Mysteries opgelost: Waar komt de naam Gemene Buursteeg vandaan?
Ken je die smalle steegjes die de Voorstraat en de Rijnstraat met elkaar verbinden? Ze hebben allemaal interessante namen, maar eentje springt er wel in het speciaal uit: de Gemene Buursteeg. Want waar komt die naam eigenlijk vandaan?
Je zou denken, als je de naam Gemene Buursteeg hoort, dat hier ooit een soort Woerdense versie van Buurman Bolderbast heeft gewoond. Iemand die zijn dagen vulde met het treiteren van de buren. Of dat er een burenruzie ooit zo uit de hand is gelopen, dat er een of ander legendarisch gevecht heeft plaatsgevonden. Het spreekt tot de verbeelding, deze naam, maar de werkelijke achtergrond van de naam Gemene Buursteeg is juist héél anders.
Woerdenaar Piet van der Zouw van de Club van Ooit legt uit: “Vroeger was het zo: de kerk had grond, de kasteelheer had grond, maar er was ook grond van de burgerij. Deze burgers moesten vergaderen met elkaar en met de andere grondeigenaren. Zij spraken dus over hun stuk gemeenschappelijke grond. En dat maakte hen dus ‘gemene buren’.”
Deze gemene buren moesten met elkaar voor het onderhoud van hun grond zorgen. En ze spraken bijvoorbeeld over het heffen van tol voor wie er gebruik van wilden maken. De gemene buren konden in allerlei opzichten een vuist maken en voor de belangen van hun grond en diens bewoners opkomen.
Het woord gemeen had en heeft in deze straatnaam dus niets te maken met de betekenis ‘oneerlijk’. Alhoewel… Het waren in die tijd toch vooral de mannen die als ‘gemene buren’ bij elkaar gingen zitten en bepaalden wat er gebeurde. Heel, héél soms hadden vrouwen er iets over te zeggen, maar meestal niet. Over gemeen gesproken…
Wij lossen jouw mysterie op!
Loop jij ook rond met een Woerdens mysterie? Iets waarvan je je altijd al hebt afgevraagd hoe het precies zit. Stuur ons een mailtje of tip ons via het formulier op de site en dan zoeken we het voor je uit!