waar Chinees-Indisch restaurant de Oriental Parel zit: Rijnstraat 44. Wat heeft dit pandje te maken met smeltkaas en likeurtjes? 

Bovenaan het prachtige pandje, Rijnstraat 44, prijkt het Romeins MDCCCXLV, vertaald naar getallen is dat 1845. Om meteen maar even korte metten daarmee te maken: waarschijnlijk klopt dat niet en moet dat MDCCCLXXXVIII (1888) zijn. Hoe dan ook, het pand is dus behoorlijk oud.

Het pandje, op de hoek van de Romeinsteeg, werd in 1888 gebouwd voor een meneer Hofman. Hij liet dat in neorenaissancestijl ontwerpen door architect Nicolaas Molenaar. Kenmerkend voor die stijl zijn bijvoorbeeld de trappetjesgevel en de ronde bogen, zoals die ene waaronder het Romeinse cijfer staat.

Gevel Rijnstraat 44
Foto: indebuurt Woerden

Eigenlijk hebben we het dus aan meneer Molenaar te danken dat het zo’n fraai pand is. En dat hij mooie dingen kan ontwerpen, konden we eigenlijk wel weten, want hij is onder andere ook de ontwerper van een van de eyecatchers van onze stad: de Bonaventurakerk.

Specifiek plan

Meneer Hofman had een specifiek plan met het pand aan de Rijn, hij ging er zijn likeurstokerij vestigen. Op de eerste verdieping van het pand zie je een kaal vlak onder de boog. Daar stond oorspronkelijk een woord, namelijk likeurfabriek.

Een paar meter verder omhoog zie je een soort huisje uitsteken. Het heeft misschien nog wel het meest weg van een vogelhuisje. Maar dat was het niet. Dit is een trijshuis, een fraaie manier om de takels te verbergen waarmee dingen naar boven moesten worden geheveld. Vlak daaronder zie je deurtjes, zowel op de tweede als de eerste verdieping, waardoor spullen naar binnen gehaald konden worden. Eigenlijk net als die mysterieuze deurtjes in de Bonaventurakerk , bijzonder hoog voor een stel deuren. Alhoewel het voor een pakhuis dan weer vrij logisch is, helemaal met een trijshuis erboven.

Rijnstraat 44 Woerden
Foto: indebuurt Woerden

De familie Hofman had naast de likeurstokerij ook nog behoorlijk wat schepen in de vaart. Verklaart dat wellicht waarom er bovenop het pand een smeedijzeren boot prijkt?

Nadat Hofman uit het pand vertrok, kwam de volgende smakelijke gebruiker. Ook niet de minste. Want ene firma Ruys besloot het als kaaspakhuis te gebruiken. De persoon die die firma was gestart, was zelf een enorm kaasliefhebber en stond aan de wieg van beroemde smeltkazen: Goudkuipje. Jawel, de beroemde smeerkaas van de Eru. Die fabriek zit niet voor niets in Woerden… Het pandje Rijnstraat 44 heeft ooit een rol gespeeld in het groter worden van de Woerdense megabedrijf (waar we er overigens nog een aantal van hebben).

Wijntje?

Niet met zekerheid meer na te gaan (vooralsnog), maar de geruchten zijn dat er nog even een wijnpakhuis in het pand gezeten heeft. En uiteindelijk vestigde in 1968 een restaurant in het pand.

Zo smakelijk als het verleden van het pand is, is het dus nu nog steeds, want je kunt er nu dineren bij restaurant Oriental Parel. Mocht je plannen hebben om dat te doen, of je loopt gewoon over de Rijnstraat, kijk dan vooral even omhoog en geniet van dit prachtige pandje. De moeite waard.

Met dank aan Piet van der Zouw, van de Club van Ooit

Jouw mysterie

Zie jij ook geregeld dingen waarvan je graag meer zou willen weten? Laat het ons weten via dit formulier of via mail. Zo vertelden we je afgelopen week het verhaal achter de witte gevel van Eetcafé Walzicht.

Meer over

Mysteries

adv.