Mysteries opgelost: minihellingbanen en houten kistjes in de Singel?

Door Sylvia Vos 14 april 2018

In de rubriek ‘Woerdense mysteries’ lossen we elke week een Woerdens raadsel op. Zoals het verhaal van dat stenen mannetje langs de Europabaan en hoe Woerden eigenlijk aan zijn naam komt. Deze week duiken we in het verhaal van de Singel. En dan in het bijzonder die bewegende houten kisten die op een paar plekken liggen én die omhooglopende stukjes muur. Wat is daar nou de bedoeling van?

Er wordt al een tijdje gewerkt aan het herstel van de Woerdense Singel. Er wordt beschoeiing aan alle kanten aangebracht en het begint er allemaal steeds netter uit te zien. Maar, de beschoeiing is hoog en bepaald niet gemaakt van riet en andere waterplanten. En dus maakte een Woerdenaar zich vorig jaar druk om te broedende eenden en meerkoeten. Want waar kunnen zij nog broeden?

Hans Baggen van de gemeente vertelt: “Het verzoek om daar iets aan te doen kwam vorig jaar te laat. Maar we nodigden die mevrouw uit om het dit jaar opnieuw aan te kaarten, maar dan iets eerder. En dat deed ze. We hebben toen nagedacht over wat we zouden kunnen doen.”

Eend en kuikens pulletjes
Foto: ANP

Het eerste resultaat van dat nadenken zijn de drie paaltjes met een plank daarop. Die zijn op drie plekken in de Singel gezet, dus in totaal zijn dat negen paaltjes. Bovenop die planken kunnen meerkoeten en eenden hun nest maken en de eieren uitbroeden. Hans: “je weet misschien dat het waterpeil in de Singel dertig centimeter kan stijgen. Dus daarom hebben we ervoor gezorgd dat die planken mee kunnen deinen met het water.”

Eendentrapjes in Woerden Singel
Waar een paarse stip staat is een eendentrapje gecreëerd zoals op bovenstaande foto. Afbeelding: gemeente Woerden

22 hellingbanen

Ten tweede zijn er op tweeëntwintig plekken hellingbaantjes aangelegd. Hans: “Want stel dat de meerkoeten of eenden met hun kleintjes in het water zijn en ze willen eruit, dan is het met de beschoeiing zo hoog, dat dat nooit lukt. Met de hellingbaantjes wel. Eendentrappetjes zijn het dus.

Wie de film De Wilde stad heeft gezien, weet hoe intelligent en handig vooral meerkoeten en de jonkies zijn, dus het is nog even afwachten of de beesten slim genoeg zijn om deze plekken ook werkelijk te gaan gebruiken. Maar het initiatief is in elk geval behoorlijk sympathiek. Dat mag gezegd worden.

Negen broedpalen en tweeëntwintig eendentrappetjes dus. Opgelost!

Mysteries

Ben jij gek op mysteries? Check dan deze mysteries maar eens die we eerder voor je oplosten. Jouw inzendingen voor mysteries zijn natuurlijk ook hartstikke welkom. Naar dit adres kun je je vragen sturen. 

Meer over

Mysteries